Adamová: Opravdové řešení důchodů v nedohlednu

27. 5. 2015

Začátkem roku 2016 se definitivně uzavře druhý důchodový pilíř, který s velkým halasem zrušila současná koalice. Vláda však stále nepřichází se systémovým a dlouhodobě udržitelným návrhem na řešení penzijního systému.

Ani doporučení důchodové komise nenaznačují, že by k tomu mělo výhledově dojít. Zejména pokud si bude vláda některé nadějné návrhy, jako například zatraktivnění III. pilíře, vykládat po svém. Jak koalice zamýšlí toto doporučení realizovat, jsme se mohli dočíst v médiích začátkem týdne.

Jedním z velmi „atraktivních" návrhů je zvýšení účastnických poplatků z 0,8 na 1 procento z celkové výše uložených prostředků a další „zatraktivnění" v podobě zvýšení poplatku ze zhodnocení z 10 na 15 procent. To je vskutku zatraktivnění, které oceníte, pouze pokud jste generální ředitel penzijní společnosti. Jen od konce roku 2014 klesl počet účastníků III. pilíře o 40 575 a s navrhovaným zatraktivněním se noví klienti jistě jen pohrnou.

V současné době je ve III. pilíři necelých pět milionů účastníků (celková částka úspor 290 miliard Kč), kteří si mnohdy alespoň po malých částkách odkládají na svou budoucnost. Noví klienti nepřibývají a vláda by měla vymyslet něco víc než jen umožnění vstupu pro osoby mladší 18 let. Pokud brzy nepředstaví a neprosadí skutečnou reformu penzijního systému, hazarduje s osudy několika generací. Vzhledem k demografickému vývoji, který je neúprosný, vládě nic jiného nezbude, byť se zuby nehty drží hesla, že druhý pilíř byl špatný. Tvrdím, že mnohem větší hazard je tento problém neřešit.

Markéta Adamová, poslankyně TOP 09

zdroj: Lidové noviny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme