Besser: Na Vítkově byla odhalena zrekonstruovaná socha Jana Žižky

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

24. 10. 2011

Hezký večer do zpráv. Dnes v půl sedmé na pražském Vítkově došlo k odhalení nově rekonstruované jezdecké sochy Jana Žižky z Trocnova a samozřejmě byla pompézní oslava, na které nemohl chybět ani pan ministr kultury, pan Besser. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Pane ministře, jak se podílelo ministerstvo kultury na opravě sochy, asi plnou měrou?

Tak samozřejmě že plnou měrou, finanční prostředky byly poskytnuty státním rozpočtem. Jsem velice rád, že se nám podařilo i při takové to významné akci peníze ušetřit, protože ta původní zamýšlená částka byla řádově o tři miliony vyšší než ta při skutečné realizaci. Chtěl bych poděkovat pracovníkům Národního muzea, což je příspěvková organizace ministerstva kultury, kteří měli na starosti celou realizaci té opravy a samozřejmě i dodavatelské firmě a všech zúčastněným. Jsem také rád, že tady je určitý výsledek spolupráce mezi ministerstvem kultury a ministerstvem obrany, protože druhou věcí bylo provozování Národního památníků na Vítkově, a to se nám při podání společného návrhu vládě před 14 dny podařilo také jednou provždy vyřešit. Čili nejenom restaurování sochy, ale vůbec i oprava Národního památníku a jeho budoucí provozování.

Tak a to jste mi dal do pusy otázku. Jak by se měl nadále využívat památník?

Tak Národní památník na Vítkově podléhá svým vlastním předpisům. Tam bylo dlouhodobě problematické to, že pietní akty mělo na starosti ministerstvo obrany, ale pověřený výkonem vlastně bylo ministerstvo kultury a Národní muzeum. My jsme po dohodě s panem ministrem Vondrou a jeho týmem předložili takový návrh, že veškeré povinnosti, ale zároveň i práva rozpočtová přejdou na ministerstvo kultury, potažmo na Národní muzeum a to bude provozovat Národní památník na Vítkově včetně zajišťování pietních aktů.

Jo, takže místo bude pro pietní akty nebo budou moct i lidi, co tady půjdou na procházku, navštívit také.

Samozřejmě ten památník není jenom pro konání pietních aktů, to byl ten v podstatě úkol pro vládu toto vyřešit, protože ty akty, které se tady konaly jak třeba prezidentskou kanceláří, ministerstvem obrany nebo Národním muzeem, tak jely na jednotný mechanismus, jeho především financování. Ale samozřejmě kromě toho, že ode dneška bude opravený Žižka koukat na Prahu a Pražané a pražští návštěvníci na tuto symbolickou sochu, která rozhodně na horu Vítkov patří, tak samozřejmě mohou navštěvovat i právě Národní památník na Vítkově. Čím víc jich přijde, tím jenom dobře pro Národní muzeum i pro českou kulturu.

Tak děkuju, takhle akce dopadla na jedničku, je teďkom něco, co má ministerstvo kultury v merku? Ještě nějakou opravu nebo co teďkom tam máte jako top, co jste si?

Tak nebudu chodit daleko, ale top úkolem je naplnění, naplnění úkolu, který před ministerstvem kultury už od roku 2006 leží a je to rekonstrukce historické budovy Národního muzea v rámci péče o národní kulturní poklad. A já jsem rád, že se nám podařilo finanční prostředky pro rok 2012 připravit. Ta rekonstrukce Národního muzea může začít.

David Gröger

TV Metropol, 24. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme