Adamová: Vláda nemá koncepci pomoci rodinám s dětmi

Minulý týden koalice dospěla k dohodě, že by od ledna roku 2020 dostali přidáno jen rodiče novorozenců. Vládní špičky to zdůvodňovaly nedostatkem peněz v rozpočtu. Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole u rodičů, kteří na sociálních sítích hromadně podepisují petici za stejný příspěvek pro všechny a je pod ní už přes 65 000 podpisů. Po těchto akcích premiér Andrej Babiš slíbil, že koaliční rada bude o podobě navýšení rodičovského příspěvku znovu jednat.

26. 3. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Moderátorka

Paní Pekarová Adamová, jak Vy se díváte na aktuální dohadování ohledně rodičovského příspěvku? Kdy koalice zprvu ustoupila od původního slibu obsaženého v programovém prohlášení a poté své rozhodnutí opět změnila a prohlásila, že se snad najde více peněz pro více rodičů.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Na tomto případě se ukazuje, že vláda nemá jasné priority a koncepci, jak chce pomáhat rodinám s malými dětmi. Myslím si, že je to nedůstojné a že v tuto chvíli je dokonce úsměvné, jak rychle se mění stanoviska jednotlivých ministrů. Paní Maláčová v jednu chvíli vyjadřuje spokojenost s dohodnutým kompromisem a poté prohlašuje, že bude bojovat i nadále. Dále vidíme, že pan premiér pod velkým tlakem veřejnosti a rodin, které chtějí, aby i jich se dotkla tato změna, což je vzhledem k tomu, že se již 12 let nezvyšoval rodičovský příspěvek pochopitelné, z kompromisu ustupuje. Strana TOP 09 navrhovala zahrnout do rozpočtu změnu rodičovského příspěvku již před půl rokem a to tak, aby došlo ke zvýšení v původně proklamovaném termínu, tedy v červenci roku 2019.

Moderátorka

V tom případě by ale nemohly být zvýšeny důchody, a pokud ano, znamenalo by to velký schodek rozpočtu. Odkud by vláda měla tyto peníze vzít?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku /TOP 09/

TOP 09 tento návrh předložila tak, aby byl rozpočtově neutrální. I opozice, pokud navrhuje změnu rozpočtu, musí říci, kde by ty peníze vzala. Tehdy byl plán takový, že by se zrušily slevy na jízdné. Vláda si bohužel bude muset vybrat, co je pro ní priorita, jelikož rozpočet není bezedný a samozřejmě se začíná ukazovat, jak problematické je několikaleté rozhazovačné vládnutí, kdy se vláda snaží zalíbit různým skupinám voličů.

Moderátorka

A zrušení slev na jízdné by určitě pokrylo zvýšení rodičovského příspěvku?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku /TOP 09/

Ano, jelikož částka, která by byla vynaložena se blížila 6 miliardám a byla velmi podobné té, která byla vydána na slevy na jízdné. Já jsem tento návrh překládala tak, aby bylo možné zvýšit rodičovský příspěvek všem, kteří ho budou aktivně pobírat od začátku července 2019. Na ten půl rok by se tedy jednalo o částku, kterou jsem zmínila. A dále by bylo na vládě, jakým způsobem by řešila rozpočtování, jelikož tento výdaj by byl mandatorní, takže by bylo nutné se připravit i na další léta. Opět opakuji, že není možné se zalíbit všem a je nutné mít priority. Ráda bych také připomněla, že naposledy to byl tehdejší ministr financí pan Miroslav Kalousek (TOP 09), který zdvojnásobil částku rodičovského příspěvku a to v dobách, kdy byla krize. Dnes jsme naopak několik let v ekonomickém růstu a současný rodičovský příspěvek zdaleka nepokrývá potřeby.

Zdroj: Český rozhlas Radiožurnál, 25.3.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme