Besser: Razím volnost

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

23. 5. 2011

Ministr kultury Jiří Besser se už poněkolikáté vyznal k sympatiím k úspěšné skupině Kabát. Budí tím pozornost – rocková formace se zálibou v alkoholu, sexu a černém humoru nebývá obvykle řazena k národním kulturním skvostům. Ptali jsme se, jak se pouto mezi ministrem a Kabátem vlastně zrodilo.

Uvedl jste skupinu jako příklad kreativity v kulturním průmyslu. V čem je podle vás kreativní?

Přirovnával jsem ji k mnohem úspěšnějším U2, kteří mají velký přínos pro ekonomiku Irska. Chtěl jsem poukázat na to, že Kabát, který prodal milion nosičů, hraje podobnou roli u nás. Byl to pouze příměr, ale Kabáty mi už prostě nikdo neodpáře. I když to celé vzniklo náhodou v předvolební kampani.

Náhodou? Navštívil jste je při křtu posledního alba.

No ano, ale to bylo spíš z hecu. Chtěl jsem je poznat. Ale na začátku byla náhoda. Když jsem před volbami dával na webové stránky svou oblíbenou muziku jako Erica Claptona nebo Beatles, tak mi můj syn říká: Hele, dej tam něco českého. A já říkám, jak se jmenuje ta kapela, kterou posloucháte v hokejové kabině? A tak jsme tam dali Kabáty. Já jsem léta trénoval hokejové týmy a faktem je, že takováhle hudba se prostě v kabinách hraje. A nejen to. Hrálo se třeba taky Malovaný džbánku od Helenky Vondráčkové.

Tak to jste se synem vybrali ještě dobře. Jak se vám líbili Kabáti naživo?

Jel jsem si na ně odpočinout, protože co jiného bych měl na kulturním pořadu dělat? Ale do hloubky se Kabátem nezabývám, jel jsem se jen pobavit. A kdo posoudí, jestli je to špatná, nebo dobrá kultura? Samozřejmě, když se zahloubáte do textů Milana Špalka, tak to není nekulturní, co on píše. Jsou v mnoha případech velmi zajímavé. Třeba píseň Lady Gag a Rin z posledního alba má úžasný text. Pobaví a zároveň jde o výpověď určité generace po roce 1968. Moc hezky to tam je.

A znáte tuhle: „Kdyby ženy nebyly, muži by si lachtany honili“?

Tak to jsme samozřejmě někde jinde. Tyhle jejich písničky já opravdu neobdivuji.

Máte tedy rád spíše jakousi inteligentní tvář Kabátu?

Přesně tak. Nevyhledávám slova, která mi zrovna nepřijdou vkusná. Ale musím říct, že na jejich poslední desce se najde hodně zajímavých a slušných písní. Jen tak pro zajímavost – teď mám od Kabátu i vyzvánění na mobilu. Abych provokoval.

Hudební znalci někdy tvrdí, že prodávat dnes hodně desek je spíš pro ostudu, protože to znamená, že vaši fanoušci neumějí stahovat.

To už je jiná diskuse. Já tvrdím, že autorská práva chrání autorský zákon. Celý život jsme říkali, že úspěch se dá vyjádřit počtem prodaných nosičů, a nikdo nečekal tak překotný vývoj. Ale nemyslím si, že by kluci, kteří Kabát poslouchají, si ho neuměli stáhnout.

Proč si potom kupují CD, když jiné kapely kvůli stahování nikdo nekupuje?

Plno lidí má přece CD přehrávač, někdo je líný stahovat. A někdo má prostě takovou morálku, že chce podpořit tvůrce a taky náš státní rozpočet.

Kabát je považován za vesnickou, lidovou skupinu a vy jste ve vládě za stranu s aristokratickými rysy. Nediví se kolegové vašemu vkusu?

Já jsem členem Starostů, ne TOP 09. Ale myslím, že bychom neměli říkat, že Kabát je nějaká vesnická kapela. Vysvětlete mi potom, jak to že vyhrávají Zlatého slavíka? Tedy možná jejich fanoušci neumějí stahovat, ale určitě umějí poslat koresponďák.

Zlatého slavíka vyhrává také Karel Gott. Je on současná česká kultura?

To už je samozřejmě trošku na otazník. Já chci jen říct, že nerozděluji hodnotnou a nehodnotnou kulturu. Prodají milion desek, ale jejich fanoušci neumějí stahovat. A když vyhrajou Zlatého slavíka, tak je to taky špatně? Já si prostě nemyslím, že by Kabát kazil morálku národa. Má plno písniček, které jsou vtipné a pravdivé. A všimněte si, kolik rýmů v nich proběhne a kolik si jich lidé zapamatují. Já razím volnost – ať se každému líbí, co chce. Samozřejmě chápu, že když si někdo představí ministra kultury, jak v hokejové kabině poslouchá ty lachtany, může ho to asi trochu pohoršovat. Ale já jsem prostě vždycky provokoval.

 

Petr Třešnák

Respekt, 23. 5. 2011, str. 80

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme