Adamová: Hamáček jednal jako vlastizrádce, je to hanebné. Teď mu jde o hodně

5. 5. 2021

Jednání sněmovny mě utvrdilo v tom, že Jan Hamáček není schopen věrohodně vysvětlit důvod své plánované cesty do Moskvy. Na otázky neodpověděl a Andrej Babiš to celé promlčel, kritizuje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová schůzi poslanců za zavřenými dveřmi. Zástupci bezpečnostních složek do toho světlo nevnesli, protože se nedostali ke slovu, dodává.

(editovaný přepis rozhovoru s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Daniela Písařovicová, moderátorka

Paní předsedkyně, je vicepremiér Jan Hamáček vlastizrádce?

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Jsem přesvědčená, že pokud je to tak, jak dnešní článek tvrdil, a pokud jsou to pravdivé zprávy, které přinesl, tak toskutečně vlastizrádné jednání je. Pojďme si to jednoduše shrnout. Jedná o teroristický čin ze strany státu. Byli to právě příslušníci rozvědky státního orgánu, kteří v České republice provedli před několika lety tento čin ve Vrběticích, u něhož zemřeli lidé, a u něhož byli další lidé ohroženi, neboť ti lidé byli evakuováni z okolních obcí. Jedná se o tisíce lidí, kteří byli ohroženi. Má to následek miliardové škody.

Daniela Písařovicová, moderátorka

Toho se ten článek ale úplně netýkal. Týkal se údajného výměnného obchodu. Vy jste o tom dnes mluvili v Poslanecké sněmovně. Utvrdilo Vás o vině Jana Hamáčka toto jednání na plénu Poslanecké sněmovny?

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Jednání mě utvrdilo v tom, že pan Hamáček není schopen věrohodně vysvětlit důvod své plánované cesty. A v tom je ta vlastizrada. V tom, že ke státu, který tu provedl teroristický čin, se chtěl zachovat tak, že do něj chtěl jet na cestu, kterou není schopen nějak vysvětlit. Proč tak činil? Proč cestu s různými konsekvencemi, ke kterým se ještě můžeme dostat, plánoval? V tom je právě ta vlastizrada – někdo zde provede tento čin a vicepremiér jede do té země jednat. Představme si třeba Theresu May, která by si po pokusu o vraždu pana Skripala začala balit kufry a jela do Moskvy. To je přece nepředstavitelné.

Daniela Písařovicová, moderátorka

Takže pro vás neexistuje žádná jiná varianta. Jan Hamáček zmiňoval, že ta cesta byla pouze zastírací manévr. To pro vás v tuto chvíli není žádné téma?

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Není to tak, že by to nebylo téma. Pan Hamáček to takto vysvětluje, takže téma to určitě je. Nicméně není to z jeho strany dostatečně vysvětlené tak, aby to bylo věrohodné.

Daniela Písařovicová, moderátorka

Do poslanecké sněmovny byli pozváni zástupci bezpečnostních složek. Vnesli vám do celé této situace, do těch informací, nějaké světlo?

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Zatím bohužel nemohli vnést světlo, protože se na jednání nedostali ke slovu. To jednání bylo uzavřené, přesto měli někteří poslanci potřebu vyjadřovat se prostřednictvím faktických poznámek ke všem svým předřečníkům. Třeba i mně. Já jsem položila jasné a konkrétní dotazy jak zástupcům šéfů bezpečnostních složek, tak i premiérovi Babišovi a panu Hamáčkovi. Na odpovědi se nedostalo, protože se prakticky celou dobu u pultu točili různí poslanci, nikoli ti lidé z bezpečnostních složek.

Poslechněte si celý rozhovor v DVTV s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: DVTV, Daniela Písařovicová, 4.5.2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme