Adamová: Dětské skupiny bychom měli podporovat

10. 9. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Z Evropského sociálního fondu získaly dětské skupiny za poslední 4 roky celkem 3 miliardy a 700 milionů korun. Díky tomu jich vzniklo téměř 800. Našlo tam místo 13,5 tisíce dětí a práci 1 700 vychovatelek. Do dětských skupin můžou chodit děti už od jednoho roku a zůstat tam smějí až do začátku školy. V jednu chvíli může být ve skupině maximálně 24 dětí, ale místa je možné i sdílet. Zřizovat je můžou územní samosprávné celky, nestátní neziskové organizace, církevní vysoké školy anebo zaměstnavatelé. Je podle Vás 4 tisíce měsíčně únosná částka pro rodiče?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Ve chvíli, kdy rodič, který by byl jinak doma s dítětem, může jít díky tomu do práce, tak se určitě projeví to, že si více vydělá, takže je to pro něj únosné. Většina rodin, které takto fungují už dnes, to dokazuje, protože příspěvek dětské skupině bývá někdy i vyšší, a přesto si jej rodiče platí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Nová pravidla mají platit pro stravování v obecních školkách, ale jsou to velmi přísné normy. Proč neplatí i pro dětské skupiny? Tam je jedno, co děti jedí?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Dětské skupiny vznikly z toho důvodu, že na systému péče o nejmenší děti chybí jesle. Ty už prakticky vymizely, je jich opravdu velmi málo. Byla to snaha nahradit nějakou flexibilní formou péči, která dříve byla právě obvyklá v jeslích, ale takovou formou, která by byla kvalitní, aby tam bylo méně dětí na jednu pečující osobu. Základní premisa byla, že musí být schopné vzniknout opravdu flexibilně, rychle bez zbytečných překážek, které se kladou dětským školkám, které mají opravdu velmi přísná hygienická a ostatní bezpečnostní pravidla. To neznamená, že by dětské skupiny nemusely splňovat takováto pravidla, ale se stravováním si myslím, že až tak velký problém není, protože děti tam většinou netráví celý den. Bývá to tak, že jsou tam třeba jenom na několik málo hodin denně a v tu chvíli stačí, pokud jim rodiče přinesou jídlo z domova. Pokud by chtělo ministerstvo v tomto pravidla více přitvrdit, tak si myslím, že je to špatná cesta, protože to povede akorát k tomu, že pro mnoho dětských skupin, které dneska fungují, bude mnohem složitější pravidla splnit a tyto služby mohou zanikat. Stát by za to zaplatil mnohem více peněz a byla by to škoda, protože tyto služby fungují.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Jsou dětské skupiny plnohodnotnou náhradou za mateřskou školku? Dokážou děti připravit jako vychovatelky v mateřských školách, které jsou na to připravené a speciálně vzdělané?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Dětské skupiny pečují o děti už od jednoho roku věku. To znamená, že tady ani nemá jít o náhradu mateřské školy. Mateřská škola je většinou až od tří let, někde od dvou a půl roku věku. Jedná se tak o jiný typ péče. Myslím si, že je to skvělé doplnění péče a je důležité, abychom to financování, které případně skončí z evropských fondů, byli schopni nahradit, protože už jich dneska je bezmála tisíc. Bylo by potřeba ještě dalších několik stovek, aby byly schopny pokrýt veškerou poptávku. Rodiče ukazují, že mají zájem o tuto službu. Takže si myslím, že je důležité financování do budoucna zajistit. Je otázka jak a kdo by se všechno na tom měl podílet, jestli pouze stát nebo třeba také zaměstnavatelé, obce a další zřizovatelé. Je to ale k diskusi. Věřím, že ji povedeme velice záhy i ve sněmovně.

Zdroj: Události, ČT24, 8. 9. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme