Adamová: Maláčová je slon v porcelánu. Terčem vlády jsou živnostníci

V posledních dnech se dostala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) pod palbu kritiky kvůli návrhu na zpřísnění dávek na bydlení. O tom, co by opatření mohlo znamenat pro občany, i o fungování ministerstva pojednává v rozhovoru pro deník FORUM 24 šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

20. 2. 2020

Paní předsedkyně, jak hodnotíte stav na Ministerstvu práce a sociálních věcí? Vyhlídky směrem do budoucna?

Tak paní Maláčová je slon v porcelánu. Bohužel v mnoha případech nedělá věci ku prospěchu lidí, ale přesně naopak. Navíc bude brzy potřebná jedna zásadní věc, která za této vlády nevznikne, a to reforma penzí. Je úplně jasné, že se paní Schillerová s panem Babišem na jedné straně a paní Maláčová s panem Hamáčkem na té druhé, neshodnou, takže naděje, že by kdy přišli s nějakým funkčním systémem, tu prakticky není. Pokud to v příštím volebním období nevezmeme zgruntu, tak si přitom zaděláváme na obrovský problém, který se dotkne všech. Ale populární to samozřejmě nebude.

To je ale jen první problém. Za další jsou tu živnostníci. Hlavním terčem vlády se stal svobodně podnikající občan. Tomu chceme udělat přítrž. Je nepřijatelné, aby zde jedna skupina obyvatel, která právě ze svých daní podstatně platí tento stát, byla pod takto systematickým atakem. A to nyní souvisí i s paní Maláčovou a jejími výroky o tom, že když živnostníci odvádějí státem určené minimální výše odvodů, tak by nemuseli dosáhnout na důstojnou penzi. Navíc je tu celá řada dalších věcí, které nezvládá…

Kdybyste měla jmenovat jednu z praxe?

Ve srovnání se zbytkem EU nejvíce pokulháváme ve slaďování rodinného a profesního života. Snažili jsme se nyní prosadit zákon o zkrácení úvazků a souvisejících odvodů. Umožnil by zaměstnavatelům tuto formu práce více nabízet, rodiče by to ocenili, ale vládní koalice to opět zamázla. A to, aniž by nabízela vlastní alternativu. Sdílená pracovní místa v zákoníku práce za to skutečně nepovažuji. To je pouze formalita pro rozdělení pracovního poměru, ale neřeší to vyšší náklady pro zaměstnavatele.

Co myslíte, že bude vládní koalice následně prezentovat jako své hlavní úspěchy před volbami?

Určitě se v jejich případě dá hovořit jen o pár drobných změnách. Jednou z nich je zvýšení rodičovského příspěvku, což ale podporovala celá politická reprezentace. A ještě to zpackali a udělali takovým způsobem, že jsou dnes naštvaní i samotní rodiče. Dlouho očekávaná věc se neudělala správně. A rozhodně jako svůj úspěch prodávají vyšší důchody, ale to je také dost nefér, protože je zvedli v průměru o dvě stovky, a zase to podpořili všichni.

A pak jsou zde některá opatření kritizovaná s tím, že jde o populistické rozhazování. Mezi nimi slevy na jízdném. Jak obtížné bude následně vysvětlovat jejich rušení?

K tomuto populistickému dárečku je potřeba lidem férově říct, že kvůli penězům pro dopravce nelze platit jiné důležité služby, jako je péče o seniory, a tak dále, a proto je třeba od něj upustit. Takže si myslím, že je pro každého seniora lepší vědět, že když bude potřebovat takovouto pomoc, tak se mu dostane v kvalitní úrovni a bude skutečně dostupná. Nikoli, že bude roky čekat v pořadníku, když ho bude už trápit nějaký závažný problém, jako je alzheimer či demence. Při vysvětlování podobných kroků bude tedy důležité poukázat na to, co jiného nám uniká.

Vraťme se ještě k paní Maláčové, která nyní plánuje výrazně zpřísnit systém dávek na bydlení. Váš názor?

V návrhu je opravdu mnoho věcí, které jsou nedomyšlené a špatné. Ohrožuje desítky tisíc lidí bezdomovectvím. Na druhou stranu i my chceme, aby byla učiněna přítrž obchodníkům s chudobou, kterých tu je stále spousta. Na ubytovnách platí lidé, kteří nemají kam jinam jít, úplně nehorázné částky. V některých lokalitách to absolutně pokřivuje trh. Ale tomu se dalo již dávno zamezit, nikoli ovšem změnou podle paní ministryně, ale stropováním dávek, aby nemohly dosahovat abnormálních sum.

Nedávno jsem se byla v jedné takové ubytovně na okraji Plzně podívat. Za jednu malou místnost platíte pro celou rodinu pět tisíc. Je to přemrštěné a neodpovídající podmínkám, ve kterých tam lidé žijí. Ale jelikož se to financuje z dávek, tak ten systém pohodlně bují dál.

Zdroj: Forum24, Dominika Jeřábková, 20.2.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme