Adamová: Vláda nedělá reformy a zvyšuje daně, protože nemá peníze

Ministerstvo financí by se při sestavování rozpočtu na rok 2020 nemělo řídit omezujícím doporučením sněmovního rozpočtového výboru. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, podle kterého se letos rozpočet vyvíjí dobře. Místopředseda SPD Radim Fiala a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová se ale shodli na tom, že vládě se nemůže podařit, aby dodržela na letošek plánovaný schodek ve výši 40 miliard korun.

20. 5. 2019

„Státní rozpočet se vyvíjí dobře. Předpokládám, že ten plán, který je naplánován a odsouhlasen sněmovnou, bude dodržen včetně splnění všech věcí, které jsme slíbili,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Faltýnek. Uvědomuje si, že ekonomika zpomaluje, ale podle něj je stále v „excelentní“ kondici.

Sněmovní rozpočtový výbor v pátek doporučil vládě, aby zavázala část provozních výdajů jednotlivých rozpočtových kapitol tak, aby dodržela schválený čtyřicetimiliardový schodek státního rozpočtu.

S návrhem usnesení přišel předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Poukazoval přitom na rizika ochlazování růstu ekonomiky, nižších příjmů rozpočtu a na tlaky na jeho výdaje. Pro usnesení zvedla ruku i předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM, která menšinové koalici umožňuje vládnout.

„Je to nějaké doporučení rozpočtového výboru ministryni financí, za sebe jí budu doporučovat, ať se jím neřídí,“ prohlásil Faltýnek. Podle něj nejde o žádný signál, že by komunisté byli nějak nervózní ohledně rozpočtových plánů. Ministryně Alena Schillerová (za ANO) už se vyslovila v podobném duchu, že na doporučení výboru nebude brát zřetel.

Schodek nebude dodržen

Předseda poslanců SPD Radim Fiala ale vnímá obavy rozpočtového výboru z hrozby výrazně vyššího schodku letošního rozpočtu jako oprávněné. „Obávám se, že schodek při splnění všech věcí, pro které i my chceme hlasovat, je v podstatě neudržitelný a bude daleko vyšší,“ soudí Fiala.

Pokud by se ministerstvu financí podařilo zvýšit příjmy rozpočtu, pak by se Schillerová doporučením výboru řídit nemusela, Fiala tomu ale nevěří. Má za to, že snahy vlády o zvyšování daní jasně ukazují, že už i ona počítá s tím, že jí dojdou peníze, protože toho slíbila příliš mnoho. „Koalice má vrásky s rozpočtem letos i příští rok,“ prohlásil Fiala.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová poukázala na to, že už v dubnu se schodek rozpočtu pohyboval okolo 30 miliard, když na celý rok byl přijat schodek 40 miliard. „To znamená, že za třetinu roku už to byly více než dvě třetiny plánovaného schodku, tak nevím, kde to chce vláda dohánět. Těch zbývajících 10 miliard jí na většinu roku určitě stačit nebude,“ zdůraznila.

Vláda hledá peníze, kde se dá

Schodek státního rozpočtu ke konci dubna stoupl na 29,7 miliardy korun z březnových 9,2 miliardy korun. Loni v dubnu skončilo hospodaření státu s přebytkem 0,8 miliardy korun. Meziroční srovnání je podle ministerstva financí ovlivněno také faktem, že v průběhu prvních čtyř měsíců loni získal rozpočet mimořádně 20,7 miliardy korun jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013.

Důvodem nynějšího vyššího schodku jsou podle ministerstva také výdaje na společné programy EU a České republiky za 41,3 miliardy korun, které tak meziročně stouply o 40 procent. Stát rovněž v první třetině roku předfinancoval řadu výdajů plánovaných na celý rok 2019, uvedlo ministerstvo financí.

Adamová Pekarová ale takovému vysvětlení příliš nevěří. „Veškeré současné jednání vládních stran ukazuje, že hledají peníze, kde se dá. Vymýšlejí zvyšování daní, nové daně, chtějí zavádět další zdanění občanů místo toho, aby řešily nejen úspory na straně státu, ale také reformy do budoucna. Protože dobré časy jednou skončí a skončí asi velice brzy. Je dobré se na to připravit,“ dodala místopředsedkyně TOP 09.

Podívejte se na celý díl: Otázky Václava Moravce s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. 

Zdroj: ČT24, 19.5.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme