Válek: Vláda si koronakrizi zapomněla odpracovat. Chaos ve zdravotnictví je toho důkazem

27. 4. 2020

Vláda přistoupila k zásadnímu skoku v uvolňování opatření v souvislosti s koronavirem. Jak to ale vypadá ve zdravotnictví? Jako ukázkový chaos. Dlouhodobě upozorňuji, že kvůli stovkám či tisícům pacientů COVID pozitivním jsme brutálně omezili péči o desetitisíce či statisíce nemocných, kteří nemají COVID-19, a že toto je nutné již rychle řešit. Ministr zdravotnictví toto připustil a rozhodl, že se má spustit normální provoz. Už ale odmítá říct (a není to jen jeho chyba, ale chyba celé vlády), jak to ta zdravotnická zařízení mají udělat, když nadále platí

  • proticovidová opatření, která výrazně komplikují či zpomalují provoz. Tato opatření neplatí jen v tzv. COVID nemocnicích, ale ve všech;
  • řada zdravotníků, především sester a THP pracovníků, je aktuálně doma s dětmi na ošetřovném;
  • školní docházka funguje na jakési dobrovolné bázi. Ministr školství Plaga zatím neumožnil žákům prvního stupně povinně nastoupit do škol, a tím pádem ani rodičům do zaměstnání;
  • tito lidé také hlídají doma děti i mimo období výuky, a i když začne školní docházka, tak bez fungování družin a péče o školáky po dobu, kdy jsou rodiče běžně v práci, je budou stejně muset hlídat;
  • pokud studenti lékařských fakult a zdravotních škol opustí testovací stany, tak není možné při normálním provozu zajistit ještě fungování těchto stanů.

Takže, vládo, jsem rád, že sis vzala k srdci výzvy, abys stát postupně vracela k normálnímu fungování. Milá vládo, zapomněla jsi to ale odpracovat – tedy nachystat kroky a plán, jak postupně vše realizovat tak, aby ohrožení občané byli co nejvíce chráněni. To, že tvůj zástupce vystoupí v televizi, luskne prsty a řekne: „Zítra bude vše jinak, když to chcete,“ to fakt není řešení. 

Pokud se skutečně od pondělí 27. dubna projeví všechna avizovaná uvolnění, dostáváme se na úroveň Švédska a v některých oblastech (studenti vysokých škol zpět do škol) ještě dál. 

Ve Švédsku (a některých dalších zemích) ale s tímto přístupem od začátku systematicky pracovali. Bylo to rozhodnutí vlády a jejich systematická strategie. 

Naše vláda ale skáče ode zdi ke zdi. Nekritizuji vlastní opatření, ale to, že jsou zcela nesystematická, chybí jakékoli vysvětlení, proč vláda dělá to, co dělá, a jaký má krátkodobý a dlouhodobý plán. Vše evidentně funguje marketingově, především podle průzkumů veřejného mínění – holt volby se blíží.

Cesta relativně volného režimu s bazálními opatřeními (dodržování sociální distance, mytí rukou, zůstávat s nemocí doma…) je podle mého názoru stejně dobrá nebo i lepší než cesta represivnější (opatření v ČR). 

Náhlý skok od tuhého k liberálnímu režimu má nevýhody obojího – ekonomický propad s vysokou úmrtností a výhody žádné.

Veletoč v protiepidemických opatřeních, který vláda včera předvedla, považuji za hazard se zdravím a životem občanů. Proto znovu vyzývám vládu, aby jasně vysvětlila, čeho se snaží dosáhnout, jaký očekává průběh a z jakých faktů tyto předpoklady vycházejí.

Vlastimil Válek, místopředseda a poslanec TOP 09 

Zdroj: Forum24, 25.4.2020

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme