Adamová: Částečné úvazky potřebují větší podporu

13. 12. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s první místopředsedkyní TOP 09, Markétou Pekarovou Adamovou)

David BOREK, moderátor

Podporovat a nebránit pokračující migraci pracovních sil. Velké dilema české politiky. Jak na to dilema jít? Předpokládám, že s tím, jak vysychá domácí pracovní trh, tato otázka bude akutnější.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku, PS /TOP 09/

To je akutní několik let, protože v současné době vidíme, že je rekordně nízká nezaměstnanost a velký počet pracovních míst, na která nejsou zaměstnavatelé schopni sehnat pracovní sílu. Dnes už na jedno pracovní místo připadá 1,3 uchazeče o zaměstnání. To je stav, kdy není kde brát, protože kdo může, tak pracuje. V tuto chvíli by bylo příhodné změnit pravidla, abychom byli schopni uspokojit poptávku po pracovní síle ze zahraničí, zejména třeba z Ukrajiny, kde je zájem k nám přijít pracovat.

David BOREK, moderátor

Dá se to napsat do zákonů nebo do ministerských regulí tak, že si bereme migranty ze zemí, které se nám líbí, a nebereme si migranty ze zemí, které se nám nelíbí?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Myslím si, že programy, které fungují, jsou vždy dělané s ohledem na země, které jsou nám blízké a kde je pracovní síla kvalifikovaná. Zde je pro nás nejbližší spojenec Ukrajina, ve které zájemci jsou. Není to až tak o zákonech. Je to spíš o programech, které dělají přímo ministerstva.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, členka výboru pro sociální politiku, PS /ČSSD/

Demografický vývoj je dobrá zpráva. To, že země zvyšuje počet občanů, je dobrá zpráva, ale méně dobrá zpráva je, že se v porovnání s loňským rokem narodilo téměř o celou dvoustovku dětí méně. A já to hned vrátím k té pracovní síle. Rezervy jsou právě u našich lidí a u žen. Máme velmi dlouhou mateřskou dovolenou. Nemáme ještě úplně takové podmínky, aby žena nemusela volit mezi tím, jestli chce mít dítě, anebo chce dělat kariéru. Vždyť to je v civilizovaných zemích naprosto nepřijatelné. A tam se ukazuje, že právě vyrovnávání příležitostí, to, že jsou služby pro děti, to, že je podpora rodin s dětmi, znamená dvě věci. Za prvé, že ženy kariéru dělají a jdou do práce a naplňují trh práce a za druhé, že se jim rodí více dětí.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Souhlasím, že tady je určitá rezerva a je to velké téma, které bychom měli řešit. Současná situace podpory rodin v České republice je taková, že ji stavíme na třech pilířích. Jeden pilíř jsou daňové slevy a úlevy, další je podpora zejména formou sociálních dávek. Třetí pilíř jsou služby, péče o děti. Tam je potřeba směřovat pozornost, protože zde máme největší rezervy. Daňové slevy máme v OECD druhé nejvyšší, tam už opravdu není kam jít a pořád se u nás i v minulém volebním období zvyšovaly, od 1. ledna se zvýší zase. V tomto směru už jsme dosáhli pomyslného stropu. Ale v umožnění sladit rodinu a kariéru, musím souhlasit, tam máme kam směřovat, zejména podporou částečných úvazků, o které by byl mezi ženami velký zájem, a jejich podíl je velmi nízký oproti zemím na západ od nás.

David BOREK, moderátor

Je porodné falešnou vábničkou nebo stojí za to ho řešit a zvyšovat?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Porodné má smysl jenom u sociálně nejslabších skupin, protože tam může pomoci s počátkem rodinného života, kdy je potřeba zvýšených nákladů. Nemělo by ale být plošnou dávkou, která bude poskytována na "každé" dítě. To se ukazuje i podle německých zkušeností, kde se pokoušeli formou dávek stimulovat porodnost a neuspěli. Naopak se ukazuje, že řešení je spíše ve vytváření podmínek pro sladění práce a rodinného života, aby člověk neměl pocit, že mu uchází jedno nebo druhé. Nechtěla bych, aby to vyznělo tak, že ženu, která nechce jít hned do práce s malým dítětem, bychom měli pranýřovat. Naopak měla by mít možnost volby, a to by mělo být na prvním místě.

David BOREK, moderátor

Vypadá to, že už několik let po sobě Praha a velká města bobtnají a Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj se vylidňují. Je na tom něco zlověstného na té nerovnováze?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku, PS /TOP 09/

Myslím si, že to není úplně pozitivní. Samozřejmě bychom měli myslet i na regiony, ale vzhledem k tomu, jak vysoké jsou dnes nájmy a ceny bytů v Praze, možná se ta situace začne proměňovat. S tím také velmi souvisí, dostupnost bydlení, ačkoli vnímám, že bychom určitě měly z pravolevého hlediska úplně jiné pohledy na řešení.

Zdroj: ČT24.cz, 12.12.2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme