Adamová: Kalousek by byl skvělý premiér

25. 9. 2017

Mezi politiky není nikdo, kdo by dokázal Andreji Babišovi vzdorovat tak jako Miroslav Kalousek, říká místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Mluví o vyhlídkách topky v nadcházejících volbách, koalici všech proti ANO nebo o tom, že nechce být po Kalouskovi šéfkou strany.

Kolik už jste toho naběhala? 

Ještě jsem nezačala. Budu běhat čtrnáct dní před volbami, už v předchozí kampani jsem každý den obíhala jednu městskou část v Praze, kde kandiduji. Rozdávám u toho materiály, je to taková netradiční forma, která mi přijde lepší než jen stát někde u stánku.

Snažíte se tak k TOP 09 přilákat mladé voliče, což je – ještě s Dominikem Ferim – váš společný úkol. Myslíte, že se to může povést? Nehodí mladí svůj hlas spíše třeba Pirátům?

Mladé lidi politika zajímá možná více, než si sami myslí. Když chodím na besedy do škol, většina středoškoláků mi řekne, že o politiku nemají zájem. Ale když se ptám třeba na to, zda je zajímá povinná maturita z matematiky, tak přikyvují úplně všichni. A politika přece jsou tyto každodenní věci. I proto s Dominikem Ferim vydáváme takovou netradiční předvolební brožuru, která na mladé lidi a prvovoliče cílí. Vtipnou formou jim chceme přiblížit politiku obecně. Nejen TOP 09 a náš program, to je tam spíše okrajově.

No právě. Nehrozí, že přitáhnete mladé k politice, ale ne k TOP 09?

Myslím, že ta knížka bude trhák voleb. A jestli to pak mladí hodí nám, Pirátům, nebo někomu úplně jinému? Věřím, že nám, protože my máme na rozdíl od Pirátů ve všech důležitých otázkách jasno.

Vyhlásili jste útok na dvouciferný výsledek, vaše preference ale nejsou nijak závratné. Skutečně věříte, že můžete deset procent přeskočit? 

Věřím, že deseti procent nebo více dosáhneme. V těchto volbách jde o hodně a řada lidí si to už začíná uvědomovat. My jsme se už odrazili od nějakého pomyslného dna a stoupáme. Bude strašně záviset na nerozhodnutých voličích, kterých je ještě stále obrovské množství. Musíme je přesvědčit a přitáhnout na naši stranu. 

Volby asi rozhodnou i o dalším politickém životě vašeho předsedy Miroslava Kalouska. Už řekl, že když se TOP 09 nedostane do Poslanecké sněmovny, v čele strany skončí. Co byste pak dělali?

Věřím tomu, že vůbec nebude nutné tuto otázku řešit. Že na sněmu, který máme měsíc po volbách, vůbec nebude téma, kdo by měl být novým předsedou po Miroslavu Kalouskovi.

Nicméně pokud by se ta otázka řešit musela, kdo by mohl předsednictví po Kalouskovi vzít? Kromě něho a Karla Schwarzenberga znají voliči možná ještě vás a Dominika Feriho. Nebyl by pro TOP 09 Kalouskův konec smrtící?

Kalousek je nahraditelný, stejně jako každý. Ale věřím, že to vůbec nebudeme muset řešit. Miroslav Kalousek je pro TOP 09 velkým přínosem. Když se podívám na to, kdo jediný je schopen postavit se Andreji Babišovi – je to snad Petr Fiala? Pavel Bělobrádek či Lubomír Zaorálek? Nikdo z nich. Nikdo nemá odvahu do toho souboje jít. Myslím si, že by Kalousek byl skvělý premiér. A i když ho třeba mnozí nemají v lásce, nikdo lepší tu rozhodně není.

Vy sama byste zvládla být příští šéfkou TOP 09? A stojíte o to vůbec?

Ne, nechtěla bych být novou předsedkyní TOP 09, nemám ambice do této funkce jít. Chci pokračovat ve vedení strany, ale být její předsedkyní, to je ještě o několik úrovní výše. A tam nemířím.

Na kandidátkách není řada známých tváří z předchozích voleb, na které Miroslav Kalousek hodně sázel. Místo toho jste se spojili například se staranou LES Martina Bursíka. Neublíží vám to u konzervativnější části vašich voličů?

Nemyslím si to. Jsem velmi ráda, že drobnější subjekty do spolupráce s námi šly. Uvědomují si totiž, že tyto volby budou klíčové, že jsme ve zlomovém okamžiku boje o uchování demokracie, jakkoli to zní pateticky. To je důležitější než dělení, kdo je více konzervativní a kdo liberální. LES hodně sází na ekologická témata, což je nám blízké. Navíc máme stejný pohled na ochranu lidských práv.

Jste asi jediná strana, u níž je jisté, že by nešla do koalice nejen s Andrejem Babišem, ale ani s jeho hnutím ANO. Ostatně ANO by zase nešlo s vámi. Jste připraveni na případné další čtyři roky v opozici, kde skoro nic neprosadíte?

Každá strana samozřejmě chce být ve vládě, protože pak má šanci prosadit svůj program. Ale jak říkáte, pro nás je koalice s Andrejem Babišem a hnutím ANO nepřijatelná. Protože i bez své účasti ve vládě by Babiš celé hnutí řídil. ANO rovná se Babiš. Spolupracovat nebudeme ani s komunisty a SPD. S ostatními stranami, byť za velkých kompromisů, bychom do toho byli schopni jít.

Takže vznik jakési duhové koalice proti Babišovi je podle vás možný? 

Bylo by to na velké kompromisy a ústupky každé strany, ale je nutné o tom uvažovat. Kdokoli z demokratických stran by šel s člověkem, který zřejmě ještě do voleb bude obviněn, ten by se podílel na poškozování jména České republiky v zahraničí. Věřím, že nikdo nebude chtít být toho účasten. Všechny Babišovy kauzy by ulpěly i na jeho koaličních partnerech.

Říkáte, že ANO rovná se Babiš. Není to ale zároveň tak, že TOP 09 rovná se Kalousek?

Rozhodně ne. Když se Kalouskovi něco nepovede, klidně ho veřejně kritizujeme. To jsem u hnutí ANO nikdy nezaznamenala. Ti jsou sešikovaní ve straně vůdcovského typu bez jakékoli vnitřní demokracie. To nejde srovnávat.

Babiš má za sebou řadu kauz, z nichž každá by jakéhokoli jiného politika odrovnala. Přesto mu to podle průzkumů nijak zvlášť neubližuje. Čím si to vysvětlujete? 

Neuškodí mu skutečně téměř nic. Aby to pohnulo s jeho popularitou, musela by snad přijít nějaká prokázaná vražda. Je to tím, že nemáme úplnou svobodu médií, navíc se zrychlila doba, lidé nemají čas věnovat se politice do hloubky a často ani nevědí, jaké všechny problémy za Babišem jsou. Třeba poslední kauza s Finanční správou…

Ano, Krajský soud v Ostravě v pátek zrušil zajišťovací příkazy na 340 milionů korun proti opavské firmě FAU, na niž podle jedné z nahrávek Babiše jeho lidé „klekli“… 

Ať si každý zkusí představit, že by se toto stalo za Kalouska, Sobotky či jakéhokoli jiného ministra financí. Nikdy by mu to neprošlo, okamžitě by se musel pakovat z vlády a byl by navždy politicky mrtvý. Bylo by nemyslitelné, že by vůbec znovu kandidoval. Babišovi to ale prochází. A to je zřejmě pořád jen špička ledovce.

Pojďme ale k vám. TOP 09 jde do voleb s heslem „Neuhneme“ a s velkým důrazem na Evropu. Mezi největší taháky patří snížení sociálních odvodů, a tedy i vyšší platy. Kdybyste měla říct jednu věc, kterou chcete v příštích čtyřech letech prosadit, co by to bylo? 

Měli bychom se zaměřit právě na oblast vysokých odvodů. Ty jsou také jedním z důvodů toho, proč mzdy u nás neodpovídají mzdám v západních zemích. Zdanění a zatížení odvody je u nás skutečně vysoké. My navrhujeme snížení odvodů až o osm procent, vedlo by to k významnému zvýšení mezd. U mediánové mzdy jsou to dva tisíce měsíčně navíc. Ale těch důležitých věcí je více, například školství.

Ano, školství si teď před volbami všímají snad všechny strany, že? 

A všechny strany by se měly dohodnout na skutečně zásadní reformě školství, jaká by odpovídala 21. století. Dnes nevzděláváme děti k tomu, aby celý život dělaly jedinou profesi, ale aby byly schopny obstát a konkurovat v globalizovaném světě. Jinak nám ujede vlak. My mimo jiné navrhujeme třicet miliard do regionálního školství a chceme modernizovat výuku tak, aby se dařilo spojovat předměty nebo využívat moderní techniku. Aby děti do školy chodily rády, a ne jen z donucení. 

Zdroj: Týden, 25. 9. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme