Adamová: Důchodová reforma řeší jen výdaje

O tom, kde za deset let vzít peníze na důchody, ve středu v pořadu TN.cz Napřímo s moderátorkou Bárou Divišovou hovořila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

23. 1. 2020

Prvním tématem středečního pořadu Napřímo bylo nevhodné gesto předsedy Poslanecké sněmovny ČR Radka Vondráčka (ANO). "Takováto věc se asi opravdu nemá dít, já si myslím, že by se pan Vondráček měl v takovýchto věcech krotit. Už dříve předvedl, že je jeho vztah k etiketě nebo k slušnému chování volný, když s dalšími poslanci poskakoval po pultíku v Poslanecké sněmovně," zhodnotila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Volební výsledky TOP 09 v poslední době nejsou příliš oslnivé. Jaké jsou podle Pekarové Adamové příčiny úbytku voličů? "Příčin bylo více, jednou z nich bylo také to, že jsme vychytali jedno z nejhorších možných období pro vládnutí, totiž celosvětovou ekonomickou krizi. Potom musíte dělat nepopulární kroky. Také jsme do voleb v roce 2017 na rozdíl od těch předcházejících šli sami, neměli jsme partnera," vysvětlila.

Ještě loni to vypadalo, že by mohli TOP 09 a Starostové vytvořit společnou kandidátku pro krajské volby, nakonec ke spojení zřejmě nedojde. "V některých regionech jsme počítali s tím, že by mohlo dojít ke spolupráci se STANem, nakonec to vypadá, že tomu tak nebude. Mrzí mne to, je to chybou, na druhou stranu, není to jen STAN, s kým jednáme, v mnoha krajích jednání stále probíhají. V mnoha krajích jsou jednání ve finále, například v Olomouckém kraji půjdeme s KDU-ČSL. Daří se nám ty síly spojovat," řekla Pekarová Adamová.

Řeč přišla i na důchodovou reformu, kterou představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). "Řeší jenom výdajovou složku, ale neřeší příjmy. To je jako bychom si vysnili vzdušný zámek, nebo vilku, ale skutečně peníze měli jen na takovou lepší chatku," řekla již předsedkyně TOP.

Podle jejích slov vůbec nezaznívají návrhy, jakým způsobem získat prostředky na financování důchodů. Důchodců totiž, na rozdíl od lidí v produktivním věku, stále přibývá. "Paní ministryně ve své reformě chce řešit příjmovou stránku až někdy v budoucnu, odsouvá to. Nechává to až na příští vládu, zříká se toho, že by to měla sama řešit. Kvůli variantě, kterou preferuje a říká jí Spravedlivá, je velmi velkorysá, by se musela dvounásobně zvýšit daňová zátěž," vyložila.

Již dříve ze strany TOP 09 zaznělo, že budoucí důchody by mohly být dvousložkové. Jednu by tvořil "základní" důchod stejný pro všechny, který by měl být ale nižší než návrh ministryně Jany Maláčové, počítající s výší důchodu ve třetině průměrné mzdy. Druhou složkou by mělo být samostatné spoření občanů, které by k tomuto kroku vedla právě menší výše důchodu od státu. "Lidé by si měli možnost více uspořit v rámci toho, jak se sami rozhodnou. To je ale v tuto chvíli těžce prosaditelné," uzavřela Adamová Pekarová.

Podívejte se na celý rozhovor v pořadu Napřímo s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. 

Zdroj: TN.cz, Napřímo, 22.1.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme