Adamová: Počet je stejně důležitý jako kvalita práce policistů

1. 8. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Sociální demokraté řekli, jaké jsou jejich základní představy o zbytku vládnutí do sněmovních voleb, tedy na příštích asi 14 měsíců. Hlavní prioritou se stala bezpečnost. Navrhli ale taky příspěvek pro důchodce. Vládním partnerům podobné vzkazy vadí a chtějí peníze rozdělovat až po vzájemných jednáních. Paní místopředsedkyně, to jak ministr vnitra Chovanec vystupoval v aféře kolem reformy policie, není to vlastně svým způsobem ohrožování bezpečnosti České republiky? Jak to vidí opozice?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

V tomto směru musím počkat na to, jak rozhodne vyšetřovací komise. Už jenom to, že vznikla, dokazuje, že reforma uvnitř policie není vedena úplně standardně. Stejně jako opozice, tak i mnozí členové koalice, mají pochybnosti o jejím fungování nebo jejím vedení.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Měla být takto vedena? Pavel Blažek mluvil o tom, že kdyby byl ve vládě, jako že ve vládě není, že by to nepodporoval.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Myslím si, že způsob, jakým byla provedena, byl s mnoha otazníky, zda byla dobře připravena. Tyto otázky ale bude zodpovídat až vyšetřování té komise, takže uvidíme.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Co si vlastně máme představit pod tím, že bezpečnost je jednou z těch hlavních priorit? Na co se použijí ty 3 miliardy, které požaduje ministr vnitra?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/

Domnívám se, že je potřeba doplnit stavy české policie. Česká policie dlouhodobě nepracuje se stavy, které jsou v usnesení o Policii České republiky. Tam byla i čísla, která v této chvíli nekolidují s aktuálním stavem. Velká část půjde určitě na platy nových příslušníků policie a na vybavení policie. Kvůli hrozbě, která je v této chvíli aktuální, je potřeba modernizovat vybavení protiteroristických skupin a zpravodajských skupin, které jsou nástroji, které policie používá k tomu, aby zajišťovala bezpečí. Jsou to tedy všechno peníze, které je nutné do toho vložit, to je ten požadavek.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní poslankyně, jde o rozumný směr investování peněz, jak zamýšlí sociální demokracie nebo ministr vnitra?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Bezpečnost v současné době hraje určitě velkou roli a je prioritou napříč politickým spektrem. Otázka kvantity policistů ale ještě nezaručuje kvalitu jejich práce. Myslím si, že nelze vše jenom přepočítávat na počty policistů. Je důležité se zaměřit také na jejich kvalitní práci. K tomu potřebují policisté taky adekvátní podmínky. Pokud se budeme následně dozvídat, že i u takových poměrně malicherných záležitostí, jakou je třeba obuv pro policisty, dochází k zásadním výdajům za nekvalitní výrobky, tak jsou to peníze, které jsou investovány opravdu špatně.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Čili než přijímat nové policisty, tak nejdřív dobře vybavit ty stávající a pak teprve přemýšlet o tom, jestli někde někdo nechybí.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Otázka vybavení je určitě prioritní pro jejich kvalitní práci. Samozřejmě musí být také adekvátně hodnoceni, to nezpochybňuji. Ten cíl, že navýšíme jejich počet o 4 tisíce policistů, musí být ale důsledně zanalyzován. Ve chvíli, kdy ten cíl naplníme, budeme mít v Evropě největší počet policistů na počet obyvatel. Nevím, jestli to v tomhle směru nejsou spíše takové sliby.

Daniel TAKÁČ, moderátor

To bude platit i při porovnání agend. Obvyklý argument proti tomuto je, že agendy nejsou stejné jako v jiných zemích Evropské unie, tudíž nemohou být ani stejné počty. Čili vy to tvrdíte i při porovnání agend?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je samozřejmě pravda, že situace se napříč různými zeměmi trochu liší. Nicméně si myslím si, že důležitá je opravdu kvalita práce. To neznamená, že potřebujeme v některých oblastech zvyšovat i počty policistů, akorát si myslím, že je to takové líbivější a v současné době snadno vysvětlitelné gesto. Víme, jaká je bezpečnostní situace napříč Evropou.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pan Babiš mluvil o tom, že by se pan Chovanec měl obrátit do svého resortu, hledat tam rezervy a myslet taky na úspory? Paní poslankyně, vy vidíte nějaké konkrétní neefektivnosti v Policii České republiky nebo v celém resortu vnitra?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

V současné situaci bych nechtěla takto kritizovat. Vím, že situace není jednoduchá. Co se ale týče kauzy, která tady ještě přednedávnem byla v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta, tak víme, že v mnoha situacích vedení policie postupovalo dosti kontroverzním způsobem. Heslo pomáhat a chránit bylo vůči některým občanům neefektivní.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Je tady něco neefektivního v případě kauzy návštěvy čínského prezidenta? Ptal jsem se vyloženě na neefektivní působení nebo fungování resortu vnitra.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Když se konkrétně zaměříme na tuto konkrétní kauzu, tak ta bezpečnostní opatření byla natolik, bych řekla, až přehnaná. V budoucnu se může vyhodnotit, že prostředky byly vynakládané až neefektivně. Samotní policisté anonymně, ale přesto neefektivní náklady během této návštěvy přiznávali. Myslím si ale, že bezpečnost netvoří jenom policisté a záchranné složky. Je důležité se podívat také na armádu a v tomto směru si myslím, že vláda významně selhává, protože už v minulém roce jsme navrhovali jako TOP 09 zvýšení rozpočtu na armádu o 2 miliardy a koalice toto zamítla a přitom víme, že i v tomto případě je potřeba tedy investovat významně do modernizace a také zefektivnění jejich práce.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Velmi krátce, pane Foldyno, mimořádný důchod. Proč?

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/

Když se daří růst HDP, tak je dobré, aby z toho růstu HDP měli něco ti, kteří to HDP tvořili a tvoří. To si myslím, že je to taková politika sociální demokracie. Nemyslím si, že je někdo překvapen, když sociální demokracie přidává důchodcům a zvedá minimální mzdu. To je prostě naše politika, to je pilíř naší politiky. Často kritizuji, že to je málo. Já bych těm lidem přidával ještě více, nebo respektive intenzivněji. Byli jsme svědky škrtů. Škrty nic nepřinesly, žádný výsledek, dluh narůstal. Jsem přesvědčen, že jestliže důchodci dostanou peníze a zvedne to jejich životní standard, tak se nám ty peníze v ekonomice vrátí formou daně z přidané hodnoty, růstem ekonomiky. Musí dojít k oživení. Jestliže budeme neustále šetřit a šetřit na lidech, kteří si to v této chvíli v první řadě nezaslouží, tak ten výsledek nemůže být pozitivní.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní Adamová, vám chybí, dočetl jsem se, dlouhodobá strategie důchodů. Toto podle vás není strategie? Tedy, že budeme důchodcům postupně přidávat, přinese to vyšší DPH, bude to rozjíždět ekonomiku. To není jednoznačná logická strategie?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To rozhodně není strategie, která by byla dlouhodobě udržitelná. Pokud se zaměříme na dlouhodobý udržitelný růst důchodů, tak musíme počítat s tím, že současná generace v produktivním věku bude také jednou pobírat důchody. Víme, jak v tomhle směru sociální demokracie uvažuje. Ona žádnou reformu důchodového systému nepřipravila, nepředstavila a ani nehodlá připravit. Dělá pouze kosmetické změny, které se týkají třetího důchodového pilíře a zrušila druhý důchodový pilíř. Zároveň nám ale nepředstavila nic, co by se týkalo dnešních třicátníků, čtyřicátníků. To budeme této vládě rozhodně vyčítat i nadále, protože to je zásadní. Myslím si, že teď před volbami, je to líbivé gesto. Rozhodně si v tomto směru nemyslím, že se jedná o mimořádný příspěvek, protože byl už letos. Stává se z něho spíše takový řádný příspěvek důchodcům, takže je nutné si hrát na to, že jde o nějakou dlouhodobě udržitelnou strategii. Tak to ale opravdu není.

zdroj: Události, komentáře, 29. 7. 2016