Chalánková: Daňové slevy na děti mají být co nejvyšší

25. 1. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

Moderátorka

Jaký je postoj TOP 09 k plánu vlády, respektive spíš sociální demokracie na růst přídavků na děti? Je tohle cesta, anebo si mělo jít spíše cestou podpory daňových slev?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Chci doufat, že vláda najde společné řešení a že budeme moci reagovat na návrh, na kterém se shodne celá vláda. Aby levá ruka věděla, co dělá pravá. Zatím je to výstup pouze z ČSSD. Slyšíme, že i koaliční lidovci mají jiný názor.

Moderátorka

Kterou cestou by se měla tedy podpora rodin s dětmi ubírat?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Vláda dělá poměrně chaotické kroky. Prioritně je určitě potřeba rodiny podporovat v oblasti daňových slev. Na druhou stranu je u nejchudších rodin určitě potřebná podpora přímo dětem. Tyto dávky jsou dávky pro děti. Celý systém daňových slev, rodičovského příspěvku a přídavků na děti by měl být provázaný. Každá změna by měla být vysvětlena jako systém. V oblasti těchto přídavků na děti, určitě nějaká vůle je. Je ale potřeba si uvědomit, že to přinese náklady navíc pro státní rozpočet, které jsou předběžně vyčísleny na 5 miliard korun. Tyto peníze budou splácet další generace. Pro ty nejchudší rodiny nebo pro rodiny, které mají nízké příjmy, je samozřejmě pomoc přídavkem na děti na místě.

Moderátorka

Spor mezi lidovci a sociální demokracií táhne také kvůli tomu, jakým způsobem motivovat rodiče.Argument KDU-ČSL zní, že by stávající návrh sociální demokracie motivoval rodiče získávat spíše méně placenou práci, protože od určité úrovně už by na ten příspěvek nedosáhli. Jakou cestou vyřešit, aby bylirodiče motivováni získávat co nejlepší práci a zároveň, aby nebyli nějakým způsobem trestáni?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Pokud dáte nějaký limit příjmu, ať už je to třeba trojnásobek, tak vždycky máte nějakou hladinu, kolem které rodiče zvažují, zda do té práce nastoupit. U nejchudších rodin se domnívám, že bychom měli především myslet na děti. Dávky jsou určeny pro ně. Je pravdou, že v některých státech jsou přídavky na děti nárokové pro všechny děti. Je ovšem smutné, že ani v bohatých zemích takováto politika nepřinesla zvýšení porodnosti.

Moderátorka

Pojďme se zdržet u toho, co znamená rodinná politika. Ministerstvo práce a sociálních věcí představilokoncepci rodinné politiky. Jak ji v představených obrysech vnímá TOP 09?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Jde o soubor různých návrhů, které nejsou vzájemně provázány. Tu je oblast daňových slev, tu je zase otázka rodičovského příspěvku a tady je zase něco jiného. Pak je tam motivace lidí chodit do zaměstnání. Na druhou stranu jsou rodiče, kteří chtějí vychovávat své děti a neměli by být diskriminováni. I to je důvod, proč by neměly být některé slevy uplatňovány oproti možnostem vychovávat své děti doma. Je to velice složitý a citlivý systém. Je potřeba se v něm dobře orientovat. Za TOP 09 bych chtěla říci, že bychom rádi reagovali až na ucelený výstup, na kterém bude mít shodu celá koalice.

Moderátorka

 Jakým způsobem se staví TOP 09 k tomu, co je v moderní době evidentní, to znamená, že život partnerů v manželství s dětmi jeřídčeji se vyskytující varianta soužití?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Jestli myslíte definici rodiny, která se v této koncepci vyskytuje, tak s ní TOP 09 absolutně nesouhlasí. Je v ní obsaženo soužití lidí, kteří jsou spolu nějakým způsobem spojeni, nějakými citovými vazbami, a to dokonce bez ohledu na pohlaví. S tím nelze jako s definicí rodiny souhlasit. TOP 09 prosazuje zachování daňové slevy na vyživovanou manželku nebo manžela, což je vázáno na institut manželství, který chceme chránit.

Moderátorka

Jak je potřeba podporovat pracující a zároveň chudé rodiny? Jaké systémy nebo principy by TOP 09 viděla ráda zavedené?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Chceme zachovat daňovou slevu na manžela nebo manželku. Je to ochrana institutu manželství, což je nejlepší prostředí pro výchovu dětí. Je to úplně klíčová záležitost. Pak jde o daňové slevy na děti, které je potřebné mít co nejvyšší podle možnosti hospodaření státu. Je potřeba si uvědomit, že každá daňová sleva znamená snížení příjmustátního rozpočtu. Tady jsme pro provázání výplaty dalších dávek přes státní rozpočet. To je rodičovský příspěvek, a taképřídavky na děti. Je potřeba uvažovat v celé této šíři.

Moderátorka

Když se zdržím u vašeho vymezení se vůči definici rodiny, jak ji pojímá koncepce rodinné politiky. Proč by neměl stát podporovat registrované manžely, kteří spolu vychovávají dítě? To je přece budoucí daňový poplatník

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Teď nevím, co máte na mysli. Jestli myslíte registrované homosexuální partnery, kteří vychovávají děti, tak bych se chtěla zeptat, kde se tam ty děti vzaly?

Moderátorka

Když formou adopce nebo nějakého osvojení vychovává registrovaný pár nebo pár homosexuálů děti, měl by je stát podporovat jakoukoli formou?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Adopce dětí homosexuálními páry určitě není správnou cestou.

zdroj: ČT24, 25. 1. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme