Blažek: Za technické výjezdy hasičů by lidé měli platit

Komentář člena výkonného výboru TOP 09 Jiřího Blažka

Hasičský záchranný sbor je nepostradatelnou složkou Integrovaného záchranného systému. Není ale servisní organizací, která může pracovat zadarmo. V současné době se hasiči potýkají se sníženými rozpočty. Je proto důležité rozlišit mezi technickými výjezdy, které by si měli lidé zaplatit sami, a mezi záchrannými výjezdy, které jsou placeny z veřejných peněz.

16. 5. 2012

Měli bychom si uvědomit, že základní a nezastupitelná role hasičů i ostatních záchranářů je záchrana lidských životů a majetku při nehodách a katastrofách. Uklízet následky dopravních nehod, vymetat okapy, otevírat zabouchnuté dveře a konat další práce nesouvisející s prvotní ochranou zdraví a majetku sice hasiči vykonávat mohou, ale náklady na tyto práce by jim měl příjemce zaplatit. Ten, kdo si objedná hasiče jako servisní pomoc, by měl práce záchranářům uhradit a následně se dožadovat proplacení po své pojišťovně nebo po původci škody.

Pokud hasiči nebo další záchranáři konají práce, které nezachraňují životy a majetek, ale jen odstraňují následky, mají také plné právo je chtít uhradit.

V soukromém sektoru to přeci také tak funguje. Pokud si objednám službu na úklid nebo na posekání trávníku, musím za ni zaplatit. A nikomuto nepřijde divné.

Tímto by se mohl hasičům i ostatním složkám Integrovaného záchranného systému otevřít doplňkový zdroj financování v době, kdy se i pro tyto složky nutné finanční prostředky hledají stále obtížněji.

Velmi se mi líbí postup novoměstských radních, kteří se nebojí jasně určit hranici mezi zákonnou povinností a komercí. Postup novoměstských zastupitelů by měl být vzorem jak pro ostatní dobrovolné, tak i profesionální záchranné sbory.

V loňském roce hospodařili hasiči v České republice s rozpočtem ve výši necelých sedmi miliard. Oproti roku 2010, kdy jejich rozpočet byl osm a půl miliardy korun, to bylo výrazné snížení. A snižování má podle výhledů pokračovat i v dalších letech, takže v roce 2013 a 2014 by se rozpočet hasičů mohl dostat na necelých pět a půl miliardy korun.

Při této částce bude hasičský sbor udržitelný a akceschopný pouze za jasně definovaných pravidel a omezení neproduktivních a nepotřebných administrativních výdajů. Peníze se musejí dostat především na hasiče v přímém výkonu.

Jiří Blažek
krajský předseda TOP 09 na Vysočině

Havlíčkobrodský deník, 16. 5. 2012, Rubrika: Názory, str. 7

Štítky
Osobnosti: Jiří Blažek
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme