Adamová: Nižší odvody pomohou české ekonomice

6. 3. 2017

(editovaný přepis hlavních bodů rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Dostáváme se progresivním zdaněním mezi ostatní evropské země, nebo je to něco, co pravicová opozice odsuzuje?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

TOP 09 samozřejmě s progresivním zdaněním zásadně nesouhlasí. Naší cestou, jak řešit daňový systém, jsou 3 základní pravidla. Musí být dodržená jednoduchost, přehlednost, a také spravedlivost. Progresivní zdanění je spravedlivé úplně minimálně. V tomto případě určitě chceme, aby byla obnovena diskuse o jednotném inkasním místě, které už bylo zavedeno a které mohlo platit od roku 2015. Už by byla dávno zrušena superhrubá mzda, měla zůstat rovná daň. Mohlo dojít k výraznému zjednodušení daňového systému. Nikdo by tím nebyl bit. Progresivním zdaněním je postihována zejména střední třída, lidé, kteří jsou kvalifikovaní. Pokud by takovýto návrh skutečně prošel s čísly, jaká jsou prezentována, tak hrozí zchudnutí celé české ekonomiky. Nikdo, kdo chce produkovat výrobky s vyšší přidanou hodnotou, na kterou potřebujete kvalifikovanou pracovní sílu, by sem totiž podnikat nešel. Kvalifikovaná pracovní síla by byla výrazně více zatížena daněmi a pak by trpěla celá ekonomika. Dopadlo by to tedy zejména na ty, kterým chce tímto ČSSD pomoci.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Hovoříte o zchudlé ekonomice. ČSSD argumentuje tím, že by se snížily daně zhruba 4 milionům českých zaměstnanců?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

My ale potřebujeme, aby sem přicházely investice, které jsou opakem toho, co tady máme dnes, jako jsou různé sklady, montovny. Potřebujeme, aby tady byla výroba s vyšší přidanou hodnotou. Ta si žádá kvalifikovanou pracovní sílu. Na tu bychom tedy uvalili vyšší zdanění. Jakmile tady nebudeme mít konkurenceschopnost, tak jsme tím postiženi všichni. Nejenom ti, kteří jsou zaplacení. Domnívám se, že už dnes máme spravedlivý systém, který podle toho, kolik vyděláte, také zaplatíte. Rozhodně ti, kteří vydělávají více, také platí více. Jsou v tuto chvíli solidární. Není nutné, abychom nastavovali systém takto komplikovaně a zaváděli progresivní zdanění.

Jaroslav ZAVADIL, poslanec /ČSSD/

Tady nejsme v souladu. Podle mého názoru progresivní zdanění nastavuje spravedlnost, protože se musíme na systém dívat jako na celkový. Jestliže se dnes soustřeďujeme na nepřímé daně, což jsou daně z DPH, na daně ekologické a další, tak úplně pomíjíme ostatní daně, jako jsou daň z majetku, daň dědická, darovací. Ty jsou skoro na nule a ty se nejvíc týkají bohatších. I daňový systém je takový, jaký je a není úplně v pořádku. Není férový, o tom jsem přesvědčen.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Pokud si z už jednou zdaněných peněz koupíte nějaký majetek, tak by daně z toho majetku opravdu neměly být zbytečně vysoké. Některé by zasloužily zrušit. Nechala bych snad jen daň z nemovitosti. Co se týče zdanění práce. V rámci srovnání s Evropskou unií máme jedno z nejvyšších zdanění práce v celé Evropské unii. To bychom měli řešit. Měli bychom snížit odvody, nejenom vybraným skupinám, ale všem. Všichni by měli vyšší mzdy a platy. Pak by se to mohlo promítnout ve spotřebě. Ale to, aby rostly mzdy, je zájmem nás všech. Měli bychom se na to dívat komplexně. Jedna z věcí, kterou jsem tady už zmínila, je, že pokud nebudeme ekonomikou, která má vyšší přidanou hodnotu, pokud budeme jenom subdodavatelskou ekonomikou, tak nám mzdy tak rychle neporostou.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Neobáváte se odlivu mozků, protože před ním varovalo například Sdružení lékařů a podobně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Myslím, že od nás lékaři odcházejí. Pokud budou ještě víc trpět vyšším zdaněním, tak se jim nebudu vůbec divit, pokud se rozhodnou odejít. Nebudu se divit také tomu, pokud se rozhodnou někteří jiní specializovaní pracovníci pracovat na fakturu. Budete je hnát do úplně jiných firem a tím si také rozhodně nepomůžeme. Opravdu bychom neměli mít dvojí metr na lidi, kteří jsou kvalifikovaní, kteří studovali mnohem delší čas, jsou pracovitější, cílevědomější. Za to je chcete de facto trestat. Jejich motivaci to určitě nepomůže. Kdo si potom nechá dobrovolně od svého zaměstnavatele přidat, když vidí, že se přesune do úplně jiného daňového pásma? Budou to řešit jinou formu, například benefitů, které danění podléhat nebudou. Určitě se nedomnívám, že by to bylo tak růžové.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Souhlasíte s tím, že rostou mzdy? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Chci se hlavně dívat do budoucna. Určitě je dobře, že mzdy rostou. Určitě to ale není jenom zásluhou vlády nebo nějakého zvyšování minimální mzdy. Je to především díky výkonu ekonomiky, za což jsou zodpovědní zejména naši podnikatelé a firmy, které tady podnikají. Těm tato vláda situaci značně komplikuje. Místo aby jim to ulehčovala, hází jim klacky pod nohy. Ať už je to formou nové byrokracie, ať už je to kontrolní hlášení nebo EET, které se postupně zavádí v jednotlivých vlnách. Místo toho, aby na druhé straně stát poskytoval opravdu kvalitní služby, aby byla štíhlá, efektivní, státní správa, tak tady stále jenom vymýšlíme novinky typu progresivního zdanění. Cesta pro TOP 09 je určitě jiná. Je to cesta nižších odvodů, která by pomohla úplně všem, nikoliv jenom některým skupinám. Je to cesta, která se soustředí na vyšší kvalifikaci. Potřebujeme se bavit i o úrovni našeho vzdělávání. Velmi úzce to s tím souvisí. Měli bychom se snažit, aby byl vzdělávací systém u moderní, reagoval na současné potřeby, a nikoliv jenom na potřeby nízkokvalifikované pracovní síly. Určitě k tomu náleží pobídky jenom pro velké. Ty by také neměly v takové míře pokračovat. Mělo by to být naopak. Měli bychom se snažit podporovat menší, středně velké. Střední třídu potřebujeme opravdu silnou, protože pak z toho budeme profitovat všichni, včetně chudší vrstvy obyvatel. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderá;tor

Neměla by spíš ČSSD doladit návrh progresivního zdanění a představit ho voličům jako ucelený?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Jestli své návrhy šijí horkou jehlou a pak s nimi rychle přicházejí na veřejnost, je záležitost ČSSD. To mi nepřísluší komentovat. Na druhou stranu se rozpoutala diskuse, to je pravda. Měli bychom ale zdůraznit, že progresivní zdanění nikomu v této zemi nepomůže. V konečném důsledku zchudneme všichni, protože pokud sem nebudou proudit kvalifikovaní nebo tady nebudou podpořeni kvalifikovaní lidé a nebude vyšší přidaná hodnota, tak to takhle skončí. Ať si tady věří, kdo chce, čemu chce. Ukáže to až realita. Zaznělo tady, že když byl ministrem financí pan Kalousek, tak se nezvedala minimální mzda. Také si ale vezměme, jaká byla ekonomická situace tehdy a jaká je dnes. Tato vláda těží z úsporných opatření, která tehdy byla, protože se díky tomu nastartovala ekonomika. Dneska jsme v opravdu dobré kondici. Nevidím důvod, proč bychom měli brzdit růst tím, že budeme nasazovat vyšší daně, ať už třeba jenom někomu a někomu ulevíme. Je také potřeba říci, jestli je to legitimní, že s tím sociální demokraté a komunisté přicházejí. Naše cesta je opravdu někde jinde. Zavedli jsme jednotné inkasní místo, které tato vláda zrušila hned po svém nástupu. Mělo platit od roku 2015. Bylo to výrazné zjednodušení celého systému postavené na rovné dani. Pro všechny to bylo mnohem výhodnější.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Věříte, že se podaří najít soukromého investora, který vstoupí do OKD? Nebo by do toho měl výraznějším způsobem vstoupit stát?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Dva zájemci, kteří jsou ze soukromého sektoru, se už evidentně našli. Nedomnívám se, že by do toho měl vstupovat stát tím, že doly koupí a následně bude celý provoz velice zadlužené firmy sanovat, protože to je z peněz daňových poplatníků. Kdybychom takto přistupovali ke každému krachujícímu podniku, byť uznávám, v tomto případě se jedná o velmi významného zaměstnavatele v celém regionu, tak by to bylo za hranou. Tady je podstatné říci, že OKD nebyla spravována dobře. Je tam evidentní celá řada pochybení, kdy si v době zisku nedělali rezervy. To, co tady kolega říkal, že by se měla být soukromá firma schopna připravit na dobu, kdy už nebude možno těžit, se nestalo. Je tam i podezření na vytunelování firmy. Nevidím tedy důvod, proč by měl stát a daňoví poplatníci toto řešit.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Slyšíme tady návrhy, jak by se měl stát zachovat v případě OKD. Nemáte pocit, že se ČSSD snaží svými návrhy odčinit rozhodnutí svého předsedy v době, kdy byl ministrem financí a prodal 46procentní státní podíl v OKD?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Samozřejmě všichni víme, že právě pan Sobotka stál na počátku problému také u této firmy. Tak to opravdu působí, s tím souhlasím. Určitě bychom měli být schopni jako stát mít situaci pod kontrolou. Ne ale tím, že budeme investovat, ale tím, že se budeme snažit do regionu přivádět nová pracovní místa, rekvalifikovat lidi, kteří budou propouštěni. Aby se byla schopna velká masa nezaměstnaných zaměstnat někde jinde, začala fungovat a nebyla jenom závislá na státní podpoře.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak se opozice dívá na možnost, že se zastaví autobusová doprava v České republice?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Je to jednoznačně zodpovědnost vlády a krajů. Musíme se podívat na to, jak celý problém vzniknul. Když vláda něco slíbila, měla už hned vědět, jakým způsobem je to schopna dodržet. Pokud jsou vysoutěžené veřejné zakázky a má docházet ke změně podmínek v průběhu jejich plnění, tak může docházet k porušení zákona. Vláda to musela vědět dopředu a měla být připravena na to, že je-li nějaká cesta, jak z toho ven, musí jí nabídnout i krajům. Určitě souhlasím s tím, že mzdy řidičů jsou nízké a tato práce je velmi zodpovědná. Měli by tedy pocítit zvýšení mezd. Rozhodně bych byla velmi nerada, kdyby to došlo až do stádia stávky. To by nepomohlo ani cestujícím ani samotným řidičům. Jakmile musí stávkovat, tak není situace příjemná. Takže doufám, že se vláda v tomto směru pochlapí a své sliby opravdu dodrží.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Je ošetřovatelské volno správně nastavené? Je to správná myšlenka, která by měla pomoci systému?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Určitě je správně, že se snažíme pomoci rodinám, které jsou v situaci, kdy opravdu potřebují pomoc. Ono to souvisí všechno se vším. Dnes je velmi problematické se vůbec domoci příspěvku na péči, což je základní sociální dávka, která má pomoci v takových situacích, kdy se musíte starat o někoho, kdo je v nemohoucím stavu. Vzhledem k tomu, že tuto situaci ČSSD, především ministryně práce a sociálních věcí Marksová, nebyla schopna za celé 3 roky vyřešit, tak se stává, že se tohoto příspěvku žadatelé kolikrát ani nedožijí, jak se dlouho posuzuje, jestli na něj má nárok. Tohle je věc, kterou bychom měli řešit primárně. Zpět k tomu návrhu. Kritiku chápu, protože tam dochází k nevyrovnanému postavení podnikatele, firmy, která si na 3 měsíce musí být schopna v tu chvíli najít nějakou náhradu. Proto bylo prý na vládních jednáních dosaženo kompromisu, kdy k tomu musí dát zaměstnavatel souhlas, s čímž souhlasím také. Na druhou stranu toto ale není v návrhu, který máme ve sněmovně. Nevím, kde se to po cestě vypařilo. Bylo by ale dobré, kdyby se se to do návrhu promítlo. To je jedna věc. Druhá věc je, že je tam jeden naprosto nesmyslný požadavek, aby člověk, který by měl nárok na ošetřovatelské volno, pečoval o člověka, který byl před tím hospitalizován minimálně po dobu 7 dnů. To ale není u určitých nemocí nebo u řady takových postižení vůbec nutné. Když má někdo třeba Alzheimera a trvale se jeho stav zhoršuje, tak kvůli tomu nemusí být hospitalizován. Takoví lidé jsou také potřební a ti by na to neměli mít nárok. Celá řada věcí je tam ještě k hluboké diskusi. Pokud budou vychytány, tak se bavme o nastavení. Jestli 3 měsíce nebo kratší dobu, to už je také k diskusi.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Co částka 60 procent z platu, když je někdo dlouhodobě nemocný? Když si vezmeme pár, jeden je dlouhodobě nemocný, je na nemocenské, druhý bude mít 60 procent z platu, když ho bude ošetřovat. Příjmy rodiny klesnou zhruba na polovičku. 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Pokud by to bylo výrazně více, tak je to také výrazně vyšší doplatek do státního rozpočtu. Tady v tom případě bych s tímto návrhem úplně nepolemizovala. Ale připomínám, že tíživá sociální situace je způsobena především tím, že pokud je dlouhodobě postižený člověk nemocný, měl by mít nárok na úplně jiný dávkový systém. To je ten příspěvek na péči. Tam to řešme, to je teď opravdu velmi bolavé místo.

zdroj: TV Prima, Partie, 5. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme