Adamová: Strategický plán nepřináší konkrétní řešení

Je ve zdravotnictví krize, anebo má peněz dost? Téma posledních dní i dnešního jednání koaliční rady. O 26 miliard více než letos dostanou příští rok nemocnice, soukromí lékaři i další zdravotnická zařízení. Odboráři i vládní ČSSD ale chtějí přidat víc. Z rezervních fondů pojišťoven požadují zhruba dalších 20 miliard. To ministr zdravotnictví Adam Vojtěch považuje, a po dnešním jednání rady to zopakoval, za nemožné. Část peněz navíc ale slibuje.

10. 9. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Paní poslankyně, jak Vy, jako zástupkyně opozice, vnímáte koaliční spor o zdravotnictví a desítky miliard tam a sem?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ukazuje se, že sociální demokracie se probrala ze spánku a teprve teď si uvědomila, že je 6 let v této koalici, kdy ještě navíc v minulém volebním období měla své ministry zdravotnictví. Vnímám to jako souboj v rámci koalice, kde je snaha zaujmout voliče. Sociální demokracie si uvědomuje, že jí ANO vykrádá témata, a tím oslovuje i její tradiční voliče.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Pojďme se teď podívat na jeden faktor, který bude mít na zdravotnictví čím dál větší vliv. To je stárnoucí populace. Téma, které řešila v minulých dnech vláda a zároveň, které dnes mělo být i také na koaličním jednání a koaliční radě. Paní poslankyně, starý člověk bývá často nemocný, neříkám všichni, a neříkám stále, ale bývá více nemocný, zároveň však už medicína dokáže řešit věci, které nedokázala řešit před několika lety. Prodlužuje život, ale to, že to umí, zároveň také něco stojí. Jak zvládnout toto velké dilema, řekněme, medicínského života, medicínského světa?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

To je určitě potřeba strukturálními reformami, které tato vláda i ta předchozí vláda nedělala. Naopak rušila reformy, které byly předtím. Se svými řešením nepřichází ani pro penzijní systém, ani pro otázku zdravotnickou anebo také sociální péče, protože všechny tyto věci spolu velice úzce souvisí a budou v budoucnu požadovat mnohem větší finanční prostředky. Když se pan kolega Štěch chválil, jak máme přebytek na důchodovém účtu, tak ale za pár desítek let už to má být podle všech odhadů 200 miliard propad. Když vezmeme dnešní čísla, kdy dáváme něco málo přes 400 miliard ročně na důchody, tak je to ve své podstatě skoro polovina té částky, kterou dáváme. K tomu jsou navázána čísla z hlediska těch opravdu nejstarších, což jsou lidé, kteří potřebují péči v domovech, které se specializují třeba na takové nemoci, jako je demence nebo Alzheimer. Na toto strategický plán příliš nemyslí. Je plný vágních formulací, ale neříká, kde konkrétně vzít peníze a co všechno ještě bude potřeba právě z hlediska zdravotnické péče. Tam se bavíme zatím jenom o odhadu, o nějakých specializacích typu geriatrie, kterých máme už dneska žalostně málo. Budeme muset v této oblasti přidat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Paní poslankyně, co by v podobné strategii, o které jsem hovořil a kterou Vy jste tady také zmínila, být mělo, co by naopak v ní být nemuselo.

Markéta Pekarová ADAMOVÁ, první místopředsedkyně strany /TOP 09/

Zejména si myslím, že tam chybí právě ta oblast, která se týká nemocnosti a chorob, které jsem zmínila. Je jasné, že velká část populace už se dožije takového věku, kdy se jich budou týkat tyto nemoci. A nejsme na to dostatečně připraveni. Kapacity služeb, ať už to jsou přímo terénní a pomáhají třeba v rámci rodiny zvládnout tu situaci, nebo jsou pobytové, nemáme dostatečné. V této věci budeme na tom čím dál hůř a myslím si, že vybudovat kapacity nebo ufinancovat je, bude velkou výzvou i pro budoucnost. Ale musíme to začít řešit teď. Nemůžeme se dívat na to z hlediska toho, až nastane problém, tak najednou se rozkoukáme a budeme si říkat: "Aha, měli bychom to řešit." Ne. My musíme na to být připraveni. Bude to vyžadovat i finanční prostředky, které do toho budeme muset být ochotni dát. Já jsem teď během takzvaných parlamentních prázdnin chodila jako dobrovolnice do domova pro lidi s Alzheimerem a musím říct, že obdivuji lidi, kteří tam pracují, kteří jsou velice mizerně zaplaceni. I na tomhle bychom měli zapracovat, abychom tyto lidi lépe a adekvátně zaplatili. Lidí, kteří budou v těchto službách potřeba, bude čím dál více.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.  

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 9.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme