Adamová: Funkce ombudsmana si žádá morální kredit

Dvacáté narozeniny a namísto oslav kroků, kterými úřad hájil práva nás všech, ukázka úpadku základních hodnot ve společnosti. Řeč je o výročí dvacetileté existence veřejného ochránce práv, chcete-li ombudsmana. Přední stránky novin a zpravodajských serverů však plní v těchto dnech úřad veřejného ochránce práv kvůli kandidátce prezidenta republiky Miloše Zemana. Někdejší ministryně spravedlnosti dlouholetá členka KSČ Helena Válková byla favoritkou únorové volby v Poslanecké sněmovně až do okamžiku, kdy se objevil její článek z konce sedmdesátých let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

13. 1. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Václav MORAVEC, moderátor

Pohled opozice, když Jan Hamáček říká, že by uvítal rezignaci Heleny Válkové i na post vládní zmocněnkyně pro lidská práva, případně odvolání Heleny Válkové Andrejem Babišem, je to nezbytný krok, paní předsedkyně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Paní Válková se vůbec neměla stát zmocněnkyní vlády pro lidská práva, protože i tato funkce, nejenom funkce veřejného ochránce práv, si žádá morální kredit, který je nezpochybnitelný. A pokud paní Válková byla členkou normalizační KSČ, tak to nedává velké kvality a důvěry v to, že ví, co to jsou lidská práva a že je bude skutečně hájit. My jsme tehdy, když k tomu kroku došlo, ho velice kritizovali. Jako TOP 09 jsme říkali, že v tomto případě nemá být ani zmocněnkyni a teď se ukazuje, že to bylo oprávněné, že ten její morální kredit trpí čím dál více a dozvídáme se nové informace. Nejhorší možná je, jak na ně paní Válková sama reaguje, tvrzením, že nevěděla, kdo to je pan Urválek.

Václav MORAVEC, moderátor

Podle Vás je ta obhajoba opravdu tím, co je možné Heleně Válkové nejvíc vyčítat? Není to právě její předlistopadová minulost.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Je to samozřejmě zejména předlistopadová minulost, ale také nedostatek sebereflexe, který paní Válková má. A pokud tato funkce je jenom trafika pro ni, tak to je obzvláště nepřijatelné. My doufáme, že bude tentokrát ČSSD ve vládě mnohem důslednější, protože už kdysi, jak připomínal i pan Hamáček, byly z jejich strany výhrady, ale trvalo jen týden, než ustoupili, což kategorický postoj nebyl a my bychom velmi stáli o to, aby paní Válková prostě z těchto funkcí rezignovala.

Václav MORAVEC, moderátor

Myslíte, že se vláda chová k veřejnému ochránci práv, když kupříkladu v loňském roce nepřistoupila ani na jeden z návrhů ombudsmanky Anny Šabatové, dostatečně vstřícně, když se podíváme na jiné úřady, paní předsedkyně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

To je otázka i na osobu samotné ombudsmanky, jakou autoritu si získala. Já si myslím, že za pana Dr. Motejla ombudsman působil trochu jiným způsobem, než působí paní Šabatová. Na druhou stranu je nutné říci, že úřad pracuje na celé řadě věcí. Já se věnuji zejména sociální oblasti, takže v té vidím celou řadu pochybení, které jsou ze strany státu nebo státem zřizovaných institucí. Tam by mělo být nasloucháno mnohem více. A co se týče nominace, jestli se mohu vrátit k paní Valachové, tak já se domnívám, že to je přesně ta špatná personální politika této vlády. Skutečně bychom se měli spíše snažit o to, aby úřady, jako je veřejný ochránce práv, ale i další měli respektované osobnosti, které ale nepochází původem z politické úrovně. To znamená, že nejde o vysloužilé politiky, kteří byli dříve ministry. Aby to nepůsobilo tak, že jsou to místa, která získávají za odměnu.

Václav MORAVEC, moderátor

Jinými slovy podle Vás není dobrý nápad ani nominace paní Valachové.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Není to dobrý nápad. Nezpochybňuji erudici paní Valachové. Ale v tomto případě by mělo jít opravdu o člověka, který je na vládě naprosto nezávislý, abychom se nedočkali toho, že ty podněty budou vyhovovat určitému směřování, které vláda zastává.

Václav MORAVEC, moderátor

Z těch dvou jmen, které navrhla Poslanecké sněmovně horní parlamentní komora jste si ochotna vybrat a bylo by podle Vás dobré, aby byl veřejný ochránce práv zvolen hned v první volbě, která se uskuteční v únoru a kde tedy, chápu-li správně, procedury, jak naznačil Jan Hamáček, tak Kateřina Valachová by šla až do druhé volby?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Oba dva pánové mají rozhodně lepší kvalifikaci, než měla, nebo předpoklady, než měla paní Válková, to se shodneme stoprocentně. A i než má paní Vlachová, pro nás právě díky té určité nezávislosti. Já dávám přednost spíše kandidátovi panu Alexandru Schormovi, kterého považuji za lepšího. I pan Alexandr Schorm, si myslím, a i pan Mattis by zastávali tuto funkci dobře, ale TOP 09 bude ještě o konkrétním jménu jednat.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale Vaším favoritem je Schorm.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Mým osobním favoritem je Schorm.

Václav MORAVEC, moderátor

Vládní kouzla se státním rozpočtem. Kabinet premiéra Andreje Babiše si pochvaluje, že dluh loňského státního rozpočtu byl nižší než plánovaných 40 miliard korun. To je podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové dobrá zpráva, jak říká v rozhovoru pro dnešní otázky. Tím ale dobré zprávy končí. Státu se kupříkladu nepodařilo vybrat plánované daně. Těch 10 miliard, to jsou takové drobné, jak říká Jan Hamáček? I když Eva Zamrazilová jako předsedkyně Národní rozpočtové rady říká, že to jasně ukazuje, že vláda má nadhodnocené příjmy státního rozpočtu a ochlazení ekonomiky je větší, než čekala?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Ta slova, která tady slyšíme, mě velmi překvapují v tom, jak jsou zlehčovány. Je to 10 miliard a je potřeba je dát do širšího kontextu. Je pravdou, že rostou příjmy, ale mnohem vyšším tempem rostou také výdaje, a to je ten základní trend, který bychom měli sledovat a který by nás měl znepokojovat, protože pokud nejsme schopni držet to minimálně ve stejné úrovni, anebo naopak v době, kdy máme rekordní ekonomické příjmy, tak se držet zpátky a výdaje krotit a šetřit na budoucnost, tak v tu chvíli si tady zaděláváme právě do budoucna na velké problémy. A tohle bychom měli řešit.

Jan HAMÁČEK, předseda strany ČSSD, vicepremiér, ministr vnitra, poslanec

Jak je budeme krotit? Když jsme byli ve Sněmovně, řešili jsme rodičovský příspěvek. Nebyla to náhodou TOP 09, která to chtěla dát všem? 3-4 miliardy navíc?

Václav MORAVEC, moderátor

Vy jste to také chtěli.

Jan HAMÁČEK, předseda strany ČSSD, vicepremiér, ministr vnitra, poslanec

Byli jsme za to kritizováni a teď jsme obviňováni z toho, že tady rozhazujeme peníze. Není náhodou TOP 09 strana, která vyžaduje 2 % HDP na obranu, 60 miliard navíc, kde je vezmete? Já můžu takhle pokračovat. Máme šetřit. Tak se neměla policistům kupovat nová auta? Mají jezdit v těch šrotech, ve kterých jezdili do teď. Prostě stát vyžaduje modernizaci, protože se tady dříve neinvestovalo. Pokud poslední obnova vozového parku policie byla za Ivana Langra, tak tady někde byla chyba a tohle všechno musíme napravit. Takže já jsem všemi deseti pro, ať šetříme. Můžeme se bavit o daňových výjimkách, a tak dále, ale rád bych slyšel, kde máme šetřit. A taková ustanovení mělo by se, tak fajn, řekněte kde.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Já se musím ohradit vůči investování. Tím byste se chlubit rozhodně neměli, protože sice z roku na rok, když vezmeme rok 2018, se v minulém roce investovalo více, to je pravda. Ale potom srovnávejte léta, kdy byla recese, kdy jsme byli ve vládě my a kdy se investovalo v poměru k rozpočtu ještě o víc než 3%. To znamená v dobách, kdy se šetřilo. Vy toho můžete nyní využít. Investovalo se do budoucnosti, kterou my teď žijeme. To znamená, kdy my z toho můžeme těžit. Ale v této době, kdy máme opravdu možnosti investovat, tak se investovat nedaří. Je to opravdu vidět, vidíte to na stavu silnic, dálnic v České republice.

Václav MORAVEC, moderátor

Bude mít vláda letos stejný problém s příjmovou, ale vlastně i výdajovou stránkou rozpočtu? Protože tam byl ten 40 miliardový polštář lepšího výběru, peníze na důchody, tam jsme na 18 miliardách plus a rozpuštěných 18 miliard korun na privatizačních příjmech.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, předsedkyně strany /TOP 09/

Když vidíme ty trendy, tak bude. Bude mít rozhodně čím dál větší problém, pokud bude zaměstnávat stále víc a víc lidí. To znamená, my už teď v současné chvíli vidíme velice blízko hranici půl milionu zaměstnanců, kteří jsou zaměstnáni státem. Velká část z nich jsou úředníci a velká část je nabrána v minulých letech právě za současné vlády.

Podívejte se na celý díl pořadu Otázky Václava Moravce s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou.

Zdroj: ČT24, Otázky Václava Moravce, 12.1.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme