Adamová: Naše země má na to pomoci desítkám dětí

25. 9. 2018

V Partii televize Prima diskutovala naše poslankyně a 1. místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová s ministryní práce a sociálních věcí z ČSSD Janou Maláčovou a Olgou Richterovou z Pirátské strany.


Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Spor o syrské sirotky rozdělil veřejnost i českou politickou scénu. Europoslankyně Šojdrová se v pátek sešla s premiérem a chtěla ho přesvědčit, aby vláda děti přijala. Andrej Babiš aktivitu lidovecké poslankyně považuje za předvolební činnost. Paní místopředsedkyně, TOP 09 ve sněmovně neprosadila usnesení, že by vláda měla pomoci. Co říkáte teď na výsledek páteční schůzky?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Každá z těch stran to interpretovala trošičku jinak. Ta vyjádření byla bohužel docela protichůdná, nicméně musím odmítnout, že by žádné takové děti neexistovaly. Moc dobře víme, že v uprchlických táborech, ať už je to v Řecku nebo je to třeba v Jordánsku, v Libanonu a v dalších zemích takové děti jsou a hovoří se o 3 500 dětí. To znamená, jsou to děti, které buďto už nemají rodiče, jsou to opravdu sirotci nebo jsou bez doprovodu a nikdo neví, jestli někde jejich rodiče jsou. Taková ostatně byla i situace právě zmíněných Wintonových dětí ve velkém procentu případů. Myslím si, že Česká republika jakožto opravdu civilizovaná a ekonomicky vyspělá země, má na to pomoci pár desítkám dětí. Vždyť to je opravdu směšné číslo v porovnání a těm dětem opravdu hrozí v uprchlických táborech nebezpečí. Bohužel třeba dochází i k násilí, znásilňování, máme tyto zprávy nejenom o dětech, ale i třeba o ženách, které v nich jsou a moc dobře víme, že pro ty děti tam není perspektiva. My bychom jim tady mohli poskytnout nejenom bezpečí a zázemí, ale také vzdělání a pokud se později jejich země postaví znovu na nohy, tak se budou moci do ní vrátit a pomoci tomu budování. Určitě to není o tom, že bychom ty děti chtěli nějakým násilím repatriovat, ale chceme jim opravdu teď pomoci, nabídnout pomocnou ruku a ukázat i ostatním zemím, nejenom v Evropě, že nejsme lhostejní, že nemáme srdce z kamene, ale že dokážeme cíleně pomáhat těm, kteří to nejvíc potřebují.

Olga RICHTEROVÁ, poslankyně /Piráti/
Jsme skutečně v situaci, kdy si pan premiér získává politické body tím, že řekne takovéto opravdu nelidské ne. Tak by se ČSSD mohla výrazněji vymezit, protože zkrátka to v gesci má. Humanitární azyl je něco, co jako symbolické gesto může využít. Ale je to samozřejmě na vás.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Vy souhlasně přikyvujete, paní poslankyně.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Mě to také přijde jako takové opatrné našlapování ze strany sociálních demokratů a ve chvíli, kdy by mohli být mnohem razantnější a mohli by se postavit za tu myšlenku a podpořit ji. Nejen hlasováním ve sněmovně, ale právě konkrétními kroky, protože vládní spoluzodpovědnost nesou. V tomto případě se mi zdá, že je to takové vyčkávání co bude, a jak na to bude reagovat veřejnost. Opravdu si myslím, že nic nerozporuje to, že bychom měli pomáhat i na místě, s tím souhlasíme. V tomto případě se spíše jedná o humanitární gesto, které bychom měli být schopni udělat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Říkáte, že čekáte, jak bude reagovat veřejnost. Je to ovlivněno tím, že jsou volby za dveřmi?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Bohužel a určitě do toho vstupuje i tento fakt, nicméně bych chtěla důrazně odmítnout to, co říkají někteří naši političtí kolegové, že je to právě i ze strany paní europoslankyně určité politikum, které vytáhla až teď před volbami. To je vůči ní naprosto nespravedlivé, protože ona o tom začala hovořit už na jaře a to, že se to dostalo na jednání vlády až teď, to rozhodně není záležitost paní europoslankyně, která s tou myšlenkou přišla a není to ani výmluva pro to, abychom nepomáhali. To je přece absurdní, abychom si řekli, tady nás za dva týdny čekají volby, tak proto někomu nepomůžeme. To je opravdu cynické.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Vláda tento týden schválila rozpočet se schodkem 40 miliard korun a také nejvyšší navýšení penzí v historii. Premiér chce o podpoře nejdůležitějšího zákona roku jednat ve sněmovně se všemi stranami, přesto, že důchody rostou pomaleji než mzdy, míří na ně až čtvrtina výdajů státu. Lidí v penzijním věku bude dál výrazně přibývat. Začnu u Vás, už s vašimi kluby někdo jedná nebo jednal o podpoře státního rozpočtu na příští rok? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
S námi nikdo zatím nejednal a rozhodně nemůžeme podpořit v době ekonomické konjunktury, kdy opravdu se nám nebývale několik let po sobě daří, vůbec žádné úspory v rozpočtu. To znamená, že místo toho, abychom se snažili na ta horší léta připravit, tak stát na to rezignoval zcela bez rozmyslu, chybí zde investice. Musím také ale namítnout, že Piráti nebyli tím jazýčkem na vahách v případě zvyšování důchodů, protože na tom se nakonec shodla úplně celá sněmovna napříč politickým spektrem. Že budou růst důchody, na tom se shodli úplně všichni. Na druhou stranu my k tomu ale také říkáme to B, že se musíme připravit i na horší časy, a to i v případě důchodů. To předpokládá důchodovou reformu, my to říkáme neustále, už mi to přijde občas trošičku obehrané, ale bohužel to tak je a čísla hovoří jasně. My dnes dáváme na důchody kolem 33 % státního rozpočtu a podle predikcí za několik desítek let už by to mohlo být až 45 % státního rozpočtu. Pokud to nebudeme řešit, tak to půjde na úkor něčeho jiného, ale to přece víme všichni, že to postihne úplně celý stát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Paní místopředsedkyně, vy ve svém programu píšete "naprostou samozřejmostí je pro nás zvýšení podpory těm lidem, kteří si chtějí na svůj důchod šetřit sami". To je nutnost, aby bylo zapracováno v důchodové reformě, abyste o ní byli ochotní a schopni jednat?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Určitě je to nezbytný předpoklad k tomu, aby to mohlo fungovat. Protože v tomto případě není důležité jen hledět na narovnání nespravedlností, s tím určitě souhlasím, abychom u žen, které mají o velkou část nižší důchod, než muži, tak abychom to řešili. Ale neřeší to základ toho problému, abychom měli dostatečné příjmy do toho systému. To znamená abychom hledali, odkud peníze do toho systému jdou. Nejen, abychom se zabývali výdajovou stránkou, kde jsou vypláceny důchody. Já se obávám toho, že bez nějaké reformy, bez toho většího zapojení pracujících do svého vlastního spoření na svůj důchod prostě v budoucnu budeme buď řešit vyšší zdanění práce nebo vyšší odvodovou zátěž nebo budeme muset snižovat důchody nebo budeme muset znovu zvyšovat věk odchodu do důchodu. Protože populace opravdu stárne, my se dožíváme stále vyššího věku, a to jsou tři základní parametry, které v tom neustále hrají svou roli. My bychom byli velmi neradi, kdyby v budoucnu nějaká budoucí vláda musela sáhnout do důchodového systému natolik, aby snižovala důchody a aby se z toho stala opravdu jenom chudinská dávka. To nikdo z nás určitě nechce dopustit, a proto na tom musíme začít pracovat už nyní, respektive už jsme dávno měli začít. Ale tak alespoň teď už by se na tom mělo konečně začít pracovat tak, abychom se nebavili jenom o narovnávání těch nespravedlností, ale abychom se bavili odkud na to ty peníze vezmeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
My jsme trošku odbočili od důchodů ke krizi manželství. To, co jste slyšela, paní poslankyně, velké ale k tomu Vašemu problémovému bodu. Že by si lidé měli spořit na penzi sami. Paní ministryně říká, že ne každý má tu možnost a bylo by to nespravedlivé.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
A proto také TOP 09 nenavrhuje jen důchodovou reformu, ale navrhuje také snížení odvodové zátěže. To znamená, aby naše zdanění práce nebylo tak vysoké, protože my ho máme jedno z nejvyšších v rámci Evropy. Aby tam právě byl prostor, což znamená v praxi zjednodušeně řečeno to, že si lidé více vydělají a budou moci disponovat s větším množstvím peněz. My navrhujeme snížit odvody o 8 %, to u průměrné mzdy, která dnes už je přesahuje 31 000, dělá měsíčně 2 000 v peněžence navíc. To každý určitě už pocítí a je to i u těch, řekněme nižších mezd v řádu několika stokorun, tak aby právě se lidé svými penězi mohli do budoucna zabezpečit. Takže je to o různých krocích, není to vždy vytržené z kontextu, je to jedna věc k druhé a samozřejmě dohromady to může tvořit funkční systém, ale je potřeba právě v tomto směru hledat cestu. Ne zase vymýšlením nových daní, ať už jsou to daně sektorové nebo jaké tady byly zmíněny, protože to se opět zase promítne do vyšších cen těch služeb, na které by třeba dopadla ta sektorová daň a zaplatili by to lidé ze svých peněženek. Takže to by opravdu státnímu rozpočtu možná opticky pomohlo, ale zaplatili by to koncoví zákazníci těch institucí.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/

Já nesouhlasím s tím snížením odvodů na sociální pojištění, a to z jednoho důvodu. Není fér říkat, že máme jedno z nejvyšších zatížení přes sociální odvody, protože vždycky se to musí hodnotit v kontextu společně s daňovým zatížením. A když se podíváme na velmi nízké daňové zatížení a pak na zdanění práce přes ty sociální odvody, tak si myslím, že na tom nejsme vůbec špatně a paní poslankyně Richterová tady před chvíli mluvila o odlivu zisků. Tak já jen upozorňuji, že ty naše vysoké sociální odvody jsou nejlepší hrází, nejlepší sítí proti odlivu zisků. Takže je potřeba se na to dívat celistvě a myslím si, že snížit sociální odvody by byla obrovská zátěž pro náš státní rozpočet a byla to vlastně další destabilizace důchodového systému.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
To je samozřejmě úhel pohledu, protože my v současné době máme opravdu jedno z nejvyšších zdanění práce. A to nezastřete, když se podíváte na ten žebříček, tak jsme myslím pátí, tedy nejhorší, co do zdanění práce a způsobuje to to, že ta práce je právě u nás tak levná, což rádi kritizují právě sociální demokraté. To znamená, že lidé, nebo respektive zaměstnavatel za toho člověka zaplatí ještě další obrovskou sumu státu, ale lidé to moc nepociťují ve svých peněženkách, a proto jsme v tomto směru také neustále pod tlakem i toho, že jsme jedna z těch levnějších pracovních sil v Evropě a my bychom se měli snažit toto změnit a přes snížení odvodů můžeme jít. Pomůže to lidem konkrétně a nebude to tak, že se zase hodně vybere na společnou hromádku a pak velká armáda úředníků bude říkat tak tobě dáme tady na jízdné a tobě dáme na něco a bude to přerozdělovat. Ne, radši nechme víc lidem v peněženkách, zaměstnávejme míň úředníků, kteří to musí administrovat a ušetříme tím úplně všem.


Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka
Ano nebo ne kratší pracovní době a reakce na to, co říká paní ministryně. Že by že se vlastně ten trh práce stabilizuje, že už nebudou chybět lidé, až přestane tady ta vysoká hospodářská konjunktura a bude to vlastně normálnější a pomůže to celému tomu systému ke stabilizaci.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
Tak zaprvé spíš si myslím, že Sociální demokracie kalkuluje s tím, že se lidé chytnou na tento slib a budou je volit. Nicméně, to vůbec nesouvisí s komunálními volbami, které nás teď čekají. Takže to, že vlastně představujete téma pro budoucí vládu je trošku úsměvné, když máme před sebou ještě tři roky pro vaši vládu a vy sami říkáte, že s tím vlastně během těch tří let ani nic nechcete dělat. My jsme měli ve svém strategickém materiálu Vize 2030 tedy také vizi toho, že v určité době dojdeme k tomu, že bude nižší nebo možnost zkrátit pracovní týden. Určitě to bude k debatě ve chvíli, kdy prostě robotizace a automatizace nastoupí ještě ve větší míře, než už jí máme dnes, kdy opravdu bude velká část těch pracovních míst nahrazena stroji a v té chvíli určitě se o tom bavme, ale to není téma teď pro toto volební období. Mě to přijde jako že tady máme mnohem důležitější současné problémy. Sama jste zmínila velice správně, že tady jsou desítky tisíc neobsazených pracovních míst, už jsme se dostali s hranicí nezaměstnanosti na tu, která je opravdu asi nejnižší možná a místo toho, abychom se tady teď bavili právě o těch problémech, které máme dnes, tak to tady vztahujeme k nějakému tématu, které opravdu můžeme řešit až za několik let a je to spíš takový předvolební tahák.

Zdroj: Prima, Partie, 23.9. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme