Vyšachování Babišovy státostrany v krajích je jen začátek

8. 10. 2020

Krajské volby ukázaly, že spojenými silami demokratická opozice dokáže postavit hráz vládnímu hnutí ANO. Je to dobrý začátek, radost z toho, jak se Babišovu státostranu daří vyšachovávat ze zastupitelstev, by ale neměla zastřít fakt, že jde opravdu jen o začátek. Co stačilo v krajských volbách, ve volbách do sněmovny stačit nemusí. 

Kdyby se politika řídila pravidly aritmetiky, bylo by všechno jednodušší. Výsledková listina krajských voleb ukazuje, že proti hnutí ANO mohou efektivně stát dva bloky demokratické opozice. Jeden se rýsuje na půdorysu Pirátů a hnutí STAN, druhý představuje spojenou sílu lidovců, ODS a TOP 09. V ideálním světě by tyto dva bloky ohlásily trvalou spolupráci, vypověděly Babišovi neomezenou válku a za rok ho potřely u voleb. 

V ideálním světě ale nežijeme. Naopak pro všechny strany demokratického bloku současný úspěch představuje do značné míry riziko. Nesmíme si nyní začít myslet, že co se povedlo jednou, se za rok zopakuje jako přes kopírák. Takové věci se totiž nestávají. 

Jistě, je důležité začít důsledně sledovat strategii spolupráce demokratických stran. Ano, je nutné stavět perspektivní program. Je naší povinností vůči voličům nabízet jim vizi dalšího vývoje společnosti. 

Mám přirozený sklon k tomu dělat politiku slušně. Myslím, že to tak má být. Současně si ale uvědomuji, že slušná politika je možná a uskutečnitelná pouze na pomyslném hřišti, které je na slušná pravidla nastavené. Takové hřiště nicméně nemáme a musíme se tomu přizpůsobit. 

Hra o sněmovnu se bude hrát tvrdě a jediným způsobem, jak v ní uspět, je být tvrdší než soupeř. 

Z tohoto důvodu by z tábora demokratické opozice mělo zaznít, že jejím cílem je nemilosrdná revize všeho, co v této zemi za poslední roky ve stylu chicagských gangsterů napáchali Andrej Babiš a Miloš Zeman se svými veksláckými poskoky. 

Voliči dobře vědí, co všechno je v této zemi vinou Babiše a Zemana špatně. Musí vědět, že cílem opozice není jen všechno špatné napravit, ale také hnát k zodpovědnosti každého jednoho člověka, který se na těchto špinavostech podílel. Nesejde na tom, jak dlouho to bude trvat, ale například tisíce podnikatelů, na které šikanózně zaklekávala finanční správa na pokyn Aleny Schillerové, musí vědět, že období temna končí. Stejně tak se ze svých činů bude zodpovídat celé osazenstvo Hradu, o jehož skutečných aktivitách nevíme vlastně vůbec nic. 

Nejde tady o pomstu, ale o důkladné vyšetření toho, co se v Česku v posledních letech stalo. Nakonec nejde ani o to, jaké bude rozhodnutí soudů. Podstatné je, že získáme informace, které nám pomohou vyvarovat se toho, aby se příšerný marasmus současnosti někdy v budoucnu opakoval. 

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24.cz, 8. 10. 2020

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme