Adamová: Vláda promarnila více než rok

První politická i odborná shoda nad tím, jak dorovnat ženám nízké důchody. Lidem, kteří se starají o blízké, by se penze nově mohla vypočítávat z průměrné mzdy. Návrh teď po souhlasu důchodové komise probere koaliční rada. Primárně to má podle ministryně práce a sociálních věcí pomoct při péči o postižené a seniory, jestli se bude týkat i výchovy dětí, politici teprve rozhodnou.

6. 5. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Daniela PÍSAŘICOVÁ, moderátorka

Vy sama kritizujete, že se zatím nejedná o větší reformě systému. Podle ministryně práce se o tom začne debatovat na podzim. Co si od toho slibujete?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já se obávám, že už je pozdě, protože je to tak zásadní věc a tak složitá otázka, že shodu na ní hledat je obtížné a trvá to spoustu času a potom již budeme mít dva roky do voleb. Zkušenost velí, že s touto věcí se mělo začít mnohem dříve. My jsme už více než rok promarnili, tím že dlouho vznikala vláda a mrzí mě, že dochází k odkladu. Jenom odsouváme problém do dalšího volebního období. 

Daniela PÍSAŘICOVÁ, moderátorka

Vy jste u politických oponentů neobhájili druhý pilíř penzijního spoření, jak jinak by se podle Vás mělo systémově řešit stárnutí populace?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je to i o drobných krocích, které teď komise řeší, ale zejména je to o tom nalézt shodu napříč politickým spektrem právě na financování dlouhodobém, jak třeba více motivovat lidi ke svému individuálnímu spoření. My jsme zkusili druhý pilíř, vláda jej bez náhrady a jakéhokoliv pokusu o zlepšení rovnou zrušila, takže teď je jejím úkolem přijít se svým návrhem řešení. My se snažíme motivovat lidi k tomu, aby měli více dětí, protože vyšší porodnost je také řešením tohoto problému a dále umožnit lepší sladění rodičovství s pracovním zapojením, takže předkládáme věci, jako jsou částečné úvazky, které by mohly pomoci rychlejšímu návratu zejména žen na pracovní trh.

Daniela PÍSAŘICOVÁ, moderátorka

Výše důchodu je závislá na výši výdělku, rozdíl v odměňování českých mužů a žen patří k nejvyšším v Evropě. Ženy vydělávají zhruba o 1/5 méně než muži. Jak tedy zajistit, aby ženy nečelily platové diskriminaci, když kvóty většina politiků odmítá?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

Kvóty by ani nebyly řešením. Řešením je umožnit sladění rodinného a profesního života, to znamená více služeb zahrnující péči o děti, jako jsou dětské skupiny, více míst v mateřských školkách, jeslích a dalších zařízeních. Také třeba podpora chův, aby byla možná individuální  péče doma a zároveň s tím umožnit zkrácené úvazky. Jako TOP 09 jsme předložili návrh zákona, který zaměstnavatele zkrácených úvazků zvýhodňuje na odvodech, což je jeden z důvodů, proč jich máme tak málo, byť jsou vítaným řešením právě pro maminky malých dětí, ale samozřejmě i pro lidi, kteří pečují o starší členy rodiny. To jsou věci, které jsou poměrně snadno uviditelné v život, ale je potřeba na nich pracovat. Zatím jsou tyto návrhy ve sněmovně upozaďovány.

Zdroj: Události. 3.5.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme