Adamová: Jsme ochotni podpořit vyrovnaný rozpočet

23. 8. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Moderátor:

Ze šesti miliard by měly jít peníze například na aktivní politiku zaměstnanosti nebo na sociální služby. Jak tuto dohodu hodnotíte?

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09:

Domnívám se, že zásadní je, abychom neopakovali situaci z toho roku, ale i z předchozích let ohledně sociálních služeb, kdy dochází k dofinancování v průběhu roku, kdy je velká nejistota v této oblasti, zda budeme schopni služby pro naše seniory a další zajistit. To je pro mě klíčové. Nechápu, proč máme v dnešní době, kdy máme rekordně nízkou nezaměstnanost několik let za sebou, i v rámci Evropské unie jsme premianty, řešit takto významně kapitolu aktivní politiky zaměstnanosti. To si myslím, že je věc naprosto zbytečná a že bychom se měli soustředit na horší roky, které určitě přijdou a šetření v rámci celého resortu. Je málo zdůrazňováno, že za vlády sociální demokracie, která už šestým rokem je na Ministerstvu práce a sociálních věcí, docházelo k významnému nárůstu počtu úředníků, ale na efektivitě tohoto úřadu se to nijak neprojevuje. Myslím si, že si občané nevšimli, že by tento úřad fungoval výrazně lépe než dříve.

Moderátor:

Když mluvíte o šetření máte na mysli propouštění úředníků nikoliv nějakou například hlubší revizi sociálních dávek, jak o tom mluvila ministryně financí Schillerová?

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09:

Já se domnívám, že je potřeba udělat oboje. Upřímně řečeno revize sociálních dávek, jak se s oblibou používá, je poměrně jednoduchá záležitost. Některé dávky vznikly už v minulém období, jsou málo využívány a tím pádem i zbytečné, jako například příspěvek na dojíždění za prací. To si myslím, že je možné bez náhrady zrušit, protože v dnešní době jsou to dávky zcela nepotřebné. Na druhé straně nárůst počtu úředníků přímo na Ministerstvu práce a sociálních věcí činí desítky procent a efektivita úřadu známa není. Navíc si myslím, že je to právě proto, že vznikaly tyto nové agendy, takže pokud se tyto agendy zruší, nebude potřeba tolika úředníků.

Moderátor:

Zmiňovala jste situaci v sociálních službách, na ty má jít zhruba o 1,9 miliardy více, než byl ten původní návrh. A shodou okolností je to také o 1,9 miliardy více, než počítá rozpočet na letošní rok. Bude tahle částka podle vás stačit?

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09:

Pevně věřím, že paní ministryně k tomu měla podklady, aby věděla, kolik peněz je skutečně potřeba. Pokud je s tím paní ministryně spokojená, tak věřím, že za rok se nedočkáme stejné situace, které jsme již od jara svědky, kdy se ministerstva hádají o každých sto milionů, které jsou v této oblasti potřebné. Myslím si, že je nutná i novela zákona o sociálních službách, tak jak nám ji ministerstvo už dlouho slibuje, ale s žádnou konkrétní představou zatím nepřišlo. To znamená, že financování bude zajišťovat víceletý rámec a bude na více let dopředu, tak abychom každý rok neřešili stejný problém. Je samozřejmě dobré mít jasnou analýzu toho, do jaké míry financují sociální služby ještě další zdroje, to znamená obce nebo kraje a pak z toho vyhodnotit, kde by se dalo případně ještě uspořit. To je pro nás priorita, abychom mohli mít garanci, že sociálních služby pro potřebné občany budou fungovat a že rodiny, které potřebují pomoc, ji dostanou.

Moderátor:

Ministryně dnes také zmínila, že stát dává čím dál více na sociální služby a že teď i na krajích, aby přispěly více. Viděla jste nějaká čísla nebo myslíte si, že kraje a obce by měly dávat více?

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09:

Domnívám se, že když stát zvyšuje platy v této sféře, což vůbec nekritizuji. Je správné, že lidem pracující v sociálních službách se zvyšuje mzda. Musí toto zvyšování také něčím krýt. Nemůže to nechat poté na krajích a obcích a říct, ať si s tím poradí, protože stát už dal dost. To si myslím, že není odpovědné hospodaření a není to ani rozumné směrem k samosprávám. Ony samozřejmě dostávají každý rok peníze v rámci přerozdělování takzvaného RUD, ale zároveň také dostávají nové agendy a úkoly, které musí zabezpečovat. Možná by byla v tomto směru potřeba přehodnotit jejich agendy a stanovit si, co mají obce řešit a co nikoliv.

Moderátor:

Ministryně financí zatím počítá navýšení platů v tomto sektoru o 2 % a odbory požadují pro neučitelské profese a zdravotníky růst platů o 10 %, pro ostatní 8 % a pro učitele 15. Jak by podle vás měl vypadat ten kompromis?

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09:

Pro TOP 09 je stěžejní, aby bylo důstojně přidáno učitelům. To je alfa omega naší společnosti, protože pokud nezafinancujeme dobře lidi, kteří vzdělávají budoucí generace, tak na to všichni v budoucnu tvrdě doplatíme. Zásadní je, aby těch slibovaných 15 % pro učitele bylo k dispozici. Co se týče zvyšování ostatních platů, tam si myslím, že bychom se měli držet při zemi a připravit se i na horší časy. Vláda by měla být také schopna šetřit na jiných věcech a nerozdávat populistické dárečky typu slevy na jízdné, a to už nemíří pouze do řad sociální demokracie, ale i do řad hnutí ANO, které tyto věci velmi podporovalo a které se tím velmi chlubí. Pak vidíme, kde všude jinde peníze chybí. Je to o celkových prioritách, jak je vláda schopna tyto věci dlouhodobě financovat.

Moderátor:

S tím, jak ten rozpočet vypadá právě teď. Podpořila byste ho nebo Vaše strana anebo už teď víte, že nikoliv.

Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09:

My jsme jasně řekli, už při vytváření rozpočtu, že jsme ochotni podpořit rozpočet, který bude hospodařit vyrovnaně. To znamená, že nebude schodkový. Vláda dnes plánuje schodek 40 miliard. Uvidíme, jak to bude po jednáních se schodkem nadále, zda se například nebude ještě prohlubovat. To nemůžeme podpořit. To by šlo proti naší hospodářské politice, která je rozpočtově odpovědná.

 

 

Zdroj: ČT24, 23. 8. 2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme