Adamová: Babiš mnohokrát lhal, v krizi si uzurpuje rozhodování. Šmucler by pomohl

Jako příslib spolupráce nabídl předseda vlády Andrej Babiš opozici tři místa v Ústředním krizovém štábu, v jehož čele nyní stojí náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Ačkoli šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová přiznává, že se v premiérovi už mnohokrát zklamala, věří, že bude případně vybírat spravedlivě. Strana vsadila na prezidenta České stomatologické komory docenta Romana Šmuclera. Jaké má šance na úspěch? Nejenom o tom jsme mluvili v rozhovoru pro deník FORUM 24.

26. 3. 2020

Paní předsedkyně, opozici byla nabídnuta tři místa v Ústředním krizovém štábu. Jak vás napadlo jméno pana Šmuclera?

Zastáváme názor, že v Ústředním krizovém štábu nemají zasedat politici, ale odborníci. Jelikož se pan Šmucler už nějakou dobu snaží aktivně řešit situace zdravotníků, kteří jsou v terénu a kvůli nedostatku ochranných pomůcek nadále zůstávají odkázáni mimo jiné také na jeho pomoc, považovala jsem to za logickou volbu. Zpětnou vazbu z terénu opravdu přinést umí a naším cílem je, abychom ten štáb skutečně obohatili.

Takže o nominantovi z vašeho poslaneckého klubu jste ani neuvažovali? Připomeňme, že KSČM navrhuje svého poslance Zdeňka Ondráčka.

Jakmile přijde taková nabídka, tak se na to dá dívat ze dvou úhlů. A sice, že má pan Babiš zájem nás více zapojit, abychom nesli spoluzodpovědnost za rozhodování. V tu chvíli si nemyslím, že by bylo rozumné mu na to přistoupit. Naopak to vnímám jako možnost opravdu zkvalitnit složení štábu z odborného hlediska. V tom případě nedává smysl žádná stranická nominace, ale člověk z praxe.

Kdo bude vlastně rozhodovat o obsazení těch tří míst? Půjde o výběr dosavadních členů ÚKŠ, nebo shodu uvnitř opozice?

To je velmi dobrá otázka. Skutečně nikde nezaznělo, jakým způsobem by měli být oni tři lidé vybráni. Osobně jsem zastáncem názoru, že každý máme možnost nominovat svého kandidáta. Následně může klidně pan Babiš nebo třeba pan Prymula vybrat toho, o kterém si myslí, že bude nejlepší volbou. Ať to není tak, že se budeme nyní v opozici o ta tři místa prát. Z pohledu Andreje Babiše by to mohla být sice jednodušší varianta, ale nevidím důvod, proč bychom na to měli přistupovat.

Pan Šmucler byl od začátku krize k vládě velmi kritický. V Otázkách Václava Moravce mluvil i o poklesu důvěry ve stát kvůli nedostatku ochranných pomůcek. Nemůže se tohle stát rozhodujícím kritériem?

Pevně věřím, že Andrej Babiš stojí o to, aby v Ústředním krizovém štábu zasedali lidé z praxe, respektive odborně zdatní. A že více než na to, jaký kritický názor kdo v minulosti projevil, bude hledět právě na možné přínosy nominanta pro řešení vzniklé situace.

Pokud jde o zlepšení, probírali jste s panem Šmuclerem nějaké konkrétní návrhy?

Ano, hovořili jsme spolu o jeho zkušenostech s distribucí ochranných pomůcek v posledních dnech a týdnech. V téhle věci je opravdu velmi aktivní, v čemž spatřuji jeho hlavní přínos. A vedle toho je také jako odborník a zástupce odborné komory v kontaktu s lidmi v první linii. Přestože tady máme koronavirus, tak lidi nepřestávají bolet zuby, a potřebují proto pomoc od svých lékařů. A právě ti jsou v případě, že nebudou mít adekvátní ochranu, vystaveni velkému riziku. Takže nejenom že je tedy pan Šmucler v kontaktu s lidmi z terénu, ale má i jejich důvěru, což je důležité.

A překvapilo vás něco z toho, co říkal?

Přijde mi naprosto absurdní, když se v průběhu distribuce zjistí, že se pomůcky nedostávají tam, kde by byly potřeba. Často jsou uváděna jiná čísla, než je následná realita. A namísto toho, aby se to dalo okamžitě do pořádku, tak se o tom nejdříve baví vláda, která teprve určí zlepšení samotného procesu, aby se do toho nakonec více zapojilo ministerstvo vnitra než to zdravotnictví. Takhle pomalou reakci považuji za velké selhání.

Několik týdnů se tu neřeší nic jiného než ochranné pomůcky a ukazuje se, že kdyby byl Ústřední krizový štáb aktivován ve chvíli, kdy se objevil první nakažený, tedy 1. března, tak se mohly porodní bolesti odehrát v momentě, kdy situace nebyla tak vážná. Šokovalo mě, s jakou liknavostí se k tomu jednotliví aktéři postavili.

Myslíte, že by se po skončení krize měla vyvodit nějaká politická odpovědnost?

Rozhodně. V tuhle chvíli je třeba zaměřit se na ochranu zdraví, abychom zvládli nejkrizovější situace, a stejně tak abychom zamezili velkým ekonomickým škodám. Jak ale tato fáze pomine, tak bude určitě i pravý okamžik na to vyvozovat nějakou politickou odpovědnost.

Například?

Myslím si, že už nyní je jasné, že situaci nezvládá dobře ministr zdravotnictví (Adam Vojtěch za hnutí ANO – pozn. red.), z hlediska zajištění a distribuce ochranných pomůcek od samého začátku. Za vládu je ale zodpovědný premiér. Takže to, že nebyl schopen včas aktivovat krizový štáb, a je to také on, kdo si uzurpuje většinu rozhodování, byť štáb funguje, by mu nemělo být zapomenuto. Určitě bychom se měli vrátit nejenom k tomu, ale například i k cenám, za jaké se jednotlivé pomůcky nakupují.

Na druhou stranu premiér v úterý slíbil, že koronavirus nezneužije k posílení své politické moci. Má v tom vaši důvěru?

Jsme velmi obezřetní se zkušeností, kterou s panem Babišem a jeho výroky máme. Slyšela jsem ho už mnohokrát lhát, ostatně asi jako většina z nás. Takže v tomhle to beru s velkou rezervou. Ale jsem ráda, že to zaznělo, a to právě proto, abychom měli v budoucnu příležitost si říci, jestli to bylo uskutečněno, nebo zůstalo pouze u těch slov.

Zdroj: Forum24.cz, Dominika Jeřábková, 26.3.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme