Cempírek: Registr jako psací stroj

Komentář poslance Václava Cempírka

Nový registr vozidel nepracuje dokonale. Jeho funkčnost lze prozatím přirovnat k psacímu stroji jedenapůlté generace, místo aby byla řeč o moderním informačním systému. K překročení Rubikonu mezi érou papírových šanonů a digitální érou mu chybí ledasco.

15. 11. 2012

Registr není kupříkladu propojen na registr obyvatel ani na registr územní identifikace nemovitostí. Nejenže to způsobuje problémy funkční, ale i věcné. Systém lze totiž oklamat.

Neumožňuje zjistit, zda občan žije. Oklamání pozůstalostního řízení se pak nabízí samo. Při prověřování osoby navíc nelze vydat přesná data a nelze zjistit a zkontrolovat místo trvalého pobytu, protože chybí provázání na registr nemovitostí. Některé obce nelze do registru zapsat, především jejich místní části.

Další nedostatečnosti nutí úředníky duplikovat týž úkon či dopisovat informace z jednoho systému do formulářů ručně. A jsou tu i radosti další: z dokladů o vozidle není možno zjistit datum dovozu do České republiky, avšak systém se na tento údaj dotazuje.

Vážné pochybení nového systému se projevuje při stahování údajů o vozidle z jiného registračního místa, protože obsluha nevidí, o jaké vozidlo se jedná, a tedy zda je to vozidlo správné.

Cílem nového registru vozidel měla být větší přehlednost, napojení na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí. Tyto přísliby naplněny stále nebyly. Systém je nepřehledný, pomalý a pracuje se zásadními chybami. A klienti jsou logicky, nervózní, netrpěliví a otrávení. Nový registr vozidel nelze označit za moderní informační systém, ale za krok zpět k psacímu stroji s vyšší pamětí. 

Václav Cempírek
poslanec a dopravní expert

Právo, 15. 11. 2012, rubrika: Publicistika, str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme