Cempírek: Novelu zákona řidiči jistě přivítají

Rozhovor s poslancem Václavem Cempírkem

3. 5. 2011

Bodový systém, který trestá neukázněné řidiče, se změní, jak víte z našich zpráv, zákonodárci, kteří prosazovali novelu takzvaného silničního zákona, chtěli systém zjednodušit, ve hře bylo několik variant návrhů a Poslanecká sněmovna dnes rozhodla, že za malé překročení rychlosti, stejně jako za malé množství alkoholu nebude řidičům hrozit bodový postih, jen pokuta. Novelu zákona musí samozřejmě ještě podepsat prezident Václav Klaus. Naším hostem je teď poslanec a dopravní expert TOP 09 Václav Cempírek. Dobrý den. Dobrý večer.

Pane poslanče, proč takovéto zmírnění bodového systému? Já si myslím, že tam došlo ke shodě jak mezi poslanci, tak i mezi senátory, je pravda, že senátní návrh byl mírně upraven v tom bodovém hodnocení, ale myslím si, že tato novela toho silničního zákona o provozu na pozemních komunikacích bude všeobecně všemi řidiči přivítána.

Všemi řidiči, myslíte těmi, kteří si chtějí dát pivo? No, myslím si, že to tak nebude, že tady ta tolerance toho alkoholu, pokud to je víc než 0,3 promile, tak tam ta pokuta je poměrně vysoká a je to i 7 bodů, pokud to je do těch 0,3, tak může se tam mnohdy jednat kolem těch 0,2 o metabolickou poruchu, pokud je to už víc než 0,2, tak se může jednat o alkohol, ale je to takové první varování pro toho řidiče a myslím si, že bychom to mohli přijmout tak, jak to schválila dneska sněmovna.

Zároveň ale nemůže to nikdo vnímat jako možná mírné, ale přeci jen překročení zákona, které vy povolujete? No, tady si myslím, že jsme ve vyspělé společnosti a je to běžné i v některých evropských zemích, tak si myslím, že i u nás se to nebude zneužívat.

Jste optimista, říkáte, že jsme ve vyspělé společnosti, jezdíte někdy autem? Jezdím, sice málo, ale jezdím.

Myslíte, že to je obrázek vyspělé společnosti, to, jak to vypadá na českých silnicích. To, je to někdy, já jsem tomu usmál, je to velmi smutné, ale zase řekl bych, že to je dáno takovou tou mladistvou nerozvážností, my bychom asi tady v tom měli více kontrolovat ty návykové látky, protože si myslím, že ty v tom sehrávají daleko větší roli, než alkohol.

Přimlouváte se tedy za vyšší kontrolu drog za volantem, než alkohol? Určitě, určitě.

Ale, prosím ještě přece jenom k tomu alkoholu, nepovede to k tomu, že jiné překročení povolení hranice alkoholu v krvi za volantem si prostě někteří vyloží tak, že když se může trochu, takže vlastně nevadí, když to bude trochu víc, že se to bude zneužívat? Nemělo by tomu tak být. Já jsem plně přesvědčen, že tomu tak nebude.

A na čem zakládáte tuto důvěru? Není třeba jenom na ty lidi vymýšlet restriktivní opatření, ale myslím si, že mnohdy trochu takového povolení může přinést více.

Apelujete tedy na osobní zodpovědnost jednotlivých lidí. Tak, apeluji na osobní zodpovědnost řidičů, a to bych si velice přál, aby skutečně na těch silnicích se chovali lépe, než tomu je třeba dosud a mnohdy ta vysoká rychlost stejně tu dobu jízdy do cíle nezkrátí.

A když jsme u té vysoké rychlosti, to je další z bodů, kterého si samozřejmě velmi intenzivně všímají média, jiné překročení rychlosti také nemá být postihováno trestnými body, zase stejná otázka, řekl byste, že v Česku se řídí příliš pomalu, příliš ohleduplně? To si myslím, že není, ale v té obci při tom překročení do pěti kilometrů za hodinu, zase je to taková mírná tolerance a mimo obec do 10 kilometrů zase bych to toleroval taky.

Myslíte, že se to dá vyložit i tak, tato nová úprava zákona, že to mírné překročení normy, ať už v jednom či druhém případě, za to bude tedy menší postih, ale pokud to někdo přešvihne, tak o to přísnější bude ten další postih? Tak, tak. Toto vnímám přesně jako vy, že ty přísné postihy jsou daleko razantnější, než byly dosud a myslím si, že tak je to dobře a že to bude působit výchovně na řidiče.

Poslanec a dopravní expert TOP 09 Václav Cempírek. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou. Na shledanou.

Jan Bumba

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 3. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Václav Cempírek
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme