Možná mají ještě Pražané v paměti, jak loni v září pochodovalo městem několik set starostů na podporu novely, jíž prosazoval jejich zástupce ve sněmovně Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a nezávislých, a předkládal vládě ministr financí Miroslav Kalousek. Šlo o změnu poměru přidělování peněz z rozpočtového určení daní: oproti dosavadnímu systému by menší obce získávaly více a poněkud by ubylo čtyřem největším městům, tedy Praze, Brnu, Ostravě a Plzni.

17. 7. 2012

Ty totiž dostávají víc než třikrát tolik co menší obce - tedy v poměru na počty obyvatel. Premiér tehdy demonstrantům slíbil, že vláda návrh vbrzku schválí, ale to se nestalo a hledal se nějaký kompromis, neboť ODS, tradičně ve velkých městech silná, měla výhrady a označovala Kalouskův návrh za „jánošíkovský“ – tedy bohatým brát a chudým dávat. Jmenovaná velkoměsta by totiž přišla celkem o pět miliard. Petr Nečas hovořil kupříkladu o variantách přidat menším z úspor v plánovaném gigantickém ekotendru, anebo nalézt prostředky z dotací či z šetření jednotlivých ministerstev. Ubírat jen tak velkoměstům ODS prostě nechtěla.

Měsíce se pak rokovalo a řešení odkládaly různé jiné otázky, včetně hrozícího rozpadu koalice při štěpení klubu Věcí veřejných. Mezitím se také odsunul do nedohledna obří ekotendr, takže s financemi z něj nemohl premiér kalkulovat. TOP 09 vyčítala ODS, že hledání dohody brzdí, protože ve velkých městech působí jejich „kmotři“. Starostové a nezávislí, respektive v parlamentní politice za dva roky zdomácnělý Gazdík, šli ovšem za svým. Hnutí opakovalo, že snížení rozdílu ve financích je pro ně zásadní a připomínalo, že jde o součást vládního prohlášení. Uhájit dosavadní prostředky velkoměst premiér dost dobře nemohl a tak přece jen přišel čas na koaliční kompromis. Starostové ho podmiňovali tím, že obce musí dostávat na občana nejméně devět tisíc korun ročně (doposud to bylo necelých sedm tisíc), zatímco ODS trvala na maximálně jedné celé a jedné desetině miliardy méně – dohromady - pro největší města. Kabinet minstrů nakonec novelu schválil oproti původním slibům až letos v květnu, ale pak už to šlo zase dosti svižně. Neboť minulý pátek sněmovna zákon přijala a to výmluvnou většinou. Opozice totiž požadavky obcí podporuje a nelze tudíž očekávat, že novelu vrátí majoritně levicový senát.

Jak naloží s přidanými penězi malé obce a města lze zhruba předpokládat – všude jsou nerůznější plány na něž se dosud nedostávalo. „Velká čtyřka“ bude zase muset hledat všelijaké úspory a zřejmě má kde, o zefektivnění správy se hovoří přece neustále. Je samozřejmě také možné, že ve prospěch velkých tu a tam dojde k přesunu prostředků z krajů. A laik si zřejmě řekne, že pokud radnice budou například dbát na viditelnost tendrů, vystačí krásně i s menším objemem. A na veliké projekty přicházejí finance také z jiných zdrojů.

Jinou věcí ovšem je, že velká města do státní kasy přispívají zásadně, zatímco některé malé obce zase takřka minimálně - s výjimkou těch několika, kde bydlí některý miliardář. Takže určité disproporce jistě existují a poukazovat se na ně hned tak nepřestane. Stejně jako se tu a tam objevují úvahy, že by se některé malé obce mohly sloučit, což by přineslo úspory. To jsou ovšem zatím spíš otázky budoucnosti a na páteční verdikt parlamentu se lze těžko dívat jinak, než na prozatím největší úspěch starostovského hnutí. Který může přinést Petru Gazdíkovi podstatné body na podzim, kdy se nadaný politik pokusí dosáhnout na hejtmanské křeslo.

Ondřej Konrád

ceska-media.cz, 17. 7. 2012, Rubrika: Společnost

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme