Besser chce příští rok předložit nový zákon o kinematografii

2. 12. 2010

Nový zákon o kinematografii chce ministr kultury Jiří Bsser (TOP 09) v první polovině příštího roku předložit vládě. Tento předpis by měl být založen na koncepci rozvoje tohoto oboru, kterou dnes projednával kabinet.

Vládní koalice se dnes zabývala koncepcí podpory a rozvoje české kinematografie a strategie konkurenceschopnosti filmového průmyslu v letech 2011-2016. „Pokládám spolu se svým týmem za nejlepší, aby byla tato koncepce přepsána do paragrafového znění, to znamená, aby byl vypracován nový kompletní zákon o kinematografii, a jsme připraveni tento zákon předložit v prvé polovině roku 2011,“ řekl Besser.

Koncepce obsahuje způsoby financování fondu kinematografie, věnuje se podpoře vývoje filmových děl a řeší také problematiku digitalizace kin a filmů staršího data.

„Všechny státy, kde je kinematografie rozvinutá, tuto oblast v různé míře, různými způsoby a s využitím různých zdrojů podporují,“ řekl mluvčí ministerstva kultury (MK) Stanislav Brunclík. Opatření obsažená v navrhované koncepci mají proto podle něho v co nejširší míře splňovat potřeby a možnosti rozvoje české kinematografie, být solidním podkladem pro legislativní a nelegislativní kroky v této oblasti.

„Plněním koncepce by měl být do roku 2016 vytvořen systém, do něhož budou zapojeny státní i nestátní organizace a odborná veřejnost naplňující cíl rozvoje kinematografie a filmového průmyslu v České republice. Vzhledem k tomu, že úkoly a opatření zasahují i do působnosti dalších resortů, zejména ministerstev financí, práce a sociálních věcí, školství, průmyslu a obchodu, nebo je jejich plnění doporučeno orgánům samosprávy, předkládá se tento materiál k projednání vládě,“ vysvětlil Brunclík.

E15.cz, 1. 12. 2010, Rubrika: Kultura

Osobnosti: Jiří Besser