Adamová: Vláda promarnila několik měsíců hádkami

Rodiny pobírající rodičovský příspěvek na dítě do čtyř let věku si od ledna polepší. Vláda odsouhlasila 80 tisíc navíc všem rodinám, které budou příspěvek pobírat k prvnímu lednu roku 2020 nebo, které na něj získají nárok v budoucnu. Jenomže další pravidla se nezměnila, například maximální měsíční výměra u rodičů, kterým nelze stanovit denní vyměřovací základ, zůstane 7600 Kč. Pro některé rodiny to tedy znamená, že na peníze navíc vůbec nedosáhnou.

4. 6. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Šárka Fenyková, moderátorka

Vy jste pro větší systémové změny v pobírání rodičovského příspěvku. Je zvedání zmíněné maximální výměry pro některé rodiny jednou z těch, o kterých by se podle Vás mělo diskutovat?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně /TOP 09/

Já si myslím, že ano. Částka, která měsíčně vychází pro jednotlivého příjemce je opravdu velmi nízká a hluboko pod minimální mzdou a je tedy velmi diskutabilní, zda je možné v dnešní době za tuto částku žít. Filosofie dávky, které se říká rodičovský příspěvek, je taková, že se má jednat o náhradu mzdy po dobu péče o dítě, která je zajišťována většinou výhradně, ale samozřejmě může být i kombinovaná. V tomto případě by změn bylo potřeba vícero. Myslím si, že bychom měli vést také debatu o tom, zda příliš dlouhá rodičovská dovolená nezpůsobuje problémy, které vidíme dále v životě příjemců. V naprosté většině jsou to ženy, které pak mají mnohem nižší mzdy a je tam vysoký vliv právě této dlouhé pauzy. Proto si myslím, že bychom se mohli bavit o tom, že souběžně s těmi změnami, které jsou teď v plánu a které vedou pouze ke zvyšování částky, kterou my kvitujeme a podporujeme, bychom mohli zahájit debatu nad systémovými změnami, jako je třeba zkrácení maximální délky čerpání pro všechny na tři roky a zároveň s tím samozřejmě posílit služby péče o děti tak, aby pro rodiče nebyla jediná možnost zůstat s dítětem doma, ale aby opravdu měli skutečnou volbu. Aby mohli dát dítě například do dětské skupiny, do mateřské školky prostě do kvalitních služeb péče o dítě. Myslím si, že tato debata by byla na místě.

Šárka Fenyková, moderátorka

Předpokládám paní poslankyně, že Vám se líbí, že by byl rodičovský příspěvek valorizován, stejně třeba tak jako důchody. Ovšem je potřeba shoda i ve Sněmovně na tom, z čeho by ta valorizace měla být pokryta?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně /TOP 09/

To je otázka na vládu, kde zdroje vezme. My jsme navrhovali už v minulém roce k rozpočtu 2019 pozměňovací návrh, který by umožnil zvýšení již od poloviny tohoto roku, to znamená, že již od července mohla platit zvýšená rodičovská pro všechny aktivně pobírající rodiče a tehdy jsme navrhovali, aby to bylo na úkor slevy na jízdné, která je poskytována zcela nesystémově i těm, kteří ji vůbec nepotřebují. V tomto případě by to byl například náš přístup, ale samozřejmě vláda promarnila několik měsíců hádkami nad rodičovským příspěvkem a jeho zvyšováním, ale sama ještě neoznámila, kde přesně ty peníze uspoří a na úkor čeho to bude. Jak vidíme poslední čísla státního rozpočtu, vláda není schopna hospodařit ani se schodkem, který si vytyčila a už teď jej přesahuje, takže zřejmě to bude další způsob, jak tuto zemi zadluží. Nicméně já musím říci, že mi ta debata nad zvyšováním rodičovského příspěvků připadá i jako velmi nešťastná z jednoho důvodu, který tady už byl trochu zmíněn námi oběma. Brzy nás čeká debata nad systémovým řešením financování dětských skupin neboli obdoby jeslí, které jsou velmi potřebné právě proto, aby slaďování rodinného a profesního života nebyla jen teorie, ale bylo to i praktické pro všechny rodiny, které se tak rozhodnou. Bojím se, abychom teď neupřednostnili zvýšení rodičovského příspěvku, a následně jsme se nedočkali od vlády slov, že už na to, aby mohla systémově financovat dětské skupiny, poté, co na ně evropské fondy nebudeme moci čerpat, nemá peníze. Toho bych se velmi obávala, protože jedno s druhým úzce souvisí a měli bychom podpořit obojí.

Zdroj: ČRo Plus, 4.6.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme