Adamová: Volební klauzuli pro koalice máme nejpřísnější v Evropě

Nová výzva spolku Milion chvilek, kterou od soboty podepisují tisíce lidí, má tři body. Kromě petice za odstoupení premiéra Andreje Babiše, ta už byla spuštěna loňského 25. února, přibyla ambice změnit volební systém. Aktivisté upozorňují na to, že ten současný při hlasování do Sněmovny znevýhodňuje lidi podporující menší strany, což ukázali na konkrétních uskupeních přímo v sobotu během demonstrace.

19. 11. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Pojďme rozebrat neapelativní část toho, co chce spolek Milion chvilek. Tedy odmysleme to, že je proti Andreji Babišovi, to všichni víme. Ale podle představy pana Mináře, který je šéfem tohoto spolku, by se mělo změnit znevýhodnění menších stran kvůli přepočtům hlasů v jednotlivých obvodech a také padnout povinnost, že za každou stranu koalice se o 5 % zvyšuje kvórum nutné pro vstup do Sněmovny. Jak byste si to představovala Vy paní Adamová, jak by Vám třeba tohle vyhovovalo?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

V současné době je u Ústavního soudu podnět, který se týká klauzule, a já si myslím, že toto bude zásadní rozhodnutí v tomto směru. Jedna část toho návrhu se týká součtu, že každá z těch stran v té koalici musí vlastně de facto získat 5 %, aby dohromady tedy mohly získat mandáty. Myslím si, že tato verze klauzule je nejpřísnější v Evropě a měla by být zrušena, protože je velmi nespravedlivá.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Paní místopředsedkyně, Milion chvilek formuloval požadavek i k opozici. Bylo by záhodno, aby strany, které nemohou konkurovat ANO, spojily své síly. To je vysloveně politická záležitost, to je vysloveně politický apel na vás. Je to realizovatelné: Ano nebo ne?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě je. A já jsem ráda, že už před volbami posledními jsme s tímto návrhem přišli, byť tehdy nebyl vyslyšen. Věřím, že teď po dvou třech letech jsme jako politické strany v opozici schopné více o této věci diskutovat. A věřím tomu, že dohoda je blíže realitě.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Vláda dnes schválila zavedení takzvané digitální daně. Srážka by byla sedmiprocentní a týkala by se takových internetových gigantů jako je Facebook nebo třeba Google. Danily by se tržby z provedení cílené reklamní kampaně, z využití mnohostranného digitálního rozhraní a z poskytnutí dat o uživatelích. Kabinet počítá s tím, že by díky tomu byla státní pokladna ročně bohatší o 5 miliard korun. Paní Pekarová Adamová, jaký je váš názor na tu digitální daň? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

My bychom byli velice rádi, kdyby v tomto případě existovala shoda v rámci Evropské unie. Protože to je přesně téma, kde by bylo důležité, aby se dohodlo celoevropské řešení nebo tedy řešení na bázi OECD, které by se snad mohlo rýsovat začátkem příštího roku. V tom případě se diskusi o této dani nebráníme. Ale zároveň říkáme, aby nešlo jenom o cíl dále přerozdělovat a utrácet peníze touto vládou. Aby šlo skutečně o to snížit zase jinou daňovou zátěž pro občany České republiky. Například máme velmi vysoké zdanění práce. Pokud by došlo ke snížení nějaké další daně ve stejné výši, tak bychom to považovali za velmi rozumný kompromis.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Tripartita se definitivně nedohodla na růstu minimální mzdy. Odboráři požadovali zvýšení o více než 1 600 Kč na 15 000 Kč. A zástupci zaměstnavatelů by souhlasili maximálně s částkou 700 Kč. Konečné slovo tak bude mít vláda, až se dohodne hnutí ANO a ČSSD. Ministryně práce Jana Maláčová připravila hned 3 varianty růstu. Sama se kloní k té prostřední, tedy zvýšení o 10 % na 14 700 Kč. Odbory kritizují všechny návrhy, ani jeden z nich totiž nezohledňuje jejich požadavky. Hnutí ANO zatím jasnou představu neřeklo, jeho ministři ale dnes v rozhovorech pro Českou televizi připustili, že by mohli podpořit růst o více než 1 000 Kč. Kabinet bude o částce jednat nejdříve na konci listopadu. Jak by se tahle situace měla, paní Pekarová Adamová, řešit podle vás?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Podle nás by mělo dojít k naplnění vládního slibu. Vládní slib je v programovém prohlášení takový, že by zde byl jasný předvídatelný mechanismus, který zajistí růst minimální mzdy podle jasných ekonomických ukazatelů tak, aby nebyl pro zaměstnavatele nějakým způsobem ohrožující, ale zároveň by byl důstojný pro zaměstnance. Myslím si, že je tedy ideální cesta, abychom právě těchto politických handrkování každý rok nebyli svědky a aby docházelo i pro podnikatelský sektor k jasnému předvídatelnému růstu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Čili podstatnější je dlouhodobý mechanismus. Způsob, jakým se to bude dělat, než to, jestli to teď poroste o 700 Kč, 1 000 Kč nebo 1 400 Kč, jestli to chápu správně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Vláda se v tomto směru nebyla schopna dohodnout, a už tento svůj slib dala k ledu. Podle nás by to byla ta lepší varianta. A ve chvíli, kdy jsme konfrontování s různými částkami, tak nepřekvapí, že se kloníme spíše na stranu zaměstnavatelů. Protože ono to není jenom o růstu minimální mzdy, ale i zaručené mzdy, tedy všech těch pater, která jsou na minimální mzdu navázaná. Také musíme brát ohled na to, že na příští rok prognózy ekonomického růstu nejsou tak pozitivní.

Podívejte se na celý rozhovor s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 18.11.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme