Agentura Moody´s chválí škrty české vlády.

Ratingová agentura Moody´s ocenila odvahu české vlády vypořádat se s rostoucím zadlužením i přes ekonomický pokles. Agentura také věří, že krize v Evropě se nebude šířit a Česko bude v očích investorů dál spatřováno jako bezpečný přístav.

18. 7. 2012

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s dala dobré vysvědčení České republice. Potvrdila totiž rating země na úrovni A1, která je vysoko v investičním pásmu. Přesněji to znamená, že investice do tuzemských vládních dluhopisů je bezpečná, výkyvy mohou způsobit jen nenadálé vnější ekonomické změny.

Agentura zároveň Česku přiřadila stabilní výhled.

Podle Moody´s se totiž česká vláda snaží i přes nepříznivý ekonomický vývoj zavádět opatření, která snižují rozdíl mezi příjmy a výdaji ve státním rozpočtu.

Agentura je navíc přesvědčena, že šířící se nákaza dluhové krize v Evropě bude zastavena a negativně neovlivní českou ekonomiku.

Moody´s také uvádí, že tuzemský bankovní systém je v dobré kondici. Na trhu je dostatek likvidity a banky také mají dostatek kapitálu.

,,To vše Česku poskytuje stabilní polštář pro financování emitovaných dluhopisů, který ve svém důsledku srazí výši úroků u výpůjček, čímž se také sníží závislost české vlády na vnějším financování. Polštář zároveň ochrání Česko před výkyvy na finančních trzích. V tomto ohledu dojde ke snížení výnosů na českých dluhopisech a investoři budou dále Česko spatřovat jako bezpečný přístav," píše Moody´s ve své zprávě.

Česká vláda i přes pokles šetří

Moody´s ale hlavně chválí českou vládu za její snahu vyrovnat se s fiskální nerovnováhou. A to  i přes fakt, že tuzemské hospodářství od třetího čtvrtletí loňského roku stále zpomaluje.

Deficit rozpočtu se tak loni dostal na 3,1 % HDP, což bylo hluboko pod cílem 4 %. Podle Moody´s tak Česko učinilo důležitý krok ke stabilizaci veřejných financí.

Podle Evropské komise by do roku 2013 měly mít všechny země vládní deficit pod 3 % HDP.

"Hodnocení potvrzuje, že fiskální politika vlády České republiky je správná. Zaručuje nám tak v dnešním globalizovaném světě pozici suverénní země, která nemůže být vydírána finančními trhy," uvedl k ratingu ministr financí Miroslav Kalousek.

Agentura ale upozorňuje, že vláda ještě nemá všechny výzvy za sebou. Poukazuje zejména na pokles tuzemského hospodářství, který Moody´s v tomto roce odhaduje na 0,6 %.

Ratingová agentura pak nepředpokládá, že by v blízké době hodnocení závazků Česka měnila. Dodává ale, že odklad či neúspěch, zejména penzijní reformy, bude na mít další hodnocení negativní vliv.

jas

iHNed.cz, 18. 7. 2012, Rubrika: Zpravodajství/Byznys

Štítky
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme