Balatka: Chci žít v bezpečné a svobodné zemi

27. 9. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s kandidátem do Senátu Miroslavem Balatkou)

Jan CIBULKA, redaktor

Kandidátem do Senátu ve volebním obvodu č. 2 na Sokolovsku je Miroslav Balatka. Pan Miroslav Balatka pracuje jako zeměměřič. Proč by lidé měli volit právě Vás?

Miroslav BALATKA, kandidát do Senátu

Tohle je pro mě strašně těžká otázka. Myslím si, že je to spíš otázka pro lidi, kteří mě budou volit než pro mě, ale pokusím se odpovědět. Chci žít v bezpečné a svobodné zemi a chci, aby se našemu regionu dařilo. Mám to tu rád, žiji tady celý život a pracuji tu jako zeměměřič, a proto můžu s čistým svědomím říct, že znám region i jeho problémy zblízka. Rád bych vnesl do politiky více pohled z běžného života a myslím, že hlas lidí odsud by měl být konečně v Praze slyšet. Rád bych také nabídl svoje životní a politické zkušenosti, svoji názorovou konzistenci v důležitých oblastech a doufám, že i zdravý rozum. A taky schopnost spojovat. Už pro moji kandidaturu se podařilo spojit hned několik stran, kandiduji za STAN s podporou Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09. Myslím, že tudy vede cesta.

Jan CIBULKA, redaktor

Co byste v případě zvolení udělal jako první?

Miroslav BALATKA, kandidát do Senátu

Určitě bych poděkoval rodině a všem mým kamarádům a spolupracovníkům a dobrovolníkům, kteří se se mnou na kampani podíleli a vydrželi to se mnou až do konce. Myslím, že to bude ještě hodně zajímavé a náročné. Pak bych pozval všechny starosty z obvodu na společné setkání, na kterém bychom mohli začít společně dávat dohromady, jak co nejvíce a kde regionu pomoci.

Jan CIBULKA, redaktor

Jak byste chtěl zvýšit důvěryhodnost Senátu?

Miroslav BALATKA, kandidát do Senátu

Právě poctivou prací v regionu. Nechci se zavřít někde v kanceláři v Praze. Podle mě, a chtěl bych to tak dělat, musí být senátor v těsném kontaktu se svým obvodem a s lidmi z něj, aby věděl, jak a s čím může pomoci. Nedůvěra v Senát mě trápí. Je podle mého velmi důležitou součástí našeho politického systému, a to navzdory vyjádřením některých politiků.

Jan CIBULKA, redaktor

Se kterým hnutím nebo politickou stranou byste rozhodně nespolupracoval?

Miroslav BALATKA, kandidát do Senátu

Chci, aby se v našem regionu žilo dobře všem sociálním a věkovým skupinám. Musíme hledat a pracovat na tom, co nás spojuje. V regionu bych proto jako senátor spolupracoval se všemi bez ohledu na politickou příslušnost. V Parlamentu bych ale určitě nespolupracoval s KSČM, SPD a také s jakýmkoli politickým subjektem, který má v čele trestně stíhaného člověka. Myslím, že je potřeba v Parlamentu vyvážit síly, hlavně současné východní větry.

Jan CIBULKA, redaktor

Co byste konkrétně udělal pro zlepšení politické kultury v ČR, tedy nejen v Senátu?

Miroslav BALATKA, kandidát do Senátu

Nízká úroveň politické kultury u nás mě trápí už dlouho, i proto jsem v roce 2009 uspořádal celostátní anketu Český papaláš a s přáteli zorganizoval hudební festival, kde jsme výsledky té ankety vyhlašovali. Myslím, že daleko víc než jeden politik mohou politickou kulturu zlepšit občané tím, koho volí a co všechno si nechají od politiků líbit. Jako politik mohu udělat pouze to, že budu dělat svoji práci poctivě, jak jsem zvyklý, a budu i nadále slušný a zásadový.

Jan CIBULKA, redaktor

Budete se v případě zvolení věnovat senátorské práci naplno? Nebo se budete souběžně chtít věnovat i jiným zaměstnaneckým, podnikatelským, politickým nebo dalším aktivitám?

Miroslav BALATKA, kandidát do Senátu

Velmi nerad bych v případě svého zvolení lidově řečeno zblbnul. Rád bych si proto, pokud to půjde, ponechal několik dní v měsíci, kdy budu pracovat jako zeměměřič. Tu práci mám moc rád. Mimo práci chci taky dál hrát v naší kapele, je to skvělý relax a baví mě to a doufám, že mi zbyde i nějaký čas na kolo.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme