Adamová: Lidé mají mít zodpovědnost za své stáří

26. 6. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jak byste oznámkovala sociální politiku vlády Bohuslava Sobotky? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/, členka výboru pro sociální politiku, PS

Známka je nedostatečná, protože vláda rušila, ale nezaváděla žádný vlastní systém. Nepředstavila nic, co by řešilo penze nejenom současných penzistů, ale i budoucích, kteří jsou dnes v produktivním věku. Ti odvádějí odvody, ale jistotu toho, že budou mít důstojnou penzi, nemají. 

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Pokud hovoříte o druhém důchodovém pilíři, tak tehdy ho vláda rušila s argumentem, že výrazně snižuje příjmy prvního státního pilíře a příjmy státního rozpočtu. Jako reformu zvolit, aby tomu tak nebylo? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/, členka výboru pro sociální politiku, PS

Důležité je, aby se na reformě dohodly strany jak vládní koalice, tak opozice. Aby to byla dohoda napříč politickým spektrem. Nesmí se stávat, že jednotlivé reprezentace poté, co přijdou k moci, změní to, co do té doby fungovalo a tím výrazně naruší důvěru lidí, že nějaký systém může fungovat. Je nutné, abychom v tomto případě odložili mezistranické ideologické názory, které jsou v domluvě překážkou. Takový účel má mít komise, která je vždy zřizovaná. Potůčkova komise byla jedna z nejdéle fungujících. Funguje celé toto volební období. Nepřinesla ale vůbec nic, co by bylo vlastním řešení. Řešení musí být takové, že si budou lidé částečně spořit i sami na sebe. Že budou mít zodpovědnost za své vlastní stáří. Je to otázka i lepší zdravotní péče, kterou potřebují. Je to otázka sociálních služeb, které musí financovat. Není to jenom o samotném důchodu. Je to i o dalších systémech, které jsou velmi nákladné. Pokud spoluúčast nebude, tak jsou z dlouhodobého hlediska časovanou bombou. To mimochodem řeklo i Světové ekonomické fórum, které jako časovanou bombu v nedávné době označilo důchodové systémy v zemích vyspělých, to znamená i v České republice. 

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Řekla jste, že dohoda by měla být nadstranická. V Potůčkově komisi zástupce TOP 09 nezasedal, protože jste z vlastního přesvědčení odešli.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/, členka výboru pro sociální politiku, PS

Naše zástupkyně tam chodívala. Je ale pravda, že jakmile komise začala fungovat pouze ve stylu: „Zrušíme druhý důchodový pilíř a budeme řešit pouze valorizaci,“ tak smysl, abychom se snažili spolupracovat, přestal fungovat. Takové věci opravdu neřeší zásadní problémy, které důchodový systém má. To je stránka příjmů. Tato vláda se snažila neustále řešit pouze výdajovou stránku. Zastropovala věk odchodu do důchodu, byť se stejně bude ještě několikrát přehodnocovat do doby, než se to bude týkat důchodců, kterých se to v roce 2030 má týkat. Je to takové zastropování jen na oko. Toto jsou všechno výstupy této vlády a této komise. Nějaká reforma tam nikde ani nezazněla a nikdy nebyla ani snaha této vlády, aby nějakou reformu předložila. Byť třeba ministr Babiš řekl, že do konce června nějakou svoji představu reformy představí. Nakonec od toho i on ustoupil. Teď od představitelů vlády akorát slýcháme, jako třeba od nového ministra pana Pilného, že budoucí důchodci budou muset pracovat, vyfasují sekačky a půjdou sekat parky. To je všechno představa této vlády. Seriózní diskuse nad reformou ale nikdy neprobíhala.

Zdroj: 90', ČT24, 23. 6. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme