Adamová: Jsme proti rozšíření dolu Turów, vláda musí být razantnější

Třiceti tisícům lidí na severu Čech bezprostředně hrozí, že přijdou o vodu. Tolik jich totiž žije v blízkosti polského hnědouhelného dolu a elektrárny Turów. Povrchová a spodní voda, která mizí kvůli činnosti dolu, není jediný problém, v okolí je i výrazně znečištěné ovzduší. Byla sice naděje, že se tento problém částečně vyřeší příští rok, protože těžba v dole Turów měla být ukončena 30. dubna 2020, ale polská těžební firma PGE oznámila, že hodlá pokračovat v těžbě až do roku 2044, a to i přes protesty občanů na polské, české i německé straně hranice.

14. 11. 2019

Ročně elektrárna při dole Turów vyprodukuje 6,9 milionu tun oxidu uhličitého, přičemž toto množství by se údajně mělo ještě zvyšovat. Při rozšiřování dolu by se navíc tento důl bezprostředně přiblížil české hranici a podle některých údajů má být jen kilometr od nejbližších českých domů.

Tento problém bere TOP 09 velmi vážně a jako první jsme toto téma otevřeli i na půdě Poslanecké sněmovny. Již před měsícem jsem v této otázce interpelovala ministra životního prostředí Brabce. Nyní jsme všechny tyto skutečnosti důkladně probírali na jednání výboru pro životní prostředí a na něm jsme se pana ministra ptali, jak hodlá česká strana problém řešit. Pan ministr tvrdí, že Polsko je připravené mizející vodu české straně kompenzovat, má to však háček – neví se jak a tento závazek zatím nebyl doložen oficiálním dokumentem. Ve hře je i žaloba na Polsko, ke které se však v tuto chvíli česká vláda nemá.

Povzbudivé je pouze to, že Ministerstvo životního prostředí má v plánu vydat nesouhlasné stanovisko s rozšířením dolu. Přesto jsem skeptická vůči aktivitě vlády a její upřímné snaze postavit se za naše občany. Na výboru pro životní prostředí jsme přijali usnesení, které jasně říká, že nesouhlasíme s rozšiřováním těžby a současně jsme vyzvali vládu k zajištění kompenzací úbytku vody v oblasti a k zajištění náhradního zásobování. Tento problém nehodláme nechat „vyšumět“ a budeme na vládu i nadále tlačit, aby se postavila za naše občany.

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09 

Zdroj: Forum24, 14.11.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme