Adamová: Vláda si bere rodiny s dětmi jako rukojmí

Sněmovna nestihla rozhodnout o zvýšení rodičovského příspěvku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na mimořádné schůzi, kterou svolala opozice v čele s ODS, téměř hodinu komentovala navrhované poslanecké úpravy vládní novely. Opozici v následující emotivní debatě nařkla ze skandální obstrukce.

4. 11. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Paní poslankyně, bylo to smysluplné jednání? Máte dobrý pocit z dobře odvedené práce?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Důležité je, že je to signál pro voliče, že si vládní koalice bere jako rukojmí rodiny s malými dětmi. To je ta hlavní zpráva. Jde více o zvýšení daní než o zvýšení rodičovského příspěvku. Je vidět, že vláda nemá na své sliby peníze a potřebuje je vybrat z peněz daňových poplatníků. Chce je nejdříve získat, mít tu jistotu, aby potom mohla splnit svůj zásadní slib, který tady není od letošního roku, ale už byl i minulý rok. Proto já jsem již v minulém roce navrhovala, abychom na rozpočet 2019 od července, umožnili zvýšení rodičovského příspěvku. Tehdy vláda hlasovala proti. Je vidět, jak své sliby myslí vážně. Teď, když zjišťuje, že svým nehospodárným a nerozumným hospodařením přichází o to, aby mohla své vlastní priority financovat. Protože vyhazuje na slevy na jízdném, hledá další zdroje. To jsou tyto zvýšené daně a zdanění věcí, jako jsou rezervy pojišťoven, což považujeme za mimořádně nebezpečné a neférové vůči lidem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ministryně financí Alena Schillerová je přesvědčená, že daňový balíček projde. Ať tak nebo tak, dřív nebo později. Tak o co vám jde? Není to opravdu čistá obstrukce, protože na to, abyste zabránili odhlasování toho daňového balíčku, prostě sílu nemáte?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Jde nám o kompromis s vládou. My jsme vládě od začátku nabízeli, že si s nimi sedneme k jednomu stolu a budeme se snažit o to, aby prošly pozměňovací návrhy, které považujeme za nejpřínosnější pro to, aby došlo k nejmenším škodám právě na životních pojistkách lidí. Vláda nejenom že zvyšuje spotřební daně, ale také zavádí částečné znárodnění rezerv pojišťoven, což jsou vklady všech občanů, kteří si zřídili životní pojištění. Což je pět a půl milionu lidí. Tito lidé přijdou o část svých výnosů, a to považujeme za mimořádně neférové vůči těm, kteří jsou právě takto zodpovědní vůči sobě a kteří se takto pojistili. Proto chceme, aby vláda přistoupila na kompromis, který jí nabízíme. Proto objasňujeme své argumenty, které vedou k tomu, co tedy vláda způsobuje.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Paní Maláčová, váš předseda Hamáček řekl, že jde o evidentní obstrukci, že o daňovém balíčku už byla dostatečně dlouhá diskuse. Podle čeho měříte tu dostatečně dlouhou dobu? Jak se to dá změřit, když tedy opozice ještě chce diskutovat, a vy si řeknete: Ne, 22 hodin je dost.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí, místopředsedkyně strany /ČSSD/

Ono je to už furt dokola. Myslím, že už to diváky musí strašně nudit, ale můžu to zopakovat. Diskutovali jsme 22 hodin.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Já se ptám, kde je ta hranice a podle čeho se měří.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí, místopředsedkyně strany /ČSSD/

Diskutovali jsme 22 hodin. Za poslední týden jsme nabídli 4 dodatečné jednací dny. A opozice to vetovala. A diskusi v momentě, kdy jsme chtěli vlastně ukončit rozpravu, tak to byl poslední diskutující.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Paní poslankyně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Vládní koalice předjímá, kdo se ještě bude chtít nebo nebude chtít přihlásit do diskuse. To nechte, prosím, na nás, jestli máme zájem ještě něco dodat nebo ne. Já si myslím, že zpráva pro všechny občany je jasná. Vláda chce zvyšovat daně více, než chce zvyšovat rodičovský příspěvek. To je pro ni důležitější. Dělá to proto, že neumí hospodařit v době ekonomického růstu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Dobře, a jak byste hospodařili tedy vy, co byste udělali jinak?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

My bychom třeba neplatili slevy na jízdné a místo toho bychom raději přidali učitelům, kteří teď budou stávkovat místo toho, aby dostali to, co jim bylo slíbeno. Každopádně to je věc, kterou navrhneme do rozpočtu. To mohu učitelům slíbit, že opravdu chceme, aby ten slib, který jim byl dán, a tedy nejenom vládními, ale i opozičními politiky, aby dostali opravdu důstojně přidáno. To je přesně ukázka hospodaření této vlády, rozdává na všechny možné strany a slibuje na všechny možné strany.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 1.11.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme