Besser: Hollywood má zájem o podporu filmu v Česku

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

4. 5. 2011

O Česko mají zájem v Hollywoodu. Po dnešním jednání vlády to prohlásil ministr kultury. Zájem zahraničních produkcí je podle něj obrovský. Koncem května odjíždí do Mekky filmového světa dokonce šéf tuzemské diplomacie Karel Schwarzenberg. Kabinet přijal odpoledne zprávu o podpoře českého filmového průmyslu, ze které vyplývá, že od loňského června odčerpaly domácí a zahraniční štáby 178 milionů z celkových 250 milionů korun. Česko totiž vloni získalo unijní výjimku a může filmařům vracet část nákladů. Hostem Stalo se dnes je ministr kultury Jiří Besser z Věcí veřejných, dobrý večer. Já bych vás opravil, Jiří Besser ano, ale za Starosty a nezávislé a za TOP 09.

Za TOP 09, velice se omlouvám za tuto chybu. Pane ministře, vyplatilo se jednoznačně zavést filmové pobídky podle vás? Máte spočítáno, kolik by stát mohl z filmového průmyslu získat? Spočítáno máme a také toto, tento výsledek byl dnes předložen vládě České republiky v rámci schvalování vyhodnocení programu podpory filmového průmyslu za rok 2010. Já jsem velice rád, že to optimistické číslo se odhaduje v průměru na 18 procent zvýšeného příjmu pro státní rozpočet, ale nemyslím si, že to číslo a ty finanční prostředky jsou to hlavní. Já si myslím, že se podařilo tím, že Česká republika získala výjimku od Evropské unie jako dvanáctá země evropského společenství, vyrovnat ten nesoulad, který vznikl udělováním výjimek v rámci Evropské unie, protože země, které nemají tak kvalitní filmový průmysl a tak kvalitní zázemí pro filmové produkce, jako Česká republika, byly zvýhodněny. A pokud toto zvýhodnění budou jiné země využívat v rámci Evropské unie, je nutné, aby to využívala i Česká republika.

Dá se to počítat i jinak než penězi, že je to pro Česko výhodné, když sem filmaři i ze světa poputují, například zvýšení, zvýšení zaměstnanosti a tak dále? No, tak to samozřejmě. Pokud se týká zvýšené zaměstnanosti i toto naše studie zobrazuje. Ale dám vám takový lidštější příklad. Myslím si, že existuje ve světě nebo vím, že existuje ve světě takzvaná lokační turistika. To je to, že lidé, kteří vidí nějaké místo, které je v určitém filmu, tak ho potom chtějí v rámci své dovolené, svého volného času navštívit. A pokud to mám dobré zprávy a věřím, že mám, od ředitele Letiště Praha Miroslava Dvořáka, tak jedno z rozhodování Korejských aerolinií bylo to, že hodně korejských turistů, jihokorejských turistů lítá do České republiky se podívat na lokace, právě  které byly k vidění v korejském filmu a v korejském seriálu. A proto to rozhodování mezi Budapeští a Prahou se přiklonilo k tomu, že takové to středoevropské Habu bude Letiště Praha a ty turisté přímo nalétají do Prahy. Druhým takovým příkladem je, že ministr kultury korejské republiky, který letěl do České republiky na pracovní cestu a chystali pro něj na velvyslanectví Jihokorejské republiky program čtyřdenní, tak přijel a říkal: já mám tadyhle ty oficiality 2,5 dne, 1,5 dne mám vybookovány pro návštěvy lokací. Čili rozhodně to podporuje nejenom zaměstnanost, nejenom finance, ale samozřejmě to zvyšuje i atraktivitu České republiky, například pro turismus.

Upřesňuje ministr kultury Jiří Besser. Já vám děkuji za váš čas, na shledanou. Na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 4. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme