Adamová: Podmínky vládní pomoci jsou vyděračské, stát si bere kulturu jako rukojmí

Vládě trvá, než se k něčemu rozhoupe, zřejmě čeká, kolik kulturních zařízení to „údolí smrti“ vůbec překoná, říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro deník FORUM 24. Pomoc kulturním institucím byla podle ní od počátku epidemie koronaviru na okraji vládního zájmu, nejenom divadla a muzea dlouho čekala, nyní jsou na hranici svých možností. Aktuální pomoc navíc vláda podmiňuje schválením navýšení schodku státního rozpočtu. „Berou si kulturní instituce jako rukojmí,“ dodává. Zároveň upozorňuje, že by se nejednalo zdaleka o první pomoc, kde realizace pokulhává za vládními sliby.

24. 6. 2020

Paní předsedkyně, vláda v pondělí schválila program na podporu kultury. Devět set milionů korun je určeno na dotace kulturním subjektům a 100 milionů korun na poukázky určené těm, kdo si najmou firmu působící v kreativním odvětví. Jak hodnotíte představenou pomoc?

Těžko se to hodnotí. Zatím se jedná spíše o slib než o konkrétní realizaci. A jak vidíme i v jiných typech vládní pomoci, realizace často pokulhává za sliby. Pro jednotlivé žadatele je složité se jí domoci. Nakonec tu pomoc musí dokonce i vracet, protože jsou podmínky nastaveny až vyděračsky, aby si stát pohlídal, že jen tak někomu nepřispěje. Ale pokud jde o těch devět set milionů korun, tak to považuji za správné. Požadovali jsme, aby se kultuře více pomohlo, již v polovině dubna, od té chvíle si vyměňuji s panem Zaorálkem (Lubomírem Zaorálkem, ministrem kultury za ČSSD – pozn. red.) dopisy. Kultura je jedním z nejpostiženějších sektorů a kulturní průmysl zaměstnává statisíce lidí.

Upozorňovala jste, že se musí zabránit tomu, aby došlo k podpoře jen hrstky vyvolených. Jak tomu předejít?

Určitě je potřeba nastavit podmínky takovým způsobem, aby bylo vůbec možné si na tu podporu sáhnout, aby tam by zohledněn nejenom výpadek, když bylo zavřeno z nařízení vlády, ale i poté, co se zařízení znovu rozbíhají a mají velmi malý počet klientů. Buď se lidé bojí chodit, anebo zkrátka šetří a kultura je pro ně zbytná věc, kterou odříznou jako první. Ani náhodou se počty návštěvníků nevracejí na původní čísla. Soukromé galerie, divadla, kina a další mají v tuto chvíli velký problém s jejich přilákáním.

V souvislosti s programy pomoci pro podnikatele COVID byla často zmiňována velká byrokratická zátěž a časová náročnost. Plánujete jako opozice tlačit na pana Zaorálka i v tomto směru?

Ano, to je klasický problém této vlády. Dlouho trvá, než se k něčemu vůbec rozhoupe, zřejmě čeká, kolik zařízení to údolí smrti vůbec překoná. Jsem v kontaktu s lidmi z kulturní sféry a mezi další výtky skutečně patří i to, že vlastně netuší, jak se mají zachovat. Přestože by se jich nějaká pomoc od státu ještě týkala, jako například programy Antivirus, tak netuší, zda vůbec budou splňovat dané podmínky. Takže ani nevědí, jestli mají začít propouštět, nebo ne. Je to pro ně velmi složité. A když se ocitli na pěti či deseti procentech svých předchozích příjmů, tak se jim samozřejmě velmi těžko přežívá. Personální náklady jsou u nich často ty vůbec nejvyšší. Zde je opravdu nutné jednat rychle, což se však samozřejmě neděje. Na konci června se teprve dozvídáme obecnější rámec programu, ale jeho realizace je stále v nedohlednu.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza mi říkal, že zhruba třetina zařízení v cestovním ruchu je buď zavřená, nebo zavřou na začátku léta, protože vláda nesplnila pomoc, kterou slibovala. Jaké dopady by podle vás mohly být v kultuře? Bude to podobné?

Ano, myslím si, že to bude velmi podobné. Řada kulturních zařízení, ať jsou to divadla nebo kina, velmi dlouho čekala na slibovanou vládní pomoc a nyní jsou zkrátka již na hraně svých možností. Pokud nebude pomoc rychle administrována a nedočkají se jí v řádů dnů, nikoli týdnů či měsíců, tak zmiňované údolí smrti zkrátka nepřečkají a skončí v něm.

Zmiňovala jste, že jste v kontaktu přímo se zástupci kulturní sféry. Co vlastně označují jako hlavní úskalí? Je to administrativní náročnost, nebo ona časová prodleva?

Že to přišlo až nyní. Kultura byla celou dobu na naprostém okraji zájmu vlády. Doposud šlo do ní symbolických jeden a půl miliardy korun, což je pro tak širokou sféru opravdu strašně málo. Zároveň uvádějí, že byť se o jednání řada z nich snaží, a za ty měsíce proběhla i určitá jednání s panem Zaorálkem, tak nevedla k žádným konkrétním informacím. Až nyní se připravuje něco konkrétního.

Koneckonců je to podobné jako třeba s vouchery pro lázeňské hosty. Prozatím jednotliví ministři pouštějí do éteru pouze různé přísliby, které ještě nejsou v takové podobě, že by měli lidé jistotu, že mohou za pár dní žádat a za dalších pár dní by dostali pomoc na svůj účet. Lázně jsou podle mě opravdu dobrý příklad. Ta pomoc je sice slíbená a lidé ji očekávají, ale zároveň ochromili na několik týdnů poptávku. Lidé si chtějí počkat, než bude něco konkrétního schváleno a budou moci voucher využít. Takže je postihují ve finále negativně, namísto toho, aby jim pomohly.

Když se vrátíme k aktuální pomoci, tak ani zde nemají žadatelé zřejmě vyhráno. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí řekl, že program podmiňuje schválením navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun. Co si o tomhle návrhu myslíte? Mohly by se finanční prostředky přesměrovat z již schválených výdajů?

Vnímám to jako braní si rukojmí v podobě institucí kulturní sféry nebo kreativního průmyslu. Všichni víme, že se tu bavíme o půlbilionu korun. Na vládě schválená pomoc je přitom ve výši jedné miliardy. Takže je to skutečně zlomek z plánovaného schodku. Navíc i zlomek ze všech těch programů, které vláda v posledních týdnech schvalovala. Kultura zůstala popelkou. Myslí se na ni ze všeho nejméně. Jakkoliv se snažíme předkládat nejrůznější návrhy na její pomoc už od dubna.

Podle zjištění Neovlivní.cz plánuje vláda z veřejných peněz podpořit média, která se potýkala s výpadky příjmů kvůli koronaviru. Určující má být výše minulých tržeb. Podle některých informací je i zde Andrej Babiš ve střetu zájmů, jelikož se to může týkat i médií Mafry, kterých by se to týkat nemělo. Váš pohled?

Rozhodně by to byla dalších z malých domů, které zde realizuje pan premiér. V úterý jsme však měli jednání grémia za přítomnosti předsedů poslaneckých klubů i stran, a když jsme se přímo na tuto informaci zeptali, tak nám pan premiér jasně řekl, že se nic takového neplánuje.

Na druhou stranu by to nebylo poprvé, kdy pan premiér Babiš po čase změnil názor…

Ano, nebylo by to poprvé, ale je to jím v úterních dopoledních hodinách před mnoha svědky potvrzená věc. Takže by měl v tomto směru držet slovo. Tvrdil, že je ta informace nepravdivá. A já skutečné doufám, že se tady nebudou vynakládat prostředky do jeho médií. Jakkoliv chápu, že i mediální trh je poškozen, tak zde poškození trhu utváří už několik let zejména střet zájmů pana premiéra. Nemůže si takto pomáhat svým vlastním firmám. (Rozhovor probíhal v úterý v poledne. Ministr kultury Zaorálek následně přípravu dotačního programu na pomoc zpravodajským médiím potvrdil. Zdůraznil však, že o tom s premiérem Babišem prozatím nejednal. – pozn. red.)

Zdroj: Forum24, Dominika Jeřábková, 24.6.2020

Štítky
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme