Adamová: Ministryně jen zakrývá vlastní nečinnost

18. 8. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslankyní TOP 09 Markétou Adamovou)

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Dobrý den, začíná půlhodina argumentů. Tentokrát bude řeč o rodičovském příspěvku pro prarodiče.

Poslankyně Markéta Adamová z TOP 09 nedávno navrhla, aby mohli i dědečkové a babičky pobírat rodičovský příspěvek, který dosud náleží pouze matkám či otcům. Toto opatření podle ní prospěje ženám, jež se chtějí rychleji vrátit po mateřské zpět do práce a mezi ženami, případně i muži v předdůchodovém věku pomůže snížit problémy spojené s nezaměstnaností. Návrh se po zveřejnění setkal s celkem pozitivními reakcemi, ale vláda po jeho projednání zůstala chladná. Ministryně Marksová za ČSSD si chce podle citací v tisku tyto věci ohlídat sama. Je rodičovská pro prarodiče dobrý a promyšlený nápad, a pokud ano, proč jej vláda nepodpořila?

Ve studiu srdečně vítám Markétu Adamovou z TOP 09, která s nápadem přišla. Dobrý den.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Dobrý den.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

A vítám zde také předsedu sněmovního výboru pro sociální politiku, sociálního demokrata Jaroslava Zavadila. Dobrý den i Vám.

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Hezký dobrý den.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Tak dámo a pane, na úvod se prosím držte limitu jedné minuty. K detailům se dostaneme později. Je to dobrý nápad, aby rodičovský příspěvek mohli pobírat i prarodiče, pana Zavadile?

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Tak Vy jste řekla, že k detailům se dostaneme později a ty detaily, protože ďábel je vždy skryt v detailech, tak o tom si popovídáme. Já nezavrhuji žádný nápad, který by tedy prospěl k tomuto sektoru. Takže tady v té první fázi ,a v tom první vystoupení, se k tomu postavím chladně, protože v těch detailech se potom rozhovořím dál. Já se domnívám, že je tam řada věcí, která už dneska je, bych řekl, nad úrovní evropské. Například to, že my máme dneska, nebo respektive obráceně, nemáme žádný strop na to, aby mohli ti rodiče, teď mluvím o rodičích, si přivydělávat jakékoliv množství finančních prostředků, což je v Evropě ojedinělé. To chci podtrhnout.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Tak trochu šalamounská odpověď. Paní Adamová, Vás se nemůžu ptát, zda je to dobrý nápad, protože jste ho sama předložila, ale jak si tedy vysvětlujete to odmítnutí ze strany paní ministryně, které tady naznačil pan Zavadil?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Domnívám se, že v tomto má paní ministryně trošku snahu alibisticky zastírat to, že sama za ten rok a půl, možná už více jak rok a půl, kdy je ve vládě, nepřišla s nějakým svým vlastním návrhem. Mám tedy ten dojem, že už přeci jenom není zase tolik času na to, abychom předložili nějaké kvalitní a opravdu komplexní změny v čerpání rodičovského příspěvku, protože ono se to možná nezdá, ale opravdu projednat nějakou rozsáhlejší změnu v parlamentu nějakou dobu trvá.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Takže není to tak, že by měla paní ministryně na ministerstvu v šuplíku spoustu změn připravených a komplexně promyšlených?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Nevím o nich, ale je samozřejmě možné, že jsou takto připravené. Každopádně si myslím, že pokud se sama, jak naznačila v některých rozhovorech, přiznala, že považuje ten návrh ve své podstatě v pořádku a za správný, tak proč mu bránit tímto argumentem, že tedy není ve své podstatě její. Takže to je trošku alibismus z mého pohledu. Myslím si, že pro ty konečné, řekněme, uživatele toho systému, to znamená rodiny s dětmi, je úplně jedno, kdo ten návrh připravil a kdo jej představil, schválil. Pro ně je důležitý výsledek. A ten myslím, že bychom mohli opravdu docílit v řádu několika měsíců a příští rok, pokud bychom opravdu chtěli, tak by ty změny mohly začít platit a mohly by se možnosti pro rodiny s dětmi zase o něco více rozšířit. Mohly by mít více možností, jak nakládat s rodičovským příspěvkem a hlavně slaďovat jejich pracovní i rodinný život, tyto role, které určitě chtějí a musí zastávat.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Pana Zavadile, nemá pravdu Markéta Adamová, když hovoří o alibismu paní ministryně Marksové? A pojďte mi vysvětlit jako její spolustranický kolega, jak je to s oním vládním stanoviskem, protože na webu jsem našla, že vláda zaujala nesouhlasné stanovisko. Zároveň někteří politici mi řekli, že to bylo neutrální stanovisko, ale visí tam nesouhlasné. Prý došlo ke změně stanoviska v průběhu jednání vlády, povídejte.

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Tak já začnu tím druhým. To znamená, já jsem mluvil s paní ministryní a ta mi řekla, že víceméně by to stanovisko mělo být neutrální. Takže já tady používám výrazu, který jsem slyšel od ní. Tak pokud se týká té první otázky, jestli je to smysluplné nebo není to smysluplné. Já se domnívám, že skutečně tuto záležitost není možné pouze řešit jenom kolem dětí. Protože, jak už jsem naznačil v tom první vstupu, tak je tady řada věcí, kterou je podle mého názoru nutno řešit také. A nemůžeme se prostě soustředit jenom na to, že rodičovský příspěvek by mohli dostávat prarodiče, čemuž já se tedy nebráním, ale nevím přesně, jak by se to tam ochránilo.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Ano, pane Zavadile, rozumím Vám. Ale co argument paní Adamové, že tady není mnoho času, ještě k tomu alibismu také dojdeme, ale co argument paní Adamové, že není mnoho času, a že když by se to dělalo komplexně, což tedy požadovala v tisku paní Marksová a že si to udělá sama, tak že se to vlastně nestíhá, že tady běží čas.

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Tomu já rozumím, tomuhle argumentu. Problém je v tom, že ty naše poslanecké návrhy v Poslanecké sněmovně vždycky vyvolávají takovou obavu z toho, že to nebude přesně to, co by to mělo být. Protože ten proces legislativní, který má k dispozici vláda, je přeci jenom perfekcionaličtější a je lepší, včetně tedy vyjádření legislativní rady vlády a tak dále. Já rozumím tomu, že některé poslanecké návrhy, v případě, kdy se skutečně jedná o čas, který tedy běží, tak že jsou asi potřebné, ale já tedy nejsem zastáncem poslaneckých návrhů, právě z těch důvodů, o kterých jsem mluvil. Já jsem byl zvyklý dělat tu legislativu, pokud možno, co možná nejlépe. V době, kdy jsem dělal předsedu Českomoravské konfederace, takže my jsme tam všechno probírali, tak aby nevznikly jakékoliv námitky proti tomu, že jsme něco připravili nedobře.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
Vláda měla tři výtky k Vašemu návrhu, paní Adamová, a jedna z nich byla o nedostatečném doložení dopadu na rozpočet.

Jak to vnímáte?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Tady je potřeba podotknout, že samozřejmě v rámci těch mých navrhovaných změn nejde jenom o vyplácení příspěvku přímo prarodičům, respektive o možnosti čerpání takzvané prarodičovské dovolené na péči o malé děti. Ale jedná se tam o soubor několika změn, které ve své podstatě nejsou zase tak složité. Třeba o snížení věku nebo lhůty, po kterou si mohou rodiče, či případně prarodiče, vybírat rodičovský příspěvek. Kdy dneska jsou to dva roky minimálně. Byla by tu možnost už do jednoho roku.

Nebo je tam další změna, která ruší strop na měsíční výplatu v rámci rodičovského příspěvku z 11 500 korun na neomezenou výši. Samozřejmě podle toho, jak se ta variabilita hodí té které situaci, té které rodině. Je tam důležité podotknout, že výše rodičovského příspěvku se samozřejmě nijak nemění.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Ano, zůstává stále 220 000 korun. Ale povězte mi, když už jste se toho dotkla. Nehrozí u toho Vašeho návrhu, kde vlastně není zastropováno těch 11 500 korun, že by došlo ke zneužití, že by třeba buď matka nebo otec nebo dědeček nebo babička vybrali tu částku v podstatě naráz, když to přeženu a pak by přišli s prázdnou peněženkou, s prosíkem na úřad práce?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Tak je to samozřejmě podmíněno tím, že ti rodiče či prarodiče, tedy v tomto případě rodiče, kteří by přenechali tu péči prarodičům, musí pracovat. To znamená, že to nelze udělat tak, že vy půjdete na úřad práce jako maminka a babička bude pobírat rodičovský příspěvek za Vás. Vy stejně pobíráte ten příspěvek a pak je to v rámci rodiny přerozděleno.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Já chci jednoduše vědět, jestli můžete vyloučit, že když někdo je tedy zaměstnán, pracuje, a babička bude moci vyčerpat ten rodičovský příspěvek, že ho nevyčerpá naráz, když tam nemáte to omezení.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Na druhou stranu, pokud si vezmete ten případ, že rodina z tohoto příspěvku musí hradit životní náklady, tak je opravdu naprosto neuvážlivé je takto čerpat. A úřad práce, který tyto dávky samozřejmě poskytuje, tak s těmi lidmi pracuje a myslím si, že není možné očekávat, že by docházelo k nějakému hromadnému zneužívání. Následně by ten člověk neměl nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Nejvíc ze všeho mě zajímá, jak to dopadne na dítě. Řeší ten Váš návrh nějakým způsobem odpovědnost těch prarodičů?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

V tomto směru je to samozřejmě o určité důvěře v rámci rodiny. Já si myslím, že bychom se neměli snažit o naprosté svázání všech rodinných vazeb nějakým zákonem. Pokud si vezmeme, jak je to dnes a jaká je změna v tom mém navrhovaném zákoně, tak je to v tom, že dnes, pokud prarodič pečuje o dítě, byť třeba téměř celodenně místo rodiče, tak nemá nárok na hrazení zdravotního pojištění. Jsou tady možné samozřejmě situace, kdy už je sám v důchodovém věku a pobírá penzi a tím pádem jej tato věc nelimituje. Ale pokud je ještě v předdůchodovém věku a měl by buďto být zaměstnán, anebo je nezaměstnán a hlášen na úřadu práce, tak v tento okamžik, pokud je hlášen na úřadu práce a přitom pečuje o dítě, tak de facto podvádí trochu stát v tom, že tvrdí, že si hledá zaměstnání. Jenom z toho důvodu, aby mu bylo zdravotní pojištění hrazeno. To si myslím, že bychom neměli podporovat.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Tak co ale vlastně řešíme tedy? Neřešíme děti, řešíme tedy nějaké podvody a nezaměstnanost lidí v předdůchodovém věku.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Ne, my tady řešíme možnosti těch rodin, aby si vlastně sladily role, které potřebují. To znamená, že já jako matka dítěte budu raději, když mi o dítě bude pečovat rodinný příslušník, to znamená babička toho dítěte. Jsou to rodinné vazby, které jsou naprosto tradiční, ta mezigenerační sounáležitost se tímto posiluje. Je to lepší, než když mi bude dítě hlídat někdo cizí.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Rozumím.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Na druhou stranu chápu Váš dotaz ohledně zodpovědnosti za dítě, ale za to je samozřejmě zodpovědný rodič a zodpovědnost se přenáší potom na prarodiče.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Říká Markéta Adamová. Pane Zavadile, od Vás bych samozřejmě čekala jako od odboráře, od socialisty, že budete spíše chtít lidem pomáhat, a to i finančně ze strany státu. Je pro Vás přijatelný tento návrh Vaší kolegyně v tom směru, že tady vlastně stát by měl platit prarodičům příspěvek, který primárně byl, z mého selského rozumu, určen pro rodiče, aby mohli pečovat o svého potomka, když ta péče vyžaduje hodně času a nemohou při tom pracovat. Tady najednou bez navázání nějaké povinnosti, bez nějaké zodpovědnosti, by stát měl vyplácet novou a další dávku prarodičům.

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

To je právě to, co mě na tom zatím teď v této fázi vadí. Vy jste řekla větu, která víceméně zaváněla tím, že se může podvádět a tak dále. Nebo zneužívat ten systém. Já se domnívám také, že tam těžko vyloučíme jakékoliv zneužití. To je moje první pochybnost. Druhá věc je, že je tam přeci řada možností jiných. Já si myslím, že by stát měl víceméně podporovat hlavně to, aby tady byly zřízeny instituce, kde by ten rodič nepotřeboval využívat tento institut, školky a tak dále. Já osobně se domnívám, že je školka lepší než babička.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Nicméně zpět. Paní Adamová, vy jste zástupkyní konzervativní strany. Měla byste vyznávat konzervativní hodnoty a Vy jste hovořila o rodině, o vztazích. Není v tomto směru Váš návrh vlastně zbytečný a nekorumpuje svým způsobem nebo neumožňuje korumpovat ty mezilidské vztahy. Vždyť přece to, že babička nebo dědeček ohlídá vnouče, to je, z mého pohledu, něco zcela přirozeného. Mělo by to, samozřejmě v ideálním případě, fungovat bez jakékoliv finanční podpory státu. Od toho ta rodina přeci je.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Já bych se tady vůči tomu vymezila v tom, jak jste říkala již v předchozí otázce, která směřovala na pana kolegu, že se jedná o zavádění nové sociální dávky. To je naprosto špatně pochopeno, protože žádná nová sociální dávka tady rozhodně nevzniká. Bavíme se tady pořád o tomtéž rodičovském příspěvku. Nevzniká, resp. nemění se ani jeho výše, tedy nevzniká v tomto směru nějaký tlak na státní rozpočet.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Což jste ale nedoložila podle tvrzení vlády.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

To není pravda. K tomu se ještě klidně dostanu. Jenom abych dokončila myšlenku. Tady se jedná jenom o to, že v rámci té šíře možností, jak jste sama řekla, v tom vějíři těch možností se nám naskýtá ještě jedna další, která je dle mého názoru naprosto právě tradiční a přirozená. A to je péče v rámci rodiny, širších rodinných vazeb. Samozřejmě může někdo namítat, proč tedy, když babičky, tak proč už ne tety, strejdové a tak dále. V tom případě už si myslím, že by ten systém byl naopak zbytečně přebujelý, složitý a možný zneužívat. Kdežto pokud se jedná jenom o nejbližší rodinné vazby, které se tímto vlastně podporují, tak si myslím, že je to naprosto přirozené.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Takhle vždycky fungovalo, že stát podporoval finančně, aby rodina držela u sebe?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Ne, myslím tím, že rodiny si vzájemně pomáhaly. Prarodiče vlastně fungovali v tomto směru, jak já navrhuji. To znamená, aby pomohli mladým rodinám. Doba se samozřejmě mění v tom, že prarodičem se dnes stává žena kolem 55 let svého věku, což je zrovna i nejohroženější věk, co se týče pracovního uplatnění. A v tomto směru by kolikrát velmi ráda pomáhala svým dětem v péči o vnoučata, ale pokud to pro ni znamená nejistotu, že nebude mít hrazené zdravotní pojištění, což je vlastně jediný výdaj státu, který navrhuji, tak je to pro ni nevýhodné. Buďto bude opravdu ve své podstatě neoprávněně hlášena na úřadu práce a bude předstírat, že tu práci hledá, přitom ji hledat nemůže, protože prostě s její péčí o dítě se počítá, anebo si to bude muset hradit sama.

A v tu chvíli si myslím, že tato podpora se státu rozhodně vyplatí. Navíc si vezměte, a to se vracím právě k těm nákladům a k tomu vyčíslení, že prarodič, který zastane péči o dítě, tak vlastně pomůže návratu do zaměstnání rodiče, který pak platí samozřejmě odvody a daň z příjmu. Takže stát na tom v tomto směru naopak vydělává a myslím si, že ministerstvo, pokud by jen trochu chtělo, tak by tyto náklady umělo vyčíslit.

A ještě bych se tady vrátila k odpovědi pana Zavadila ohledně školek. Tady se bavím o dětech do tří let věku. Já si nemyslím, že děti, které jsou mladší než tři roky, by měly být v kolektivních zařízeních, pokud to není nutné, delší dobu než třeba čtyři hodiny denně. Je to samozřejmě na uvážení té které rodiny, ale myslím si, že opravdu babička či dědeček zastane péči o dítě v tomto věku rozhodně lépe než kolektivní zařízení.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Pane Zavadile, já už jsem se v tom trošku začala ztrácet. Vy jste rozuměl paní Adamové v té její odpovědi na mou otázku, zda to není svým způsobem trochu zvláštní, když stát chce finanční podporou utužovat ty tradiční vztahy a hodnoty?

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Děkuju, já jsem tomu rozuměl, ale samozřejmě, že mám k tomu své výhrady. To, co vy jste tady řekla, to je přesně uhození toho hřebíčku na hlavičku. Že ti starší rodiče a v našich případech to dříve dělali samozřejmě bezelstně, dělali to sami, dělali to bez jakékoliv podpory státu a myslím si, že to budou dělat dál. Anebo nebudou, když nechtějí. Pak jde o to, jak ten vějíř dokážeme ještě nějakým způsobem rozšířit, aniž bychom použili tohoto atributu, kterého já se nezříkám.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Jsou na tom rodiče a toto jádro té rodiny tak špatně, že je vůbec potřeba ten vějíř nějakým způsobem rozšiřovat, paní Adamová?

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Ano, pochopila jste to správně.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Je to na debatu.

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Já si to nemyslím, že to tak úplně je, ale je to na debatu. Já se té debaty nezříkám.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Já si myslím, že bychom tady měli rodinám prostě poskytovat co nejlepší nebo co největší vějíř těch možností.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

A není už dost široký teď?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Myslím si, že pro rodinu, dávám modelový příklad, kdy třeba vzdělaná žena se bude chtít vrátit do zaměstnání po roce, tak má prakticky jedinou možnost, a to, dítě svěřit do péče jeslí, kterých je ale velký nedostatek, a v celé zemi je jich jenom něco kolem čtyřicítky. Takže si dokážu představit, že najít místo pro dítě je často nadlidský čin, ale má další možnost - najmout si chůvu.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Anebo svěřit to své dítě jakékoliv zletilé osobě, o čemž hovoří paragraf 31.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

To je právě ta chůva. Myslím, že to je úplně totožné a na druhou stranu, je to ve své podstatě dost často cizí člověk a pokud by její maminka, babička, měla tu možnost... Já opravdu kolem sebe vidím celou řadu takových rodinných případů, kdy žena, kolem pětapadesáti let, si velmi složitě hledá zaměstnání, je nezaměstnaná. Toto je řešení.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Rozumím, to už jste říkala, ale co dnes brání matce, aby to učinila i bez vašeho návrhu.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Já říkám, že nic nebrání, jenom jí to ve své podstatě ulehčíme tím, že babička, která je dnes odkázána na stát třeba v příjmu...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Čili to není opatření pro matku, ale je to zaměřeno, z mého pohledu, na pomoc babičce.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Ne, je to opatření pro celou rodinu samozřejmě. Vy to velmi zjednodušujete, ale na druhou stranu, ta matka nechce mít výčitky vůči své mamince, která hlídá dítě v tom duchu, že ji třeba omezuje v rámci zdravotního pojištění. Ono to není samozřejmě jako z pohledu státního rozpočtu nic zajímavého, ale z pohledu té konkrétní osoby je to dost podstatná záležitost, jestli máte potom nárok na zdravotní péči.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Takže já začínám z toho chápat, že smyslem toho opatření by bylo pomoci těm mladým babičkám, které jsou nejohroženější na trhu práce. V tom souhlas, pomoci jim, aby byly kryté státním, vlastně tedy příspěvkem na zdravotní a sociální pojištění, a nemusely být u toho na úřadu práce.

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

No a tady se samozřejmě nabízí otázka, jestli tohle je smysluplné. Podle mého názoru to zatím smysluplné není, jak já se s tím materiálem seznámil a samozřejmě ty argumenty, které budou z druhé strany, budu pečlivě zvažovat. Je to tedy víceméně pomoc těm mladším babičkám, nikoliv dětem, protože ty děti mají možnost získat jakoukoliv jinou službu. Je otázka, jestli by se neměl zřídit ještě institut pečovatelky. To teď fabuluju, ale i to je možné, protože já vím, že se o tom také hovořilo. Já k těm prarodičům mám prostě zatím takové svoje výhrady, než že bych k tomu byl nakloněn, to je zatím k tomu můj postoj, ale určitě v těch debatách třeba mě někdo přesvědčí.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Paní Adamová?

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Já rozhodně nesouhlasím, že to nepomáhá i těm dětem. Pomáhá to samozřejmě dětem, a to v tom, že v nízkém věku nejsou odkázány na péči kolektivního zařízení anebo nějaké cizí osoby. To znamená, že zůstávají v rodinném prostředí, v přirozeném prostředí. Navíc si vezměme, že ta šíře, to využití je velmi pestré, protože my to tady dost často zjednodušujeme, ale řada těch rodičů si může od roku věku dítěte vzít třeba poloviční úvazek. To znamená, že to dítě nezůstává v rámci péče s jinou osobou než s rodičem moc dlouhou dobu. Je to opravdu o tom, aby si každá rodina našla to, co zrovna jim vyhovuje, to, co je pro její dítě nejlepší. Je to o tom umožnit jim tady tyto varianty. Já si myslím, že je to v určitém pohledu drobná změna, která ale může mít velké přínosy pro celou řadu lidí a samozřejmě, že nebude vždycky vyhovovat všem. Takový zákon ani podle mě neexistuje, aby bylo možné napsat tak, aby vyhovoval naprosto celému spektru uživatelů.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

To nejde. Je to dílčí opatření.

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Já k tomu řeknu jeden názor jako člověk, který je trošičku starší. Já si dokonce myslím, a teď se na mě bude mnoho posluchaček zlobit, že babičky škodí těm dětem, že rozmazlují. Možná, když tam přijde osoba, která s nimi ...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

A co dědeček?

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

Také, já jsem jedinou výjimkou světlou, já ke každému mám stejný přístup a fackuju je od rána do večera, když je to potřeba, což v Norsku a jinde nejde. Ale chci říct, že možná potom ten cizí člověk, který do toho vstoupí, tomu dítěti dá trošičku jiný rozměr a že potom to dítě se chová trochu jinak, než když je skutečně rozmazlováno těmi vlastními rodiči, prarodiči a tak dále. A opravdu, věřte mi, já se s tím setkávám dost často a rozmazlenost některých dětí je opravdu hrozná, a proto zastávám spíš tenhle názor.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Takových bylo našich třicet minut. O návrhu prarodičovské dovolené jsme diskutovali s poslanci Markétou Adamovou z TOP 09 a předsedou sněmovního výboru pro sociální politiku Jaroslavem Zavadilem z ČSSD. Děkuji za návštěvu ve studiu, díky a nashledanou.

Jaroslav ZAVADIL, předseda sněmovního výboru pro sociální politiku /ČSSD/

My také děkujeme. Nashledanou.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Děkuji. Hezký den.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka

Od mikrofonu přeje dobrý poslech dalších pořadů Českého rozhlasu plus Lucie Vopálenská.

Zdroj: rozhlas.cz, 18. 8. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme