Besser: Příspěvkové organizace nefungovaly správně

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

3. 11. 2010

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Stát a státní rozpočet je okrádán institucí, která je státem zřizovaná - až tak daleko došla podle auditu situace v Národním technickém muzeu. Transparency International charakterizovala celou věc slovy: nehospodárnost a nezodpovědnost. Budou padat trestní oznámení. Kontrola odhalila nedostatky i v České filharmonii, dokončený je audit Národní knihovny a chystají se audity dalších příspěvkových organizací. Vše spustilo MK v čele s ministrem Jiřím Besserem. Pane ministře, vítejte ve 20 minutách Radiožurnálu.

Dobrý den.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Tak už jste podali ta avizovaná trestní oznámení na bývalého ředitele muzea Horymíra Kubíčka a jeho ekonomického náměstka Oldřicha Rambouska?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Je to asi tak hodinu, co jsem to trestní oznámení podepsal.

Jak konkrétně zní?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Je to trestní oznámení na porušení povinnosti při správě cizího majetku. Já jsem se teď trošinku zarazil v tom, co vám řeknu, protože přesně takto jsem to popsal na tiskové konferenci, která byla předevčírem a potom jsem se v mnoha médiích dočetl, že to bylo porušování při správě majetku. Já bych to chtěl doplnit - porušování povinností při správě cizího majetku, aby to bylo úplně přesně.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Vy jste odvolal ředitele muzea Horymíra Kubíčka kvůli nesrovnalostem v hospodaření, je to tak?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Já jsem pana Horymíra Kubíčka odvolal 19. srpna z toho důvodu, že jsem hned po své designaci na post ministra kultury dostal několik upozornění na to, že Národní technické muzeum nehospodaří, jak by mělo, proč mělo před 2 roky být otevřeno a dodnes je zavřeno, a ta oznámení přicházela z různých stran. I když jsem byl napadán některými lidmi z toho, co jdu dělat do kultury, že kultura není moje parketa tak vězte, že i v kulturní veřejnosti se ke mně ty informace dostávaly.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Víte, proč se na to ptám? Já teď odcituji ze stránek pana Horymíra Kubíčka, který píše: "Od 19. srpna, kdy jsem byl z funkce ředitele odvolán, se marně pokouším zjistit z jakého důvodu. Přes 2 měsíce jsem já i celá moje rodina pod neustálým tlakem a čekáme na výsledky auditu. Doposud se mnou nikdo na oficiální úrovni nemluví." Tato zpráva je stará 2 dny. Už jste mluvil, pane ministře, s panem Kubíčkem?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Ne, nemluvil. Já si nemyslím, že pokud vím, o někom, že okrádá český stát nebo aspoň to umožňuje, aby ten český stát byl okrádán, nezaslouží si, aby s ním ministr vlády mluvil. Podával jsem za MK na něj trestní oznámení, já si myslím, že to je dostatečné a jestliže někdo kromě toho, že jeden bod je na trestní oznámení na základě doporučení právníků, tak jestliže ostatní poruší 24 paragrafů různých zákonů této země, prosím nechtějte, abych se s ním scházel, hovořil s ním nebo mu třeba podával ruku.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

On dál píše: "Vždy mi šlo pouze o prospěch muzea a nikdy jsem se na jeho úkor neobohacoval. Obvinění jsou nespravedlivá." Máte pane ministře tedy v rukou naprosto jasné důkazy pro obvinění proti Horymíru Kubíčkovi? Můžete vyčíslit třeba, kolik peněz prohospodařil?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Znovu upozorňuji na jednu věc, že v jeho hlavě třeba vylepšoval něco v muzeu, především ale vylepšoval situaci managementu, vylepšoval situaci svojí, možná při tom i situaci Národního technického muzea, ale paradoxně velmi poškozoval stát, státní rozpočet ČR, díky jemuž NTM funguje, protože to je příspěvková organizace státu tzn., že od začátku roku pracuje se saldem tzn. z prostředky, které dostane od státu na svoji činnost. A jsou to hlavní prostředky na tu činnost.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Lze tu škodu, kterou způsobil nějak vyčíslit?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

O té škodě se jasně hovoří ve veřejnosprávním auditu, protože jedna věc je forenzní audit, který byl proveden externími auditory a druhá věc je veřejnosprávní kontrola, kterou tam provedl náš pracovník, ředitel odboru vnitřní kontroly spolu se zástupci Transparency International, protože v době, kdy jsem tam tu vnitřní veřejnosprávní kontrolu posílal, byly ostatní týmy zaměstnanců MK na jiných kontrolách a nemohl jsem je z té kontroly stáhnout. Nakonec ta veřejnosprávní kontrola ukázala mnohá pochybení, pan ředitel hovořil o částce, která je kolem 6,5 mil. Kč a on na základě této kontroly musel podat oznámení příslušnému finančnímu úřadu, protože toto pochybení způsobí poté nedostatečný výběr sociálního a zdravotního pojištění, čili příslušný FÚ, ke kterému bylo toto podáno, tak bude provádět kontrolu a buď potvrdí anebo nepotvrdí tu částku, která je 6,25 mil. Kč, tak jak je uvedeno. Pan ředitel Leixner, protože nejde o všechny případy, které se kontrolují, říká, že ta škoda bude někde kolem 10 mil. Kč, možná i více. To se vůbec nebavíme o penězích, které ale byly neoprávněně vypláceny v souběhu hlavního pracovního poměru a dalších těch souběžných nebo mandátních smluv.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Vy jste to sám zmínil, NTM je momentálně z důvodu rekonstrukce pro veřejnost uzavřené, dá se říci, kdy se otevře veřejnosti a zda hrozí teď průtahy kvůli těm všem věcem, které se odehrály?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Průtahy myslím, že nehrozí, protože těm, kdo takto vedli NTM velmi vyhovovalo, že je to muzeum zavřené a bude to 1. úkol pro nového ředitele NTM.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Kdy bude zvolen nový ředitel?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Zasedání komise, která vybírá nového ředitele NTM je v pátek 5. 11., k jmenování nového ředitele dojde mezi 15. až 20. listopadem. Já si myslím, že pokud komise bude mít jednoznačný závěr a bude mít pro mě doporučení, nic nebude bránit tomu, aby byl nový ředitel jmenován k 15. 11. Tady nebudeme čekat na nějaký odkladný termín, jako tomu je třeba u České filharmonie, a pokud ten vybraný nový ředitel nominovaný komisí bude volný třeba od 1. 12. nebo hned od 15. 11., budu velice rád.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Vy sám jste označil výsledky těch dosud provedených kontrol ať už v NTM nebo v České filharmonii i v Národní knihovně, za velké a nepříjemné překvapení. V Národní knihovně teď ještě ne doporučení právníků běží veřejnosprávní kontrola. Co odhalily výsledky auditu Národní knihovny?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Právě ty audity ve všech případech odhalily tzn., jak v NTM, tak v České filharmonii tak v NK, poměrně závažná pochybení při aplikaci zákona o zadávání veřejných zakázek.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Konkrétně v případě NK se to projevovalo jak?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Projevovalo se tak, že ty zakázky byly přidělovány způsobem, který neodpovídá tomu zákonu. A proč u NK přichází ještě veřejnosprávní audit, protože ten forenzní audit, který tam prováděla externí firma, tak na posledních 2, 3 stránkách zmiňuje zjištění, která jsou podobná těm, které zkrátka s tou vnitřní kontrolou v NTM zjistila naše veřejnosprávní kontrola, ten interní audit. Proto o ten interní audit ještě doplňujeme ty nálezy o nálezy forenzního auditu, abychom měli kompletní obrázek, jestli v NK nedocházelo ke stejným pochybením při platových a mzdových záležitostech stejně jako v NTM. Tam skutečně na to chci poukázat, to je to největší znepokojení, které ve mně stále vzbuzuje to, že státní instituce neodvede ze státních mezd, mzdových prostředků daným státem, zpátky do sociálního a zdravotního pojištění to, co tam má přijít. To je velmi podstatná věc a stále to budu opakovat, je to málo vnímáno.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Já se vrátím k NK, v případě, že by tam došlo k podobnému odhalení jako naznačujete, které se odehrálo v NTM, bude to mít dopady také na generálního ředitele, pana Hazuku?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Já myslím, že na pana Hazuku to bude mít dopady pokud tam tato zjištění budou. Na něj ale má dopad i to, že bude v průběhu tohoto měsíce vypsáno výběrové řízení na nového ředitele NK. To avizuji již 4, 5 měsíců, že k tomu dojde. Říkám 5, protože o tom jsem hovořil ještě před mým jmenováním do funkce ministra kultury, že ředitelé, kteří byli dosazeni bez výběrového řízení pouze jmenováním, tak že budou se moci znovu účastnit třeba výběrového řízení, nebudou diskriminováni, ale musí si svou pozici obhájit. Čili pan Hazuka od té doby věřím, že očekává, že bude vypsáno nové výběrové řízení. Dojde k tomu tento měsíc.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Do kterých dalších příspěvkových organizací se teď chystáte poslat auditory?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

První bude Národní muzeum, už jsem se o tom také několikrát zmiňoval, to je velmi významná státní instituce, reprezentant naší kultury, našeho muzejnictví. A pana ředitele Lukeše čeká v příštích několika letech velmi významná investice do rekonstrukce NM a do oprav budovy Federálního shromáždění, kam se provizorně NM stěhuje. Myslím, že před takovou investicí, která je někde mezi 3,5 až 4 mld. Kč je dobré takový audit provést, aby i pan ředitel i já tzn. osoby, které jsme za to zodpovědné, jsme věděli, že je tam vše v pořádku před zahájením takové investice.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Má pan ředitel Lukeš vaší důvěru, že akci zvládne?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Pan ředitel už prokázal, že některé investiční akce je schopen zvládnout, s takovou akcí se ale ještě nepotkal. Ve své kariéře teď prvně a při rozhovorech, které jsme spolu vedli, tak byl potěšen, že bude mít oporu v MK. Já jsem na to opáčil, že je ale potřeba, abychom si audity prověřili, že je tam vše v pořádku a potom takovou investici můžeme spustit. Myslím si, že tu investici nikdo nezastaví, že je potřeba jednoznačně NM zrekonstruovat, ta budova si to zaslouží. Mně bylo v 68 roce jako 11 letému klukovi strašně líto, že jí rozstříleli. Ale pan ředitel Lukeš může svojí důvěru právě těmi audity i u mě obhájit.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Neboli úspěšný audit je podmínkou pro to, aby zůstal Michal Lukeš ve funkci?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Nejen Michal Lukeš, ale všichni ředitelé příspěvkových organizací. Tam se naše audity půjdou ještě podívat.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

A které to budou? Řekl jste NM, jaké další organizace?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Další organizace, kam jde audit, ale to není forenzní audit, to je audit procesně organizační. Není to kontrolní audit, je to kontrolní audit na to, jak je nakládáno s personáliemi a jak je ta organizace postavena, jde do Národní galerie. Tam není potřeba dělat forenzní audity, protože tam proběhlo několik auditů za poslední 2 roky a všechny byly úspěšně obhájeny generálním ředitelem Knížákem. Další audity předpokládám, že budou postupně pokračovat v jednotlivých našich příspěvkových organizacích. Určitě se nevyhne ani Národnímu divadlu, ale tam je ještě jedna taková zajímavost, že tam byly provedeny audity vnitřní kontroly a dosud nemají zpracované výsledky, čili nejdřív počkám na výsledky vnitřní kontroly a poté případně nasadíme ještě externí audit. Ostatní menší příspěvkové organizace se pokusíme dokontrolovat veřejnosprávní kontrolou. Pouze při jejich zjištění a požadavku pana ředitele Leixnera o doplnění externím auditem budeme postupovat.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

My jsme se bavili o postech ředitelů, auditech a jejich podmíněném setrvání v případě úspěšného auditu. Byl zde už také pokus vyměnit ředitele NG Milana Knížáka, váš předchůdce ten výběr nedokončil. Uvedl, že by měl ředitele vybrat do konce letošního roku a jmenovat během příštího roku jeho následovník, tedy vy. Chystáte se na to?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Ano, samozřejmě, všechno k tomu směřuje. Na konci měsíce září jsme řekli jasný program, jak budeme postupovat v otázce NG. Pan generální ředitel Knížák je ve své funkci nadále. To výběrové řízení bylo zrušeno, protože jsem zjistil, že tam došlo k takové situaci, že my jsme třeba napadáni, že výběrové řízení děláme netransparentně, když neřekneme jména 18 účastníků a jména komisařů, ale já jsem našel původně v deskách tajné prováděné výběrové řízení na NG. A my po výběru vždy sdělíme jména těch, kdo vybírají, kdo jsou členy komise i těch účastníků finále. Nechceme vystavit ty lidi lobbistickým tlakům a tlakům i odborové kulturní veřejnosti, protože se jim v klidu lépe pracuje, lépe vybírá a jsme schopni poté i ty práce vítěze předložit. V každém případě, co se týká NG, v současné době již podruhé zasedala komise pro novou koncepci NG, kterou by si odborná veřejnost představovala, aby NG tak fungovala po skončení kariéry Milana Knížáka a komise, která bude vybírat nového ředitele NG bude mít k dispozici i ten procesně organizační audit a předpokládám, že koncem roku nebo nejdéle začátkem ledna bude vypsáno výběrové řízení na nového generálního ředitele NG tak, abychom v březnu věděli jeho jméno a od 1. června mohl začít NG přebírat. 1. června 2011.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Máme zde poměrně čerstvou zprávu, že Národní divadlo se chystá své prostory poskytovat, jak se vám líbí takové využití ND?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Máte skvělé informace, lepší než ministr kultury. I to možná svědčí o tom, že v těch příspěvkových organizacích není vše v pořádku. Pan ředitel Černý se mnou již asi dvakrát jednal na různá témata. O tomto tématu jsme nehovořili. Věřím, že mi toto téma nastíní při obhajování rozpočtu někdy kolem 20. listopadu, já přesně nevím, kdy jde na řadu ND, ale od 20. listopadu půjde všech 30 organizací, 30 jejich ředitelů obhajovat rozpočet.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Děkuji, ale já jsem se ptala, jak se vám osobně líbí, že by ND mělo být obřadní síní?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Velice vám děkuji za opakování té otázky, oddával jsem 16 let v krásném sále berounské radnice, určitě ND je krásné, byl by to velký zážitek, ale nemyslím si, že zrovna ND, symbol české státnosti, české kultury, by měl být obřadištěm pro jakékoli konání svatebních obřadů obzvlášť v době, kdy se nás více jak 50 % po svatbě rozvádí.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Tedy se tomu budete snažit zabránit?

Tento námět nepodpořím.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Váš šéf starostů a nezávislých předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík řekl toto: "Chceme, aby způsob vyrovnání s církvemi byl jasný nejpozději příští rok, nikoli až v původně zamýšleném termínu v roce 2013." Mluvili jste spolu o tomto názoru?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Já si myslím, že pan předseda Gazdík, se kterým jsem v denním kontaktu, tak ta data neřekl úplně přesně. Ono v roce 2011 určitě by mělo být předloženo to, co nabídne ČR církvím. To by mělo být jasné. S tím rokem 2013, tak jak bylo formulováno nemohu souhlasit, protože i v programovém prohlášení vlády je ponechán prostor na toto dořešení až do roku 2014. Já chci říct, že budeme dělat všechno pro to, aby to bylo co nejdříve, ale termín 2014 je nezpochybnitelný. Ten je napsán v programovém prohlášení vlády.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

Přesto, pan Gazdík mluvil o nejpozději příštím roce. Vyhovíte mu, stihnete to?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Ale opakuji znova, že hovořil o tom, že v roce 2011 bude předloženo to, na čem se shodne ČR a to nemám důvod mu nevyhovět, protože to mám i v tom, co jsem předkládal v rámci legislativních i nelegislativních opatření, co bude MK předkládat do vlády. Tam je jasný termín 2011.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

A kdy budou mít jasno i obce, kterým na tom závisí často majetek?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Chápu všechny starosty, ale myslím si, že jestliže 20 let na to čekáme, tak teď něco uspěchat za půl, třičtvrtě roku, a zablokovat to na další dobu by vůbec nebylo dobré. Myslím si, že ten návrh, který bude předložen - a jde nám jak o stát tak o obce, tak na druhé straně i o církve - je potřeba, aby byl kvalitní, aby ho podpořilo co nejvíce poslanců. Já věřím, že se třeba přidají i někteří opoziční poslanci a aby ho velmi dobře vnímaly i církve. Udělám všechno pro to, aby návrh, který půjde všem církvím a všem řádům a společenstvím, tak abychom byli schopni ho sami před sebou obhájit a třeba ho i vysvětlit u svatého stolce dřív než dojde k úplné dohodě.

Moderátor (Štěpánka Čechová):

A kdybyste teď byl ještě stále starostou Berouna a toto vám řekl ministr kultury, jak by se vám to líbilo?

Host (Jiří Besser, ministr kultury):

Líbilo, protože se konečně něco dělá a dělá se to tak, aby byli všichni spokojeni a ne jen někdo.

Děkuji, na shledanou.

ČRo, 3. 11. 2010, Pořad: 20 minut Radiožurnálu