Chalánková: Částečné úvazky mají být férovější

9. 1. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

Moderátor

Vláda odmítla váš návrh týkající se částečných úvazků. Argumentovala, že zdravotnictví je podfinancované, ještě se nevypořádalo s nedávnou finanční krizí. Co na to říkáte?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Především je mi velmi líto, že vláda nevyjádřila kladné stanovisko k našemu návrhu. Na rozdíl od různých elaborátů ministerstva práce a sociálních věcí paní ministryně Marksové, je tohle zcela konkrétní návrh, který maminkám na mateřské dovolené mohl pomoci skloubit pracovní zatížení s péčí o rodinu. Argumenty ministerstva zdravotnictví jsou v době hospodářského růstu také poněkud odtažité a nepotřebné. Úplně stejným způsobem, jak se snažíme vyřešit otázku doplácení zdravotního pojištění, tak úplně stejně je postavené sociální pojištění. V našem návrhu je to udělané úplně paralelně, takže nechápu, proč by to nemohlo být v oblasti zdravotního pojištění.

Moderátor

Jistě registrujete snahy zdravotníků, lékařů po zvyšování platů a sliby, které v tomto směru dala vláda - zvyšování odvodů pojištění za státní pojištěnce. Proč by měla vláda za této situace zbavovat zdravotní systém části příjmů, když by to mělo být dokonce půl miliardy?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Myslím, že to je úplně jiná kapitola. Ve zdravotnictví by se měli věnovat především efektivnímu vynakládání prostředků, které k dispozici mají, což je v dnešní době zhruba až 260 miliard korun. To, o čem hovoříme, jsou peníze, které se doplácejí. Zaměstnavatel je musí doplácet z nevydělaných peněz. Lidé, kteří pracují za nižší než minimální mzdu, tak v podstatě tento příjem nemají. Je to skutečně odvádění z peněz, které nejsou vůbec vydělané.

Moderátor

Tak či onak je to 500 milionů korun, o které by systém přišel, což by bylo samozřejmě cítit.

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Myslím, že to maminky na mateřské dovolené nemusí až tak zajímat, protože tam jde o to, aby mohli zaměstnavatelé nabízet zkrácené úvazky. Když si čtu zprávu České tiskové kanceláře, jsou zde ze strany vlády zavádějící argumenty. Jednak jsme hovořili o paralele ohledně sociálního pojištění, kde není minimální vyměřovací základ takto stanoven. Pak tady píšou, že je problém u lidí bez zdanitelných příjmů - ti ale přece neodváděli daně ani v současné době. Takže tady jsou argumenty, které s tím vůbec nesouvisí.

Moderátor

Argument vlády je takový, že to, co navrhujete vy, je v zásadě diskriminační. Zakládá to nerovnost, protože zrušení minimálního vyměřovacího základu navrhujete pouze pro zaměstnance, nikoliv pro OSVČ. To byl záměr, nebo to bylo jenom pominutí?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Určitě o tom dobře víme. Není problém, abychom rozšířili náš záměr i na osoby samostatně výdělečně činné. Tam by ovšem byl dopad do rozpočtu okamžitě větší. To je jeden důvod. Potom už jsem dvakrát říkala, že u sociálního pojištění mají osoby samostatně výdělečně činné tento minimální vyměřovací základ a zaměstnanci nemají, takže je to opravdu udělané velmi podobně.

Moderátor

Vy máte nějak spočteno, na kolik částečných úvazků by mohly například matky po mateřské dovolené dosáhnout díky změně, kterou navrhujete?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Úplně přesný počet samozřejmě říci nemůžeme. Domnívám se, že by to nebyl tak dramatický dopad, než o jakém hovoří vláda. Na druhou stranu se to týká nejenom maminek po mateřské dovolené. Týká se to také zaměstnanců, kteří pracují v takových oborech, kde jsou velmi nízké výdělky, například v sociálních službách, charitách a podobně. Ještě bych ráda upozornila, že dlouhodobí pěstouni, kterých máme obrovský nedostatek, a v celém sytému chybí, mají odměnu 8 tisíc korun. Musí si, zejména nyní, když se nám neustále zvyšuje minimální mzda, doplácet zdravotní pojištění z peněz, které nemají k dispozici. To je velmi diskriminační.

Moderátor

Proč by to, co navrhujete, měl být lepší recept, jak pomoct rodinám s dětmi než to, o čem uvažuje vláda? Jde o zvýšení mateřské a rodičovské, přídavky na děti pro většinu rodin, plošné porodné, střídání na rodičovské dovolené, bezplatné školky, povinné částečné úvazky, Ministryně Marksová taky navrhuje změny v zákoníku práce, kde se ztěžují podmínky pro zaměstnavatele, když odmítne vytvořit částečný úvazek?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně /TOP 09/

Znovu, jak jsem již říkala, jsou to mnohastránkové elaboráty, které se týkají především různých restriktivních opatření ze strany zákonodárců směrem k zaměstnavatelům. Jsou tam různé dávkové systémy, které nerozlišují, jestli rodiče chodí do práce nebo ne. Z toho důvodu TOP 09, jako strana konzervativní, přivítala a vítá tento návrh, který je jednak vázán na zaměstnanost rodičů a pomáhá skloubit zaměstnání s péčí o rodinu, což je způsob, který konvenuje politické straně, jako je TOP 09. 

zdroj: ČT24, 9. 1. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme