Adamová: Podporujme ženy v mateřství

11. 4. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Moderátor

Zálohové výživné je opět ve hře. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD plánuje, že by stát mohl platit alimenty za rodiče, kteří dluží výživné. Rozdíly ve mzdách mezi muži a ženami jsou v Česku třetí nejvyšší v Evropě. Jak to změnit? A pomůže novela zákona o pomoci v hmotné nouzi lidem z ubytoven do standardního bydlení? To jsou témata dnešního Interview Plus. Paní místopředsedkyně, podle ministryně práce a sociálních věcí je v Česku zhruba sto tisíc dětí, které žijí v chudobě. Je to podle vás zásadní problém, který by měl stát řešit?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Určitě. Každý, kdo žije v chudobě a především, když jsou to děti, činí pro stát velký problém, kterým by se stát měl zabývat. Rozhodně je to věc, kterou bychom se měli jako politici zabývat.

Moderátor

A podle vás, zálohové výživné, kdy by stát mohl platit část alimentů za neplatiče, nepomohl by těmto dětem?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Z pohledu jednotlivců věřím tomu, že se může jednat o určitou pomoc. Z pohledu systému jako celku se ale domnívám, že v dlouhodobém měřítku napáchá více škody než užitku. Zálohové výživné je nová sociální dávka. Sociálních dávek máme už celou řadu. Tyto dávky mohou být nápomocny při řešení situací rodičů, kteří jsou na dítě sami, kterým jejich expartner neplatí alimenty, a kteří potřebují řešit nějakou z životních situací. Ať už je to bydlení nebo výživa dětí. Myslím si, že dávky tím, jak jsou pestré, jsou schopné se na tuto problematiku zaměřit už nyní. Není potřeba zavádět novou sociální dávku, která má navíc to úskalí, že dává signál těm, kteří jsou neplatiči, nebo jsou ještě platiči, ale je to takové na hraně, že se stát o jejich závazky postará. Že zodpovědní se poskládají na nezodpovědné.

Moderátor

Když zůstaneme u toho, co jste zmínila, že to může být vysláno jako signál. Jaká by byla změna oproti dnešnímu stavu, kdy je tady určitá skupina lidí, kteří neplatí alimenty a trpí tím děti a rodiče, nebo většinou matky samoživitelky. Ty mají velmi málo prostředků, jak můžou donutit svého, třeba bývalého, partnera ty alimenty platit?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Za dítě jsou zodpovědní oba dva rodiče. To, že někteří rodiče vnímají alimenty jako součást boje mezi sebou, nevnímají potřeby dítěte a jsou v tomto směru vůči vlastním dětem sobečtí, určitě není věc, kterou by měla řešit společnost tím způsobem, že bude dlužníkům platit dluhy. Dost často to není tím, že by nebyli schopni. Oni jenom nechtějí na své děti platit výživné. Zálohované výživné je nástroj, kterým společnost tyto závazky vezme na sebe. Zodpovědní se nějak složí ze svých daní na nezodpovědné.

Moderátor

Ale není to primárně pomoc dětem?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Je to samozřejmě pomoc dětem a je potřeba vždycky vidět primárně pohled dítěte. Na druhou stranu se bojím, že by novou dávkou, díky tomuto novému zákonu, mohlo vzniknout víc dětí, které budou takovou pomoc potřebovat. Protože jejich rodič, který je dnes ještě platičem, by si to vyložil tak, že už si s tím nemusí lámat hlavu, stát se postará, a že je z obliga. To je nebezpečí. Vytvoříme si víc závislých. Nejenom rodin, ale především dětí.

Moderátor

No dobře, ale jaký je ten rozdíl. V dnešní době, když dojde k nějakému odloučení nebo k rozvodu, tak druhý partner musí platit takzvané alimenty. A tady jde jenom o to, že by to nevymáhal rodič, který zůstal s dítětem, ale že by to za něho vymáhal stát, který by tomu rodiči takto pomohl. Jaký je v tom rozdíl?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Rozdíl je v tom, že dnes už máte prostředky na to, jak po dlužnících vymáhat jejich povinnosti a jejich závazky. To by na sebe převzal stát, který sám říká, ústy ministryně práce a sociálních věcí Marksové, že moc nevěří tomu, že bude schopen vymáhat dluhy lépe, než jsou dnes schopni ti, kterým je dluženo, tedy rodiče. Tam se předpokládá, že by tato dávka, a tedy nevymožené dluhy, stála 700 milionů ročně.

Moderátor

Když se zastavím u toho, co jste teď zmínila, že sama ministryně připouští, že stát možná nebude tak úspěšný ve vymáhání alimentů. Není to právě argument, proč by do toho měl stát vstoupit? Protože když by ani stát nemusel být úplně úspěšný ve vymáhání alimentů, jak potom mohou být úspěšné matky samoživitelky?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Pokud jde o nevymožitelnost práva, neměli bychom se spíš zabývat jí? Jdeme na to, jako kdybychom se chtěli pravou rukou podrbat za levým uchem. Je to potřeba řešit, neříkám, že ne. Ale řešení vidím úplně jinde. Vidím ho v tom, abychom byli schopni z opravdových dlužníků vymoci to, co náleží dětem. Pokud je tady každé soudní řízení vleklé a dlouhé, tak se pojďme zabývat tím, aby tato řízení netrvala tak dlouho. Aby tam třeba byly lhůty, které budou únosné. Protože děti peníze nepotřebují v řádu několika let, potřebují je teď. Ve chvíli, kdy vyrůstají. Na to bychom se měli zaměřit. Proto připravuji pozměňovací návrh, pokud bude otevřena novela zákona, která toto řeší, aby neplacení alimentů bylo trestným činem, nikoliv až po čtyřech měsících, jako je tomu dnes, ale třeba už po dvou. Protože řada dlužníků, si je moc dobře vědoma toho, že stačí jednou za 4 měsíce část dlužného výživného zaplatit. Jsou to třeba jenom stokoruny, a soud už k tomu přihlíží, že má dlužník nějakou snahu své závazky hradit, a tudíž jej dále nepostihuje. Ale to jsou opravdu jen minimální částky, které dětem nepomohou. Je potřeba se zaměřit na to, aby tohle nebylo možné.

Moderátor

Když jste zmínila vymahatelnost práva a lepší fungování soudů, to je téma, o kterém mluví politici velmi dlouhou dobu. Je to bezesporu běh na dlouhou trať. Není to tak, že zálohové výživné by mohlo hned pomoci rodinám s nejnižšími příjmy, kde je vážný problém, jestli několik tisíc korun měsíčně partner zaplatí nebo nezaplatí?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Pokud se už máme o tomto nástroji bavit, tak je potřeba se podívat na to, jestli je dobré to nastavovat jenom pro určitou skupinu. Co potom děti, které už nespadají do určitých mezí, které vymezilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, ale rodiče jim taktéž neplatí alimenty, tak…

Moderátor

Tam jenom, pardon, ta hranice je 2,7 životního minima.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

2,7 životního minima, přesně tak. Pokud bychom se na to dívali touto optikou. Copak děti, které nespadají do této kategorie, nemají právo od svého rodiče žádat příspěvek na jejich život? Myslím, že v tomto směru by se tím mělo více zabývat Ministerstvo spravedlnosti než Ministerstvo práce a sociálních věcí. Mělo by řešit vymahatelnost dluhů. Víme, že docela dobře zafungoval nástroj, kdy bylo možné zabavovat řidičské průkazy, ať už jako hrozba, tak jako samotný nástroj, který fungoval u stovek dlužníků. Je to jeden z trestných činů, za který je souzeno nejvíce osob. Následně jsou odsouzeny k podmíněným trestům nebo k odnětí svobody. Myslím si, že bychom to měli být jako společnost schopni řešit na této straně. Je to signál těm, kteří mají své závazky, aby je nebrali na lehkou váhu. Je to signál společnosti, že není možné se ze svých závazků, které jsou podle mě těmi největšími, jaké můžeme v životě mít, tedy pořízení si dětí, jen tak lehce vykroutit.

Moderátor

Není problém v tom, co jste také naznačila, že neplatící rodič si často odpykává trest ve vězení nebo na svobodě pobírá jen životní minimum a dluhy nemá z čeho platit? Protože podle viceprezidenta exekutorské komory, Vladimíra Plašila, je vymáhání alimentů v takovém případě složité. Zajímá mě, jestli to není jedno konkrétní opatření, které se snaží pomoci lidem z toho nejchudšího spektra, a které má ambici pomoci hlavně dětem?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

V těchto případech je to složité. Pojďme se ale podívat na to, že to nejsou jenom děti, které jsou postihovány, když se někdo z rodičů vyhýbá vlastní povinnosti. Často se do takové svízelné situace dostávají i rodiny, kde je jeden z rodičů, nebo jsou oba rodiče, živnostníci. Jim také neplatí jejich odběratelé za služby či výrobky a mohou se s tou rodinou dostávat do svízelné situace. Budeme potom také řešit to, že za dlužníky budou chtít náhradu od státu a budou chtít, aby za ně stát tyto dluhy vymáhal? To je podle mě velmi podobný případ, kdy se o tom v této souvislosti jenom nemluví, ale mohli bychom hranici, kde společnost bude závazky jednotlivců přebírat na sebe, posouvat dál a dál. Myslím si, že je to špatný signál a celá společnost by se měla v tom směru spíše zabývat stránkou vymáhání závazků a práva jako takového.

Moderátor

Podle Michaely Marksové to zálohové výživné funguje v 19 zemích Evropské unie. Není to argument pro to, že by to bylo dobré zavést i v Česku?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Je možné, že funguje, ale je potřeba také vyhodnotit, jak funguje opravdu a brát v potaz specifika České republiky. Ne všechno, co funguje v zahraničí, bychom měli slepě přebírat. O tomto nástroji jsem hovořila s poslanci z námi nejbližší země - ze Slovenské republiky. Oni sami přiznávali, že vymáhání dluhů vidí jako prakticky nereálné. Je pravda, že u nich je zákon nastavený malinko jinak, než jak by byl u nás, nicméně si myslím, že je to vždycky potřeba vidět v širších souvislostech. Neříkat si jenom to, že to je v 19 zemích Evropy a je tedy důležité zavést to i u nás”. Vnímám to jako poslední možný argument, který chtějí zastánci použít, když se jim s těmi ostatními argumenty nedostává, úspěchu.

Moderátor

Když jsme se teď bavili o zálohovém výživném a o tom, proč by to podle vás takto nemělo fungovat, tak kdybychom to obrátili, tak co vy a TOP 09 navrhujete jako řešení pro modelový příklad - matky samoživitelky, které pobírají 10-12 tisíc korun, jejich bývalý partner jim neplatí alimenty. Ony by se třeba i chtěly soudit, ale vědí, že to může trvat několik let. Jaké pro ně máte řešení?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Jak už jsem říkala. Na stránce vymáhání dluhů, připravuji s kolegou Martinem Plíškem opatření, která by vedla k lepšímu a rychlejšímu vymáhání alimentů. To znamená, že ti, kteří dnes mají pocit bezvýchodnosti a pocit, že i když se budou snažit o vymáhání, tak jim to nepovede k ničemu, by měli určitě větší šanci uspět.

Moderátor

Dobře, ale to může fungovat až za několik let.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Stejně tak jako zálohované výživné. Teď je to jenom záměr zákona. Není to něco, co bychom měli od příštího měsíce v našem právním řádu. To jsou všechno zatím jenom plány a věci, které i Ministerstvo práce a sociálních věcí bude muset provést vlastně standardním legislativním procesem, který nějakou dobu trvá. Takže toto je jedna z věcí, kterou bychom chtěli na straně, která se týká více Ministerstva spravedlnosti. Co se týká Ministerstva práce a sociálních věcí, tak jak jsem říkala v úvodu. Máme tady celou řadu sociálních dávek, které jsou schopné pomáhat v řešení situací. Ať už je to s výživou či bydlením, které jsou těmi nejdůležitějšími potřebami. Ve chvíli, kdy tady tyto dávky existují, je důležité je umět využívat tak, aby pomohly nejchudším.

Moderátor

Ale řeší to? Řeší dávky, když je sto tisíc dětí ohroženo chudobou nebo žije v chudobě?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Teď je otázka, jestli ty rodiny vědí, že mají nárok v případě, že se jim na některou z těch potřeb nedostává. Jestli ti, kteří mají řešit dávky, to znamená úřady práce, umějí pracovat s rodinami správně. Toto by se dalo zlepšit mnohem rychleji než čekat na novou normu, nový zákon, kterým se zavede nová sociální dávka.

Moderátor

A jaké by bylo konkrétní řešení? Nebo konkrétní pomoc?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Máte-li, jakožto samoživitel, nárok na nějakou finanční podporu z dávkových systémů, je potřeba obrátit se na příslušný úřad a dávku s úřadem řešit. Myslím si, že úředníci by měli dostatečně dobře znát, jaká konkrétní podpora je pro jakou konkrétní rodinu potřeba. Je to hodně cílené. Řekněme, že je to věc, která by se měla řešit hodně individuálně. Takže tady nemůžu říci, jako by mělo sto tisíc dětí plošně požádat o konkrétní sociální dávku. Tam jsou rozdíly mezi jednotlivými rodinami. Ale, jak říkám, podpora tady už dneska je poměrně velká a je možné ji čerpat.

Moderátor

Takže chápu to správně, že pro TOP 09, nebo pro vás jako poslankyni, je současný systém nastaven dobře a že v něm, co se týče sociálních dávek pomoci dětem, respektive rodinám s nejnižším platem nebo nejnižšími příjmy, potřeba nic zásadního měnit?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Co se týče sociálních dávek, si myslím, že jsme na tom jako Česká republika velmi dobře. V tom, jak máme nastavený sociální systém. Je celá škála dávek, ze kterých je možné potřeby řešit. Tak to opravdu je.

Moderátor

Rozdíly v platech českých mužů a žen jsou třetí největší v Evropě. Konkrétně 22%. Paní místopředsedkyně, co s tím? Jak by to měl stát řešit? Nebo je to takto v pořádku a není třeba s tím něco dělat?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Rozdíly v platech žen a mužů jsou v tomto srovnání alarmující. Je velkou otázkou, čím jsou dané. Myslím si, že to není černobílé, jak se může na první pohled zdát. Samozřejmě, že jsou dány tím, jaké jsou pozice zastávané tradičně ženami a tradičně muži. V tom je poměrně velký rozdíl. Celá řada pozic, které tradičně zastávají především ženy, je hůře ohodnocená. Ať už jsou to různé pomocné profese v sociální sféře, v učitelství, atd. Další důvod, je dán přirozenou věcí a totiž tím, že ženy mají většinou v rámci mateřství nějakou dobu výpadek z  pracovního procesu, protože se starají o děti. Tím je tedy dán důležitý rozdíl, který činí i rozdíly v příjmech. Pokud je tomu ale tak, že na stejné pozici se stejnou kvalifikací a se stejnými výkony je pozice muže a ženy ohodnocena jinak a činí tak jeden zaměstnavatel, tak se může jednat o diskriminaci, pokud to není zdůvodnitelné něčím jiným. Tam je důležité postupovat podle zákonů, které dnes neumožňují takové diskriminační chování.

Moderátor

Na to, co jste teď zmínila, upozorňuje i Evropská komise, která hodnotí nerovnosti v platech mezi muži a ženami. Zákony platí, ale stejně je to pořád problém. Jak by se to tedy mělo řešit? Vy jste místopředsedkyně pravicové konzervativní strany. Měl by do toho stát nějak výrazněji vstoupit nebo by to měl ponechat volné ruce?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Stát by do toho neměl vstupovat vyloženě razantně. Na druhou stranu vnímám určité možnosti pro státy, jak tuto problematiku korigovat a vyřešit. Je to dlouhodobější proces. Jeho cílem je umožnit a pomoci ženám sladit jejich role, tedy tu rodinnou a pracovní. To je věc, která u nás stále ještě neumožňuje změny, které jsou na straně státu a kde může stát rodinám pomoci tak, aby se potom důsledky, které vidíme v platové nerovnosti, podařilo víc odstranit.

Moderátor

Jak to může konkrétně vypadat? Jak může stát pomoci?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

V tomto směru jsem se snažila pomoci svým návrhem zákona, který se týká rodičovské dovolené a peněžitého příspěvku v mateřství. Jsou to dvě normy. Jedna se týká toho, aby se mohly ženy dříve navrátit do zaměstnání poté, co jim dítě trošičku odroste a ony rodičovskou dovolenou mohly přenechat prarodičům. To je jedna z novel, které jsem navrhla, a která bohužel stále čeká ve Sněmovně na projednání. Ta druhá ještě nebyla projednána. Je novější a týká se odstranění nespravedlnosti při výpočtu peněžité pomoci v mateřství pro určitou skupinu maminek. Jsou to většinou maminky, které tuto dávku pobírají, a dnes existuje určitý strop po dobu celkem sedmi měsíců. Já navrhuji, aby ten strop nebo průběžné stropy byly odstraněny a zůstal jen finální strop. Je to složité, teď bychom se asi dostali do toho výpočtu.

Moderátor

Prostě by nemělo být zastropováno kolik matky na mateřské dostanou peněz od státu. Když to řeknu zjednodušeně.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

No, velmi zjednodušeně.

Moderátor

Máte propočteno, kolik by to stálo státní rozpočet?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Tato úprava by ročně stála kolem osmi set miliónů korun. Nicméně pokud si vezmu, že je to placené z nemocenského pojištění a nemocenské pojištění na tomto účtu mám přes víc jak tři miliardy ročně úspor, tak by to státní rozpočet příliš nezatížilo. Myslím si, že pokud si vezmeme jako prioritu podporu demografického vývoje, abychom zastavili to, že jako Česká republika vymíráme, tak by se nám tato priorita vyplatila.

Moderátor

No, ale když se to odstropuje a ženy s vyššími platy budou získávat více peněz z mateřské, tak nebude těchto osm set miliónů směřovat na podporu bohatších matek, které vydělávají třeba třicet, čtyřicet, padesát tisíc korun měsíčně, a pro které nemusí být tak těžké vyjít s mateřskou? Jak to může být těžké pro matky, které berou deset, patnáct tisíc korun?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Pro matky, které berou deset, patnáct tisíc korun, rozdíl činí opravdu minimum. Ony zůstanou zhruba na tom stejném, co vydělaly po dobu sedmi měsíců, co trvá mateřská. Ale ty, které se před tím dlouhodobě vzdělávaly, které pracují na lepších pozicích, pro které je důležitější rychlejší návrat do zaměstnání, tak pro ty je poměr ke stávajícímu příjmu opravdu velmi nespravedlivý, protože činí mnohem méně.

Moderátor

Ano. A na druhou stranu dáma, která vydělá padesát tisíc korun měsíčně, si může vytvořit určitou finanční rezervu a nemusí tak složitě obracet každou korunu jako dáma, která vydělává patnáct tisíc korun.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

U dámy, která vydělává tuto částku, jak říkáte, to tak určitě být může. Nicméně tady se to týká platů od nějakých dvaceti osmi tisíc, abychom se bavili o částkách, které budou v tom rozdílu mezi současnou mateřskou a budoucí vyšší. Ale to už je v některých krajích, tedy především v Praze, i podprůměrná mzda. Je to jenom něco málo nad celostátním průměrem. Ono se to netýká jenom těch, kteří mají takto vysoké platy, ale týká se to už průměrných a lehce nadprůměrných.

Moderátor

Ale obecně, není to určitá forma progrese, že je to zastropováno? Že by to mělo pomáhat a peníze by měly směřovat spíše těm s nižšími příjmy?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Progrese to je. V současné době si myslím, že progrese může být pro celou řadu žen až demotivační. S těmi ženami jsem ve velmi úzkém kontaktu, protože jsem sama ve věku, kdy se mne týká zakládání rodiny. Vidím, že ženy, které nějakou dobu pracovaly a na daních a odvodech zaplatily nemalé částky, tak častokrát v jediném momentě v životě, což je mateřství, potřebují pomoc státu. Společnost vnímá takovouto pomoc jako legitimní. Té se jim ale dostane kolikrát nižší, než jejich vrstevnicím, které do toho systému tolik neodvádí. Myslím si, že v tomhle se žena dost často rozmýšlí, jestli si pořídí jenom jedno nebo aspoň dvě děti. Jako společnost bychom potřebovali, abychom vymírání zastavili tak, aby bylo průměrně 2,1 dítěte na matku. Toho zdaleka nedosahujeme.

Moderátor

Když jste o zálohovém výživném řekla, že by to byla další sociální dávka, která by stála zhruba sedm set miliónů, u vašeho návrhu jste uvedla, by bylo osm set miliónů. Není to také jenom sociální dávka, která míří jenom na bohatší?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně a místopředsedkyně /TOP 09/

Zálohované výživné je dávka, která by měla teprve vzniknout. Byla by asi dvacátou sedmou dávkou. Peněžitá pomoc v mateřství už dnes ale existuje, takže akorát měníme podmínky toho, jaká dávka je vyplacena. Netajím se tím, že naší prioritou by mělo být, abychom podpořily ženy v jejich rozhodování, jestli si pořídí dítě. Celkově potřebujeme, abychom byli schopni udržet systém tak, jak je dnes nastaven. Abychom těch dětí měli co nejvíc.

zdroj: ČRo Plus, 11. 4. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme