Adamová: Chceme, aby konečně rodiny s dětmi dostaly zvýšený příspěvek

9. 7. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

 

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Slyšeli jsme ministryni financí, jak obviňuje opozici z obstrukcí při jednání sněmovny, tak či onak k projednání navýšení rodičovského příspěvku nedošlo. Obstruovaly opoziční strany, paní Pekarová?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně, výbor pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Rozhodně nikoliv, jen vznášely, tak jak je běžné v diskusi ve sněmovně, své námitky k návrhu zákona, který se týká něčeho jiného než rodičovského příspěvku. Týká se zvýšení daní a já si myslím, že padaly zcela relevantní argumenty, takže jako obstrukci to rozhodně vnímat nelze.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Běží se o čas, připomeňme, že sociální demokrati už v červnu varovali před tím, že navýšení rodičovského příspěvku od začátku příštího roku se nemusí stihnout. Podpoří TOP 09 případně svolání mimořádné schůze, na které by se to projednalo?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně, výbor pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Je důležité říci, že je vinou právě vládní koalice, že se tak dlouho nebyla schopna dohodnout na změnách a na tom, jaký vlastně návrh předloží. V tomto případě to je celé o nich. Nicméně pokud by došlo k tomu, že by tento návrh nebyl projednán v tomto týdnu, tak v tu chvíli samozřejmě mimořádná schůze asi bude na pořadu dne a my tomu bránit nebudeme. Stojíme o to, aby konečně rodiny s dětmi dostaly zvýšený příspěvek.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pojďme se na parametry zaměřit podrobněji. Podle vládního návrhu by se rodičovský příspěvek měl po dvanácti letech zvýšit ze současných 220 tisíc korun na 300 tisíc. V případě vícerčat se částka navýší ještě víc na 450 tisíc. Na podporu potom budou mít nárok taky rodiče s dětmi do čtyř let, kteří už příspěvek pobírají podle současných pravidel. Předložená verze zákona by se týkala zhruba 80 procent rodin s již narozenými dětmi. Diváka SK zajímá, zda zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun je hodně nebo málo.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně, výbor pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Každý na to může mít svůj subjektivní názor a pohled. Já se domnívám, že v tuto chvíli je to maximum, které jsme schopni dosáhnout z hlediska rozpočtových nároků. Musíme si být vědomi toho, že jenom toto zvýšení bude stát o 8,6 miliardy korun více. Každý rok, který nás bude čekat oproti stávajícímu systému, takže to není rozhodně málo peněz. Na druhou stranu samozřejmě chápu, že z pohledu jednotlivé rodiny, když se to ještě navíc rozloží do delšího času, tak ta částka měsíčně není zas až tak vysoká. Třeba je ještě stále nižší než minimální mzda. Je to prostě dávka, která má nějakou kompenzační roli a v tomto případě bychom samozřejmě všichni byli rádi, kdyby mohla být co nejvyšší, aby tedy zajišťovala důstojný život rodin s dětmi.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Z dosavadních vystoupení jsem pochopil, že navzdory jistým výhradám, a i s přihlédnutím k tomu, že předkládáte konkrétně vy některé pozměňovací návrhy, tak TOP 09 tu vládní podobu podpoří, když na to dojde.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně, výbor pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Je tomu tak, my to říkáme konzistentně od té doby, co se vůbec začalo hovořit o zvýšení rodičovského příspěvku. Já chci připomenout, že vlastně celá ta debata původně byla o tom, že se zvýší ve dvou fázích, původně tedy bylo v plánu nikoliv až 40 tisíc, to tedy padlo. Vláda nebyla schopna se na tom dohodnout. Pak jsme byli svědky těchto jarních rozhovorů ohledně celého systému. Přitom já už jsem minulý rok k rozpočtu na rok 2019 dávala pozměňovací návrh, který by umožnil splnit i ten vládní slib, že od července tohoto roku, to znamená, teď už by to bylo devět dní, co by platil zvýšený rodičovský příspěvek. Bohužel to neprošlo. Teď doufejme, že už opravdu po těch všech peripetiích se dočkáme toho, že od nového roku to zvýšení bude realitou.

Podívejte se na celý rozhovor.

Zdroj: ČT24, 9. 7. 2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme