× Staňte se našimi členy!

Ženíšek: Lekce politické kultury z Rakouska

23. 5. 2019

V pátek zveřejnila německá média videonahrávku, na které je zachycen nyní už bývalý vicekancléř a šéf Svobodné strany Rakouska Heinz-Christian Strache, jak jednal o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek s údajnou příbuznou ruského oligarchy. Co téměř hned následovalo? Rozpadla se vládní koalice a Strache vzápětí rezignoval. Předčasné parlamentní volby budou na podzim.

Zatímco v České republice bývalý agent STB „nikdy neodstoupí“, v Rakousku stačí jedna aféra k rezignaci vicekancléře a rozpadu vlády. Sousední země, se kterou máme leccos společného, nám ukazuje politickou kulturu o několik stupňů vyšší, než je momentálně ta česká. Za připomenutí stojí i další náš soused – Německo, kde prezident rezignoval jen kvůli opisování v diplomové práci.

Kromě toho, že v Rakousku a Německu je politická kultura na jiné úrovni, jsou tu ještě další dva zásadní rozdíly. U nás totiž nemusí politiky korumpovat oligarchové, u nás je oligarcha rovnou premiérem. A prezident nevyjednává s ruskými oligarchy tajně, ale jezdí za nimi na konference na Rhodos.

Rakousku mohou Češi právem leccos vyčítat a kroutit nad tím hlavou. Co se politické kultury týče, jsou oproti nám na Západě. Na Západě, kde politici vyvozují odpovědnost z chyb a při skandálech odstupují z veřejných funkcí. Na Západě, který Kreml často označuje za dekadentní, zhroucený a špatný, protože mu nehraje do karet.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Volby: