Adamová: V této válce jsou zdravotníci vybaveni jako by šli proti tankům s praky

18. 3. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Paní Pekarová Adamová, ani podle vás si v této situaci vláda nezaslouží pochopení, protože na druhou stranu je třeba říct, že přijala přísná opatření, ale přijala je, pokud se podíváme do okolních zemí, skutečně rychleji než jiné státy. To je třeba kabinetu přiznat.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Tak to jí také nikdo nebere a určitě ji v tomto podporujeme a od samého začátku vyzýváme opakovaně lidi, a já to udělám i tímto prostřednictvím, k tomu, aby respektovali tato opatření, aby skutečně nehazardovali. Aby se starali o zdraví své i svých blízkých, zejména o ty nejohroženější skupiny, jako jsou senioři nebo dlouhodobě nemocní lidé, tak, aby dbali velmi pečlivě na opatření. Na druhé straně je třeba pojmenovávat, co je zanedbáno. Pokud si to shrneme a jenom krátké připomenutí, tak koronavirus se objevil v Číně na konci minulého roku v prosinci. Od té doby se postupně situace jenom zhoršovala a my jsme chtěli už na konci ledna klást otázky vládě, které by přinášely možnost hledat odpovědi a případně se i lépe připravit na to, když přijde nemoc k nám. Vláda to v tu chvíli podcenila, zamázla tuto debatu, nechtěla s námi vůbec ani polemizovat o tom, jestli stát skutečně připravený je. Jednotky tisíc roušek se vydávaly za připravenost. Toto je selhání, které si musíme přiznat a pojmenovat. A to, že se galanterie a šicí stroje stávají kritickou infrastrukturou tohoto státu, to není normální a je to absurdní. Takže když pan premiér říká: Jsme ve válce, bojujeme s virem,“ tak také je potřeba pojmenovat, že vojáci této války, tedy zdravotníci, zdravotní sestry, lékaři a další profese, jsou vybaveni tak, jako kdyby šli proti tankům s praky. A to přece není věc, která je nějak ospravedlnitelná.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Paní Pekarová Adamová, je to ostatně úkol opozice si v podstatě trochu stěžovat, že jí vláda nenaslouchá. Cítíte teď vy sama za sebe v této mimořádné situaci v tomhle ohledu nějaké zlepšení?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Bohužel musím konstatovat, že ne, protože dnes jsme se podruhé viděli s panem premiérem a s dalšími ministry, jenom tedy s několika z nich. První takové setkání proběhlo minulý týden v úterý a musím říct, že ta komunikace dnes byla mnohem horší než minulý týden, takže spíše se to zhoršuje. My přicházíme s jasnými konkrétními návrhy opatření, které jsou v ekonomické oblasti. TOP 09 je zveřejnila už minulý týden, je to sedm konkrétních věcí. V některých se velmi prolínáme s tím, jak si to představuje i vláda, ale v některých jdeme ještě dál. Chceme, aby byla odložena třetí a čtvrtá vlna EET. Teď v tuto chvíli, když si vezmeme, že se má dotýkat zejména i lékařů a dalších živnostníků, kteří jsou touto krizí opravdu velmi postiženi, tak to považuji jako výsměch tuto vlnu neodložit. Já si neumím představit, že v této situaci budou řešit, jak zapojit elektronickou pokladnu. Další z těch návrhů, které máme, je snížení odvodů za zaměstnance alespoň o polovinu a opravdu tím ulehčit všem podnikatelům a zaměstnavatelům, protože jak ta situace dopadne na ně, dopadne také na jejich zaměstnance. To bude opravdu velký problém pro celou republiku, pro celou ekonomiku, takže v těchto věcech také nabízíme svoji erudici a svoji pomocnou ruku. Vláda v tuto chvíli je skoupá i na informace směrem k nám i na zpětnou vazbu na naše návrhy. Dneska pan premiér slíbil, že alespoň co se týče EET, se nad tím zamyslí společně s dalšími ministry, ale na zbytek všech opatření, kterých tam padaly desítky, vůbec nereagoval. Mnohdy ani neodpověděl na otázku. Já si myslím, že je fér vůči občanům, aby tady zazněla také informace, co se musí stát, aby se jednotlivá přísná opatření začala rušit, jaké jsou varianty scénářů, jaká je ta nejkritičtější a řekněme i ta optimistická varianta. Vidíme, že třeba na Slovensku jsou zveřejněné informace, kdy očekávají největší peak, největší nárůst počtu lidí s touto nemocí. My takovou informaci nemáme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Je teď čas odvolávat ředitele klíčové Nemocnice Na Bulovce? Paní předsedkyně Pekarová Adamová, odvolat nebo neodvolat?

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že v tuto chvíli by měl být odvolán úplně někdo jiný. Jenom si dovolím velice stručně říci poslední, řekněme, prosbu a také poděkování. Za prvé prosbu dodržovat ta opatření a za druhé poděkování všem těm, kteří jsou v první linii, ať už jsou to zdravotníci, policisté a další, protože na nich teď tento stát velmi stojí a spoléhá. Moc jim za to děkuji.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou

Zdroj: ČT24, Události,koemntáře, 17.3.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme