Bezecný: Trestná činnost policistů je velmi nebezpečná

Zdeněk Bezecný v pořadu Události, komentáře

4. 8. 2011

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Všech 6 členů gangu kolem bývalých brněnských policistů soud poslal do vazby. Muži, které pozatýkala policejní inspekce, jsou podezřelí, že vydírali podnikatele a politiky a za úplatu ovlivňovali vyšetřování některých případů. Většinou jde o bývalé, ale i jednoho činného policistu. Toto zločinné spolčení podle vyšetřovatelů fungovalo plných 13 let. Kriminalisté jejich působení přirovnávají ke známému Berdychovu gangu.

Petr MALÝ, redaktor

Na svobodu se hned tak nedostanou. Po úterním zatčení eskorta převezla všechny obviněné do Ostravy. Právě tamní soud bude kvůli obavám z podjatosti o kauze rozhodovat. Teď je poslal všechny do vazby, hned ze dvou důvodů.

Alexandr DADAM, mluvčí, Okresní soud v Ostravě

Důvodná obava, že by mohli uprchnout nebo se skrývat, aby se takto vyhnuli trestnímu stíhání nebo trestu. A důvodná obava, že by mohli ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

Eduard SLANINA

Necítím se vinen.

Petr MALÝ, redaktor

3 bývalí policisté, Eduard Slanina, Petr Křipský a Miloš Almásy, dřív pracovali na brněnské hospodářské kriminálce. Rudolf Setvák je dodnes u policie. Donedávna sloužil u inspekce, teď je zástupcem šéfa odboru Brno-venkov. Mezi obviněnými jsou i 2 civilisté. Ke gangu podle vyšetřovatelů patřil také expolicista Michal Tofl, loni brutálně zavražděný v Brně-Žebětíně. Klíčovou osobou v případu je podnikatel Petr Michek. Podle Mladé fronty DNES se zřejmě jako první obrátil na inspekci s tím, že ho policejní gang vydírá.

Petr ALBRECHT, redaktor

Petr Michek je na dovolené. České televizi své zapojení do kauzy potvrdil. Komentovat ho ale po dobu vyšetřování nechce.

Petr MALÝ, redaktor

K polapení skupiny mělo přispět také svědectví někdejší konkurzní správkyně brněnské Zbrojovky Ilony Strmiskové, která si čerstvě odpykala trest za zpronevěru.

Ilona STRMISKOVÁ, bývalá konkurzní správkyně Zbrojovky Brno

Já vám nebudu dávat žádné informace. Jde to mimo mě. Nevím, proč mě s tím spojujete.

Petr MALÝ, redaktor

Podle informací České televize figuruje v kauze také jméno bývalého šéfa jihomoravské ODS Milana Venclíka, v minulosti vyšetřovaného kvůli údajné korupci. Ten souvislost svého vyšetřování s kauzou policejního gangu připouští. Advokáti obviněných budou požadovat jeho výslech. Policie zatím k vyšetřování případu oficiálně mlčí. Informace se chystá zveřejnit na zítřejší mimořádné tiskové konferenci. Petr Malý a redakce, Česká televize.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Ve vysílání vítám poslankyni za Komunistickou stranu Čech a Moravy Zuzku Bebarovou-Rujbrovou. Dobrý večer.

Zuzka BEBAROVÁ-RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/

Přeji dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

A také poslance za TOP 09 Zdeňka Bezecného. Dobrý večer i vám.

Zdeněk BEZECNÝ, poslanec /TOP 09/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Paní poslankyně, máte představu, kde se stala zhruba chyba, že taková skupina mohla v Brně v rámci Policie České republiky působit po 13 let?

Zuzka BEBAROVÁ-RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/

Já bych asi nehovořila o jedné chybě. Protože jestliže v poslední době se dovídáme o celé řadě případů, kde ne jednotlivý policista zcizí peníze za pokutové bloky, ale organizované skupiny policistů se dopouští závažné trestné činnosti. A nejde jenom o Brno. Víme nedávno aféru s řidičskými průkazy, aféru policistů pracujících pro filmová studia, tak už nejde o chybu jednotlivce, jde o selhání celého systému.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Pane poslanče, v jakém stavu je podle vašeho názoru Policie České republiky a vypovídají tyto případy, které nejen paní poslankyně jmenovala, dají se jmenovat i některé další z bezprostřední minulosti, vypovídají o tom, že je policie v nějakém, řekněme, špatném či prohnilém stavu nebo vypovídají o něčem jiném?

Zdeněk BEZECNÝ, poslanec /TOP 09/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost

Já bych tady s těmi vyjádřeními byl opatrný. Nesmíme zapomenout, že u policie pracuje více než-li 40 tisíc lidí a vyšetřování, které provádí inspekce policie, tak třeba v minulém roce se týkalo 242 osob, pro letošní rok čísla nejsou větší. Já si ale myslím, že je nutné tyto kauzy bedlivě sledovat, protože ta trestná činnost policistů je velmi nebezpečná. Je to velmi nepříznivý signál do společnosti, když vlastně ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Pane poslanče, o tom, myslím, není sporu. Ptám se na, zejména na těch 13 let. 13 let tady, pokud mají vyšetřovatelé pravdu, fungovala vysoce organizovaná skupina policistů a bývalých policistů, kteří dokonce vydírali podnikatele a politiky a ovlivňovali nějaká trestněprávní řízení. Nejste z toho jako zákonodárce nervózní, o kterých dalších případech v tuto chvíli ještě nevíme?

Zdeněk BEZECNÝ, poslanec /TOP 09/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost

Já jsem z toho vyděšený, z té představy, že policie slouží nikoliv zájmům občanů, ale úzkých skupin, v podstatě mafiím. Tady ty případy samozřejmě byly i v minulosti v souvislosti s tím brněnským případem. Jako pro srovnání je zmiňována samozřejmě kauza Berdychova gangu. Ta 13letá doba vlastně je také alarmující v tom, že tady je otázka, jak fungovaly kontrolní mechanismy a jak fungovala důvěra vlastně v policii, ve vyšetření nebo zastavení vlastně té činnosti, když někdo z těch, kterých se dotýkala ta trestná činnost, se neobrátil vlastně na inspekci policie, na ministra vnitra.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Paní poslankyně, jak vy vnímáte celou věc? Je to důsledek toho, že kontrola je špatná, řekněme, mizivá, nevidí některé věci a tak dále, anebo naopak tím, že se teď objevuje více případů, je kontrola důkladnější, ať už z jakéhokoliv důvodu?

Zuzka BEBAROVÁ-RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/

Ani já nechci zobecňovat a už to, že tento případ začal být vyšetřován, a já doufám, že nebude jako celá řada jiných zameten pod koberec, mě přesvědčuje o tom, že jsou policisté, kteří chtějí svůj stav očistit a chtějí, aby trestná činnost byla postihována. Ale souhlasím s panem kolegou, že jde o fatální selhání kontrolních, ale i řídících mechanismů a já bych k tomu ještě dodala, že to, že tato trestná činnost mohla tak dlouho se dít v takovém rozsahu, a mluví se nejenom o policii, ale i o propojení na státní zastupitelství, soudy, advokacii, tak nasvědčuje tomu, že jde skutečně o přerůstání organizovaného zločinu do státní správy, a že můžeme být právem nazýváni mafiánským státem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Paní poslankyně ...

Zuzka BEBAROVÁ-RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/

A já zde vidím základní chybu v tom, že politické klima toto umožnilo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Bavíme se také kromě jiného o kontrole českých bezpečnostních složek, také Policie České republiky. Vládní koalice má v úmyslu zřídit, řekněme, nový kontrolní orgán - Generální inspekci bezpečnostních složek. Bude to lépe fungovat? Bude tento orgán zastřešující působit také tak, aby takové gangy byly možná dříve odhalovány?

Zuzka BEBAROVÁ-RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/

Je to jedna z cest, ale nevidím to řešení jako jediné, protože samozřejmě tento orgán, pokud bude existovat, bude muset být složen z kvalifikovaných odborníků a kde tyto odborníky vezmeme? Mezi policisty, kteří zatím v této oblasti působili, a mezi nimi mohou být, jak zjišťujeme, i někteří, kteří se v minulosti trestné činnosti dopouštěli, možná ještě dopouštějí. Já bych asi viděla jednu z cest v důsledně vertikálním způsobu řízení policie, ale hlavně v odborném řízení policie, nikoliv politickém řízení policie, a v odbourání všech takových těch lokálních místních vazeb, které páchání trestné činnosti a krytí trestné činnosti ostatních umožňují.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Pane poslanče, bývalý ministr vnitra a předseda vaší koaliční strany, Věcí veřejných, Radek John dnes agentuře ČTK řekl, já vám to odcituji: "Přichází lov velkých ryb, které jsem veřejnosti sliboval." Rozumíte tomu tak, že je to jeho zásluha, pane poslanče?

Zdeněk BEZECNÝ, poslanec /TOP 09/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost

Pokud vím, tak vyšetřování té brněnské kauzy spadá nebo probíhalo delší dobu. Stejně tak i zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů, tak vznikal už od roku 2008. Takže ta snaha vlastně posílit ty kontrolní mechanismy je staršího data. Já si myslím, že ten zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů může přinést myslím mnoho pozitivního, především v nezávislosti tohoto orgánu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Pane poslanče, to se bezesporu uvidí. Nakonec se uvidí ta podoba, ke které nakonec ve vládní koalici v tomto ohledu dojdete. Paní poslankyně, pane poslanče, díky za vašeho komentáře. Přeji hezký večer.

Zuzka BEBAROVÁ-RUJBROVÁ, poslankyně /KSČM/

I vám přeji hezký večer.

Zdeněk BEZECNÝ, poslanec /TOP 09/, místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost

Hezký večer. Na shledanou.

ČT 24, 4. 8. 2011, 22:00, Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme