Adamová: Česko potřebuje důchodovou reformu

23. 8. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Starobní penze od ledna v průměru vzrostou o 900 korun měsíčně. Změna, kterou schválili poslanci, se dotkne skoro 2,5 milionu důchodců. S další tisícovkou navíc můžou počítat senioři, kterým je víc než 85. Vyplácení penzí se tím stane největší položkou státního rozpočtu. Růst vyjde příští rok na 38 miliard korun. Vůči vládní verzi měli výhrady opoziční poslanci. Prosazovali senátní úpravu. Ta by přidala 1000 korun všem, kdo jsou v důchodu déle než 25 let. Navzdory kritice ale většina z nich nakonec podpořila variantu prosazovanou kabinetem.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Paní Pekarová Adamová, proč jste nakonec přistoupili na vládní verzi? Proč jste zvedli ruku pro návrh, ke kterému jste měli tolik připomínek?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Je potřeba říci, že ten návrh upravoval dvě základní věci, nikoliv jenom to, co je teď hodně diskutované, a to je zvýšení o 1000 korun, ale také změnu výměru. To jsme velmi kritizovali, protože to považujeme za špatný krok, který snižuje zásluhovost důchodu. Na druhou stranu ve chvíli, kdy jsem předložila návrh, abychom tuto změnu z novely vypustili, a ten neprošel, tak jsme také naopak prosadili jiný pozměňovací návrh, který se týká asistentů sociální péče, kteří pomáhají seniorům v domácím prostředí. Tito lidé mají díky tomuto návrhu, který prošel už v prvním kolem ve sněmovně, hrazené ze státu teď nově i sociální pojištění, takže to mnohem více zatraktivňuje tuto pomoc a tuto skupinu lidí, kteří se rozhodli pomáhat. Proto jsme se také mimo jiné rozhodli nakonec hlasovat pro vládní návrh zákona a podpořit jej. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Paní ministryně říkala, že ten senátní návrh, pro který vaše strana byla, byl nesystémový. Proč si myslíte, že byl lepší? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Najít spravedlivé řešení opravdu pro všechny je prakticky nemožné. Vždycky bude jeden z návrhů nějaké skupině pomáhat více a jiné méně. My jsme upřednostnili senátní návrh z toho důvodu, že si myslíme, že pomůže právě těm, kterým je potřeba pomoci. Jsou zmiňovány jenom ženy, ale pomohlo by to třeba i seniorům, kteří jsou hendikepovaní, respektive byli před tím v invalidním důchodu, takže to je další skupina, na kterou jsme mysleli. Ale jak říkám, najít spravedlivé řešení pro všechny je prakticky nemožné.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Když se podíváme na ten problém, tak se týká několika milionů lidí. Není to zákon, který by se týkal stovek nebo tisíců lidí. Jsou miliony, o kterých hovoříme. Proč se nedokážete shodnout na nějakém minimu, které by to dokázalo minimálně dočasně řešit, než se dospěje ke shodě na, pokud se k ní vůbec dospěje, důchodové reformě? Proč k tomu máte vždycky nějaké připomínky? Proč tohle nemůže být věc, na které se dokážete jako politici shodnout? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Myslím, že to vyplývá z našich postojů obecně a z ideologických základů, ze kterých strany vycházejí. Zároveň je to i ohledně toho, že jsme často v opozici skeptičtí vůči slibům ohledně dalších řešení v budoucnosti, protože vidíme, že slibováno bylo už za Sobotkovy vlády ledasco a dodrženo nebylo skoro nic a žádná reforma tady představena nebyla. Pan Babiš o tom hovořil už před 3 lety. Sliboval, že ještě v polovině roku představí svoji verzi důchodové reformy, nakonec z toho vůbec nic nebylo. Takže my jsme vůči těmto proklamacím velmi skeptičtí díky zkušenostem, které z toho máme. 

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

V Česku teď žije přes 2 miliony a 400 tisíc starobních důchodců. Jak společnost stárne, jejich počet stoupá. Každý z nich teď dostává v průměru 11500 korun, celkem jim stát vyplatí asi 28,5 miliardy korun každý měsíc. V minulé dekádě byl penzijní účet v plusu, a to až do ekonomické krize. V roce 2009 se dostal do 30miliardového dluhu a vůbec nejníž klesl v letech 2012 a 2013. To v něm chybělo skoro 50 miliard korun. Do kladných hodnot se vrátil až loni.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

O tom, že důchodci mají nárok a právo na důstojný život, o tom není žádný spor a je to aspoň minimum, na kterém se dokážou strany shodnout. Nebylo by ale důstojné v tuto chvíli také zároveň říci, z čeho se ty peníze vezmou, abychom věděli, co nebude, pokud budou vyšší důchody? 

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/

Za prvé bych opravdu ráda zdůraznila, že senioři a seniorky jsou lidé, kteří celý svůj život budovali naší ekonomiku. Díky tomu, v jakém jsme dobrém hospodářském stavu, v jaké jsme kondici, tak to je z velké části zásluha právě této skupiny obyvatelstva. Takže potřebujeme, aby právě i tito lidé na hospodářském růstu profitovali. Druhá věc se týká zdrojů. Já dlouhodobě říkám, že najít i dodatečný zdroj, kterým by mohl být demografický vývoj dofinancován tak, abychom ze stárnutí populace nemuseli mít obavy, bude jedna z nejdůležitějších otázek a aspektů důchodové reformy. Údaje jsou jasné. Teď máme zhruba 18 % obyvatelstva starších 65 let. V roce 2030 to bude čtvrtina obyvatelstva a v roce 2050 to bude dokonce třetina. Zároveň každý desátý bude v roce 2050 starší 85 let, takže demografie hovoří jasnými čísly. Zdroji se můžeme inspirovat v zahraničí. Třeba velká debata, která je teď vedena v Německu, je o tom, že jedna z cest, kterou navrhla kancléřka Merkelová, je: „Pojďme zdanit digitální koncerny, které generují obrovské zisky z dat, které získávají bezplatně.“ To může být také jedna z cest, jak financovat demografický vývoj.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Markéta Pekarová Adamová trochu zvedla obočí, když jste zmínila tento návrh. Bylo by pro Vás přijatelné to, co právě teď paní ministryně zmínila, a to zdanění některých velkých firem?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já se obávám, abychom tím zase naopak s vaničkou nevylili i dítě, protože potom by také mohlo nastat to, že od nás budou takovéto firmy odcházet a budou danit jinde. Je to věc, která je velice vágně řečená, těžko se k tomu vyjadřovat. Až budeme mít konkrétní návrhy, tak k tomu budeme zaobírat rozhodně stanoviska.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Kde máme vzít v tuto chvíli naději, že se politická reprezentace dokáže shodnout na tak důležité věci, jako je důchodová reforma, která může vyvolávat důsledky a může být platná v ideálním případě několik desítek let? 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

My v TOP 09 také pomalu ztrácíme naději s tím, že to tato vláda myslí se svými sliby vážně, protože už předchozí vláda neučinila vůbec žádné kroky k tomu, aby důchodovou reformu začala připravovat. Připomenu, že celé minulé volební období byla ustanovena Potůčkova důchodová komise.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

To byla už x-tá komise řadě.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ta už byla x-tá. Na rozdíl od předchozích, třeba Bezděkových, opravdu fungovala roky, ale s reformou nepřišla. Bezděkovy fungovaly měsíce a s reformou přišly. Takže tam je opravdu důležité politické zadání. Pokud nebude, a to v minulém volebním období bohužel nebylo, tak pak s tím těžko hnout. Pokud to neudělá tato vláda, tak já můžu za TOP 09 slíbit, že my na ní začneme už pracovat i z opozice, byť to pro nás je mnohem složitější, protože na rozdíl od vlády nemáme k dispozici aparát úředníků na ministerstvech, ale dáme dohromady tým ekonomů a lidí, kteří tomu rozumí. My je ve straně máme a připravíme to s vládou. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor

Jedna velice zajímavá věc, kterou jsem našel, je otázka takzvané sendvičové generace, kdy na jednu stranu vychováváme děti a na druhou stranu se pomalu začínáme starat o rodiče, protože se logicky dožívají vyššího věku. Najednou má tato generace povinnosti minimálně na dvou stranách. Pomohly by třeba nějaké pobídky nebo slevy na daních nebo něco takového pro lidi, kteří se starají o své rodiče a zároveň vychovávají děti? Byli by k tomu přiměni?

Jan LORMAN, ředitel, Život 90

Já Vám řeknu několik věcí. Za prvé, v diskusi parlamentu padalo často několik slov o předčasném důchodu, dokonce i závažné argumenty. Předčasný důchod je něco nesmírně nespravedlivého. Z drtivé většiny si předčasný důchod berou právě ženy z důvodů, o kterých tady mluvíte, protože potřebují, aby se pečovalo o stárnoucí rodiče, ale současně ještě i o děti. A to je důvod, proč jdou do předčasného důchodu. Pak mají celé stáří o 10 % nižší důchody. Druhá věc je, že naše legislativa nezná vůbec pojem pečující. To jsou lidé, kteří jsou takříkajíc mimo zákon. Abychom mohli upravovat právě situaci pečujících, tak je potřeba je do legislativy dostat, do zákona o sociálních službách a nejenom tam. To jsou základní kroky, které jsou systémové, aby se něco začalo měnit. 

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, 1. místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já bych naprosto souhlasila s tím, co zaznělo v části ohledně pečujících. Ještě bych doplnila řešení, které se týká této skupiny sendvičových matek, jak se obvykle říká. A to je mnohem větší podpora částečných úvazků, protože to jim opravdu může pomoci zůstat aktivní jak ekonomicky, tak zároveň si lépe rozvrhnout čas o péči o své členy rodiny, ať už jsou to děti nebo právě i rodiče.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 22. 8. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme