Besser: Proč jsem vybral Vladimíra Rösela

Komentář ministra kultury Jiřího Bessera

23. 5. 2011

NG pro všechny

Proč Vladimír Rösel? Uvědomuji si, že jde o mnohem těžší otázku než proč ne Vladimír Rösel. Uvědomoval jsem si to i při svém rozhodování. Bylo mi jasné, že tato volba přivede některé respektované umělce, ale i řadu takzvané odborné veřejnosti k připomenutí mojí, byť dávno zašlé zubařské minulosti. Nestěžuji si. Ministrem kultury jsem se stal dobrovolně a tohle k tomu prostě patří.

Proč Vladimír Rösel? Kdybych si to mohl a chtěl ulehčit, napsal bych, protože Michail Odarčenko, Marek Pokorný, Jiří Fajt. K tomu bych doplnil, proč jsem z této nabídky nevybral z trojice jmenovaných. Já si to ale ulehčit nemohu a nechci. Jednak jsem všem neúspěšným kandidátům slíbil, že důvod, proč ne on, si nechám pro sebe. Ale hlavně, volba je ve finále na mně. Je to moje odpovědnost a nikoho jiného.

Proč Vladimír Rösel? Jsem přesvědčen, že jde o nejlepší volbu z kandidátů, kteří se přihlásili. Jde o člověka, který výtvarným uměním relativně dlouhý čas žije. Netvrdím, že dosahuje ideálních znalostí v této oblasti, ale ideální spojení ekonom odborník jednoduše nebylo k dispozici. A Národní galerie není zdaleka pouze o umění. Jde o firmu, která spravuje několik velkých nemovitostí, jejichž správa a ekonomická udržitelnost dnes zaměstnává vedení Národní galerie podobně jako její umělecká stránka.

Proč Vladimír Rösel? Protože podobně jako já ví, že Národní galerie by tady neměla být pouze pro vybranou, úzkou skupinu jednotlivců, ale pro celou společnost, která si ji platí. Jsem přesvědčen, že bude usilovat o maximální otevření Národní galerie moderním trendům galerijní a muzejní činnosti. Jsem přesvědčen, že jeho snaha bude směřovat k tomu, aby se Národní galerie dostala do mnohem hlubšího povědomí široké veřejnosti, a přitom si uchová nebo ještě zvýší přitažlivost pro skutečnou odbornou veřejnost.

Proč Vladimír Rösel? V neposlední řadě i proto, že nejde o muže zatíženého úzkými vazbami na některou z mnoha uměleckých skupin, které se vzájemně nemohou ani cítit a jejichž představitelé jsou schopni z člověka udělat neschopného primitiva, aniž s ním prohodili jediné slovo. A to jen proto, že by se jim líbil někdo jiný.

Jiří Besser
ministr kultury

Týden, 23. 5. 2011, Rubrika: Názory a komentáře, str. 71

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme