Besser: Ministr: Chátrající Kyselka zůstane kulturní památkou

23. 11. 2011

Rozbitá okna, oprýskané fasády, propadlé střechy. To jsou první dojmy návštěvníka při procházce bývalých lázní Kyselka na Karlovarsku. Přitom se tu stáčí jedna z nejznámějších českých minerálek - mattonka.

Ani dezolátní stav budov a jejich několikaleté chátrání nyní nezabránilo ministerstvu kultury, aby Kyselce ponechalo známku „kulturní památka“.

„Navzdory ztrátě části památkových hodnot, zejména cenných interiérů a některých konstrukcí, se i nadále jedná o historicky a architektonicky významný a půdorysně zachovaný soubor nemovitostí,“ zdůvodnil své rozhodnutí sám ministr kultury Jiří Besser.

Proti tomuto názoru už se nikdo nemůže odvolat ani podat rozklad, je definitivní.

Svým postojem ministerstvo kultury příjemně překvapilo ochránce historických budov v Kyselce. „Jde o velmi pozitivní zprávu,“ radoval se včera Pavel P. Ries, prezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR.

O aktuálním rozhodnutí už ví i vedení Karlovarského kraje, velký význam pro něj ale nemá. „Se stanoviskem jsme srozuměni, zásadní je ale hlavně pro vlastníka objektů,“ reagovala na dotaz LN Jana Pavlíková, tisková mluvčí hejtmanství.

Besserův příkaz tak míří hlavně za společností C. T. S. Duo, většinovým vlastníkem nemovitostí v Kyselce. Právě ta podle Stanislava Brunclíka z ministerstva kultury podala proti dřívějšímu rozhodnutí rozklad. Jejího jednatele Petra Dostála se LN včera nepodařilo kontaktovat. „Vlastníci teď budou muset všechny úpravy provádět tak, jak přikazuje památkový zákon. To znamená, že v nejbližší době musí předložit projekty na zastřešení budov,“ popisuje Pavel P. Ries. Pokud se C. T. S. Duo nebude řídit legislativou, hrozí jí správní řízení s několikamilionovou pokutou.

Neutěšeným stavem bývalých lázní, jejichž majitelem byly jednu dobu i Karlovarské minerální vody, se v minulosti zabýval i ombudsman. V roce 2009 tehdejší veřejný ochránce práv Otakar Motejl řekl jednoznačně: při ochraně Kyselky stát selhal a místo se dostalo do stavu, kdy už není co chránit.

Ondřej Stratilík

Lidové noviny, 23. 11. 2011, Rubrika: Domov, str. 4