Bubeníková: Úspěšná Velká Polom

Komentář poslankyně Ludmily Bubeníkové

9. 12. 2011

Obec Velká Polom z evropské dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Moravskoslezsko na čtyři projekty inkasovala dohromady přes 51 miliónů korun.

Poslední ze čtyř investic obce byla školka

Naše obec patří v čerpání evropských peněz v Moravskoslezském kraji k těm úspěšnějším. Letos jsme dokončili poslední ze čtyř větších investic. Po rekonstrukci školy, vybudování zázemí pro sportovce a výstavbě víceúčelového hřiště jsme otevřeli mateřskou školu. Do nového a moderně vybaveného objektu se přesunula výuka z bývalé nevyhovující školky. Z investice 25 milionů korun zajistila většinu evropská dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Moravskoslezsko.

Na čtyři projekty inkasovala obec dohromady přes 51 milionů korun z Evropské unie. O předškolní výchovu je u nás enormní zájem. S novou výstavbou přibývá obyvatel, především mladých rodin. V nové školce je místo pro 75 dětí. Školka uspokojí rostoucí poptávku i zvyšující se nároky na standard předškolního vzdělávání. Oproti původní, technicky nevyhovující školce se nám povedl velký skok dopředu. Spoustu času a energie jsme věnovali estetickému řešení. Třídy jsou odlišeny barevně, ve stejném barevném odstínu mají předškoláci i šatní skříňky a sociální zařízení. Z evropských peněz bylo pořízeno i vybavení tříd a společných prostor, tedy šatny a jídelny. Jídlo dětem dovážíme z přilehlé základní školy propojovací chodbou. Okolí školky je upraveno, byl zřízen i bezbariérový vstup. Obec navíc ze svých prostředků opravila příjezdovou komunikaci, zpevněnou plochu, pořídila vybavení na nové dětské hřiště u školského areálu a investovala do dalších potřeb tak, aby bylo dílo kompletní a nic nebránilo bezchybnému provozu celého zařízení.

Poslední rok a půl byl u nás velmi plodný. Evropské dotace a úsilí obce výrazně proměnily její tvář a pomohly vyřešit několik zásadních problémů. Příprava projektů však nebyla vůbec jednoduchá. Se čtyřmi žádostmi o dotaci uspěla obec loni v lednu, dotace na školku se podařila získat až na třetí pokus. Také vlastní podíl financování představoval vysoké finanční nároky. Část jsme vyřešili bankovním úvěrem. Přiznám se, že řídit čtyři projekty najednou je velmi náročné, natož pro menší obec. Velká Polom se s tím ale vyrovnala.

Ludmila Bubeníková
poslankyně, starostka obce Velká Polom

parlamentnilisty.cz, 9. 12. 2011

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme