Adamová: Prosperita nás čeká pouze v Evropské unii

4. 7. 2017

(rozhovor s Markétou Pekarovou Adamovou pro EuroZprávy.cz)

Momentálně jste poslankyní českého Parlamentu, místopředsedkyní TOP 09 a zastupitelkou v městské části Praha 8. Jak těžké je tyto funkce skloubit? A jak byste popsala svůj cíl v politice, kterého chcete dosáhnout?

Skloubit všechny funkce lze, samozřejmě za cenu většího pracovního nasazení, často pracuji 12 i více hodin denně, výjimkou nejsou pracovní víkendy. Trpí tím tedy soukromý život. Mým cílem je zejména prosadit co nejvíce pro lidi prospěšných věcí, zaměřuji se zejména na sociální oblast a rodiny s dětmi. Například pro rodiče malých dětí musíme udělat mnohem více než se dosud podařilo - zajistit více dostupných služeb pro péči o děti, dostupnost pracovních příležitostí na zkrácený úvazek i spravedlivější nastavení tzv. mateřské, aby i pro ženy vydělávající před porodem průměrně činila mateřská 70 % jejich předchozího příjmu. To je jen zlomek toho, co se snažím prosadit.

Na kterém místě kandidátky nakonec budete figurovat při říjnových sněmovních volbách? A na kolik mandátů si v Praze „topka“ věří?

Kandiduji z druhého místa, hned za lídrem kandidátky, naším čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem. Jsem přesvědčená, že získáme stejný počet mandátů jako v předchozích sněmovních volbách, tedy 7.

Co podle Vás nejvíc tíží české občany a jaká témata by měla rozhodnout říjnové volby?

V těchto volbách se nebude hrát o nic menšího než o další směřování České republiky, už během posledních let docházelo k oklešťování demokracie a ubírání svobod každého z nás a tento trend chce TOP 09 zvrátit. Množí se hlasy, že bychom měli vystoupit z Evropské unie, že by snad Čechům bylo lépe za neprostupným plotem na hranicích a podobné názory. Ti, kdo takhle uvažují však zapomínají občanům sdělit, jaké všechny důsledky by to pro ně mělo a to zejména v ekonomické oblasti - ztráta konkurenceschopnosti a s tím spojených pracovních míst, lidé by výrazně zchudli a z Česka by začali odcházet lidé, kteří se mohou uplatit v zahraničí tedy zejména vzdělanější a mladší lidé. Naše nezpochybňované postavení v EU je pro TOP 09 stěžejní téma. Dotýká se všech oblastí života - od výše platů, které chceme zvýšit o tisíce korun díky snížení odvodové povinnosti až po kvalitu vzdělávání, které musíme posunout na úroveň západní Evropy a souvisí s tím úspěch Čechů v budoucnosti. Nepochybně bude tématem i korupce. Bojem proti korupci se sice ohání kde kdo, ale TOP 09 byla jako jediná strana v Parlamentu pro zachování registru smluv, významného protikorupčního nástroje, bez výjimek. Zní až úsměvně, když se jako bojovník proti korupci označuje někdo, kdo díky svému angažmá v politice získává významné zakázky od státu, zároveň čerpá stamiliony ročně na dotacích, ale z drobných živnostníků dělá největší zloděje. Nemusí už ani zákony obcházet či se spoléhat na kmotry, kteří by mu pomáhali, protože si zákony může upravovat sobě a svým podnikatelským záměrům na míru a je tak sám sobě kmotrem. Asi nemusím jmenovat a každý víme o kom je řeč.

Jak se stavíte k předvolebním průzkumům veřejného mínění? Ty dlouhodobě ukazují na obrovský náskok hnutí ANO Andreje Babiše. Může Vaše strana jeho hnutí konkurovat? A čím si popularitu ANO na úkor ostatních stran vysvětlujete?

Předvolební průzkumy ani nepřeceňuji, ani nepodceňuji. Důležité jsou trendy a ty ukazují růst preferencí TOP 09, věřím, že za 4 měsíce u voleb to bude výsledek dvouciferný. Hnutí ANO sází na promyšlený marketing, nepřekáží jim v tom žádné názorové ukotvení, protože bez problémů popřou sami sebe. Nedávno například ohledně přijetí eura - ještě před dvěma lety byl Andrej Babiš pro přijetí eura. Dnes je najednou proti. Co se změnilo za tu dobu? Jsme na tom ekonomicky tak dobře, že můžeme klidně v následujících letech euro přijmout a i eurozóna už vyřešila většinu svých problémů, ale Babiš si udělal průzkum a zjistil že se lidé eura bojí, tak rychle změnil názor. To není lídr, který se nebojí vysvětlovat i složitější témata, to je prospěchář, který pro své zvolení udělá cokoliv. Ale žádný strom neroste do nebe. Nejlepší průzkum jsou volby samotné. Zásadní bude, aby se na ně lidé nevykašlali a přišli volit.

Měla by topka postavit vlastního kandidáta na prezidenta? Vidíte uvnitř strany nějaké silné osobnosti, které by na to měly? A koho byste podpořila vy osobně, už víte?

TOP 09 podpoří některou z kandidujících osobností. Vlastního kandidáta stavět nechceme. Zásadními kritérii pro podporu je, aby to byl kandidát demokratický, ctící Ústavu, důstojně reprezentující Českou republiku a směřující ji na Západ ne na Východ směrem k nedemokratickým zemím. Zda je levicový nebo pravicový není u prezidenta zásadní. Mezi současnými kandidáty je zejména pan profesor Jiří Drahoš tím, který by se mi jako prezident líbil.

S kterými stranami by topka mohla po volbách spolupracovat? A chce se podílet na vládě, nebo se spokojí s opoziční rolí?

Každá strana jde do voleb s tím, že chce uspět a mít možnost prosadit svůj program. To lze ve vládě, proto budeme rozhodně usilovat o možnost podílet se na vládě. Vládní spolupráci zásadně odmítáme s nedemokratickými stranami a hnutími - KSČM, ANO a SPD. S ostatními demokratickými stranami se, byť mnohdy za cenu velkých kompromisů, dá spolupráce dohodnout. Zásadní pro nás bude ochrana demokracie a svobody v Česku a její pevné ukotvení v EU a NATO.

Nebojíte se, že některé vaše programové priority jsou pro běžného voliče značně nepopulární? Jak například vysvětlovat starším občanům, kteří tvoří významné procento elektorátu, že je přijetí eura pro Česko přínosem? A jak vysvětlit voličům důležitost důchodové reformy?

Mám rodinu na Slovensku, kde euro přijali už před lety a pokud se i s nejstaršími členy rodiny, babičkami kolem 80 let, bavím o euru, tak si jej pochvalují. U nás kolem eura panují zbytečné předsudky a obavy, které na jedné straně chápu, na druhé straně je potřeba vysvětlovat, zdůvodňovat, bavit se o všech pozitivech i negativech. Netřeba se obávat, že by ceny letěly raketově vzhůru jen proto, že přijmeme euro. Ceny se začínají uvádět v obou měnách již několik měsíců před přijetím eura a lidé si tak mohou sami zkontrolovat, že je obchodníci uvádějí bez přirážky. Euro nám umožní být součástí nejužší možné spolupráce v EU, která s sebou nese prosperitu pro každého občana. Zdaleka nejvíc obchodujeme se zeměmi Evropské unie, odpadnou-li firmám kurzová rizika a nutnost se proti nim pojistit, odpadnou jim tím náklady činící miliardy korun ročně a mohou tyto peníze investovat, promítnout do zvýšení mezd apod. Zaměstnanci na tom vydělají. A když už se ptáte na starší občany, tak já jsem přesvědčená, že jim jde zejména o to, aby se dařilo jejich dětem a vnoučatům. Těm se bude dařit zejména tehdy, budeme-li nezpochybnitelnou součástí společné Evropy, která je ekonomicky nejsilnější součást světa, která je bezpečná jedině tehdy, když spolupracuje. Česká republika stárne a dětí se rodí málo. Prognózy nejsou vůbec povzbudivé - dnes na jednoho důchodce připadají 4 lidé v produktivním věku, tedy 4 pracující. Za 20,30 let už to budou jen dva pracující na jednoho důchodce. Důchodový systém v současné podobě se nedá ufinancovat věčně a je to časovaná bomba pro celou zemi. Pokud velmi rychle neprovedeme důchodovou reformu budou v budoucnu důchody strašně nízké. Současných důchodců se reforma takřka nedotkne, proto je nesmysl je strašit, jejich penze jsou jisté.

Máte představu, s jakým receptem by měla TOP 09 jít do voleb ve věci migrační krize? Je vůbec toto téma vhodné v kampani zmiňovat? Má Česká republika reálné nástroje, jak krizi řešit?

TOP 09 se od počátku migrační krize staví k problému realisticky a s odpovědností jí vlastní. Nejsme ani naivní vítači, ani populističtí odmítači, kteří se vezou na vlně strachu, kterou sami přiživují. Chceme pomoci těm, kteří to prokazatelně potřebují a prchají z míst, kde je válka. Na nich se snaží parazitovat ale i tací, kteří ohroženi na životě nejsou a ty musíme posílat urychleně zpět do zemí odkud přišli. Česká republika není pro většinu uprchlíků cílovou destinací, ale pomoc několika stovkám dětí z válečných oblastí bychom přece měli být schopni nabídnout a ulevit dobrovolně zemím jako je Itálie nebo Řecko. Nástroje, jak krizi řešit, máme jedině společné v rámci EU. Žádná země sama o sobě nezmůže dost pro řešení tak rozsáhlého problému, a proto se musí česká vláda na řešeních podílet.

Co byste vzkázala kritikům, kteří označují hnutí TOP 09 za stranu „zloděje Kalouska“? Je podle vás jeho pověst a osoba pro stranu přínosem, nebo obtíží?

TOP 09 není stranou jednoho muže, každý se o tom může přesvědčit sám, během našich setkání s lidmi, mezi které jezdíme po celé zemi. V Čechách, na Moravě i ve Slezsku probíhá naše "Expedice neuhneme". Nikde jsme se nesetkali s negativní reakcí a kdo pozná pana předsedu osobně je často mile překvapen, že jeho obrázek, přiživovaný i médii, neodpovídá realitě. Než začala současná expedice měli jsme i setkání na roadshow Vize2030 a dohromady se tak setkali s tisíci lidí. Nechodí zdaleka jen naši podporovatelé a přesto naprostá většina lidí odchází spokojena - my lidem nasloucháme, chceme znát jejich názor, vysvětlujeme náš program, diskutujeme o něm. To je neoddělitelná součást politiky.

Jak se stavíte k otázce mladých lidí v politice? Někteří politici jsou striktně proti, protože mají za to, že ještě nemají zkušenosti a pořádně nepracovali.

Společnost je rozmanitá a měla by být rozmanitě zastoupena i v politice. Navíc celá řada věcí není otázkou věku. Zkušenosti se nesbírají jen v zaměstnáních. Já jsem pracovala po celé studium vysoké školy, většinou na plný úvazek a tudíž pracovních zkušeností mám řadu. Ale že by to bylo o těchto zkušenostech v politice? To si po sedmi letech v politice nemyslím. Mnohem spíše je to o charakterových vlastnostech, slušnosti, pokoře, schopnosti naslouchat, domluvit se, o rozhledu, který získáváte i studiem, cestováním, četbou atd. Řada mnohem starších kolegů z toho nemá zdaleka všechno a jsou i tací, kteří jsou ovládáni spíše svou ješitností a egem. Vždyť se podívejme na prezidenta Zemana - je u něj věk nějakou výhodou?

zdroj: eurozpravy.cz, 4. 7. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme