Adamová: Změna ošetřovného kvůli covidu-19? Není to nutné, nejsme ve stejné situaci jako na jaře

Změní se ošetřovné pro rodiče dětí, které budou muset na podzim do karantény? Ministerstvo práce a sociálních věcí přichází se změnou, se kterou v tuto chvíli nesouhlasí ani koaliční ANO, ani opoziční TOP 09.

3. 9. 2020

Podle místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Aleny Gajdůškové (ČSSD; kandiduje v krajských volbách ve Zlínském kraji) se pravidla vyplácení ošetřovného změnit musejí.

„Je tam velká disproporce mezi počtem dnů, pro které se ošetřovné proplácí, tedy 10 dní, a tím, jak dlouho trvá karanténa, která trvá nejméně 10 dní a u škol se ještě může protáhnout,“ říká ve Speciálu Plusu.

S tím ale nesouhlasí další místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Domnívám se, že to nutné není. Žádná disproporce tam není.“

Připomíná, že ošetřovné je dnes devět dní pro 10denní karanténu a připouští, že tento rozpor by se změnit mohl, důležitější je podle Pekarové Adamové něco jiného. Tvrdí, že už nejsme ve stejné situaci jako na začátku pandemie.

Koronavirus nezmizí

„Je to ale o další diskusi na ministerstvu zdravotnictví a školství. Musíme si zvyknout na to, že koronavirus tady s námi je, měli bychom ho zařadit mezi další standardní nemoci. Nechtěla bych, aby se měnil systém, který tady dlouho funguje,“ tvrdí předsedkyně TOP 09.

Úřady by se podle ní měly snažit, aby nebylo nutné znovu zavádět distanční výuku.

„Nejde, aby kvůli jednomu učiteli s covidem byla zavřena škola se stovkami žáků. Je to problém pro rodiče a má to i celou řadu konsekvencí pro firmy a zaměstnavatele. Je to na ministerstvech školství, zdravotnictví a na hygienických stanicích, aby našli cestu,“ dodává poslankyně TOP 09.

Návrh by měla vláda projednat 7. září. Podle Gajdůškové obsahuje prodloužení ošetřovného podle potřeby, tedy na neomezenou dobu, zvýšit by se měla i věková hranice do 13 let, tedy velmi podobná úprava, která platila až do konce června.

„Může tam být problém, že škola může být převedena na distanční vzdělávání i na delší dobu, takže je nutné, aby se rodiče měli možnost o děti postarat,“ myslí si poslankyně Gajdůšková.

„Školy by měly ,jet‘, dokud to půjde a lidé by neměli zbytečně zůstávat doma. Na druhou stranu – je to nemoc infekční, která se šíří. Pamatuji na žloutenku, na chřipkové prázdniny, a i tehdy byly karantény vyhlašovány. Proto tady ale musí být opatření, která umožní rodičům postarat se o děti,“ dodává poslankyně ČSSD.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: Český rozhlas Plus, 2.9.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme